MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Kaposvári kardiológus kapta az orvosi különdíjat

2018-07-03 10:25:36 FORRÁS: Orvosok Lapja, Bernáth Bea

MOK hírek

35 éves, de már nemcsak a betegek, hanem a szakma elismerését is kivívta.

Alapos, lelkiismeretes, emberséges, közvetlen – ilyen és ehhez hasonló jelzőket írnak róla betegei, sőt kollégái közül is akad, aki az internetes oldalakon őt, a „fiatal, agilis, maximalista” orvost ajánlja mindenkinek, akinek kardiológiai problémája van. Dr. Vorobcsuk András, a kaposvári kórház szívkatéteres laboratóriumának osztályvezető főorvosa valóban „csupán” 35 éves, de már nemcsak a betegek, hanem a szakma elismerését is kivívta. Ezt bizonyítja az április végén, a Magyar Tudományos Akadémián átadott Szent-Györgyi Albert díj is, amelyet a korábbi Év orvosa kitüntetéshez hasonlóan a páciensek és a szakmai zsűri közösen ítélnek oda évente a legelhivatottabbaknak - olvasható az Orvosok Lapja legfrissebb számában.

Vorobcsuk András az összesen kilenc kitüntetett közül ráadásul a szakmai különdíjat kapta, amelyet az alapítók szándéka szerint „minden évben olyan 40 év alatti, fiatal orvosnak ítél oda a zsűri, akinekmunkássága a hazai orvosszakma elismerése mellett külföldön is követendő példaként szolgál, vagyolyan külföldön már alkalmazott tudást, technikát, eljárást honosít meg hazánkban is, amellyel a magyarországi orvostársadalom lehetőségeit gyarapítja”.

De ki is ez a doktor, aki alig 10 éve praktizál és már ilyen eredményeket ért el? A Kárpátalján született fiatalember családjában nagyon sok az orvos, nagyapja kórházigazgató volt, édesanyja és keresztanyja családorvosok. „Életeket akartam menteni, ezért én is orvos, kardiológus akartam lenni. Már az óvodai jelmezbálon is orvosnak öltöztem” – meséli Vorobcsuk András. Még gyermekként került Magyarországra, a Baranya megyei Szentlőrincen járt általános iskolában. A gimnáziumot és az egyetemet már Pécsett végezte el, a diploma megszerzése után a PTE Szívgyógyászati Klinikáján helyezkedett el, sőt most is a baranyai megyeszékhelyen lakik, innen ingázik minden nap Kaposvárra.
Sok minden eldőlt a pécsi egyetemen, például az, hogy nem lesz azonnal kardiológus. „Egyben biztos voltam: semmiképp nem akartam olyan orvos lenni, aki az íróasztal mellől gyógyít”. „Az akkori aneszteziológus mentorom azt mondta: ne szakmát válassz, hanem mestert! Így először aneszteziológiából és intenzív terápiából tettem le a szakvizsgát”. A szívsebészeti aneszteziolgógia lett a specialitása, az itt megszerzett tudást később az invazív kardiológia területén is kamatoztatni tudta. Intenzíves orvosként tanulta meg a kritikus állapotú betegek ellátását. „Itt az intenzíven tapasztaltam meg azt is, hogy azok a betegek, akik feladják, meghalnak. Mi orvosok csak 50 százalékot tudunk adni a gyógyuláshoz, a másik 50 százalékot a betegnek kell hozzátennie”.

Az életmentést már az egyetemi évek alatt gyakorolta, ugyanis a tanulás mellett mentőtisztként is dolgozott. Megtanulta, hogyan kezelje a szélsőséges eseteket, például hogyan kell árokparton vénát szúrni. „Az ilyen helyzetekben nagyon számít a lélekjelenlét. Szerencsére nem szoktam pánikolni.” A tanulás, mentőzés mellett az egyetem első évében segédápolóként is kipróbálta magát a Szívgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán. Ágyat húzott, pelenkázta a betegeket, csakúgy, mint a nővérek. „Most vezetőként hogy várhatnék el bármit az ápolóktól, ha nem tudom pontosan mi is a dolguk”.

A pécsi Szívgyógyászati Klinikán, ahol a diploma után elhelyezkedett, és ahol a második, kardiológia szakvizsgáját is megszerezte, a későbbiekben a gyógyítás mellett oktatni és kutatni kezdett. 2011-ben a PhD fokozatot is megszerezte. Gyakran 18 órát dolgozott, ahogy ma is, de rengeteg tennivalója ellenére soha nem vesz el időt a betegektől. Sőt, mivel nem titkos a száma, a páciensei bármikor elérhetik. Azt vallja, nem szabad, hogy futószalagon történjen a betegek ellátása. Fontos a kommunikáció, mert csak így alakulhat ki a bizalom, ami elengedhetetlen az orvos-beteg kapcsolatban. „Mindig fordítok rá időt, hogy beszélgessek a betegeimmel. Az invazív kardiológiában sokszor közös döntés születik a gyógyítás módjáról a beteggel, a hozzátartozóval, a kollégákkal. Ha kell, a szívkatéteres műtőben is megállok és konzultálok a beteggel, hogyan tovább”. Valószínűleg Vorobcsuk doktor a gyógyítás mellett a kommunikáció terén is eredményes, hiszen miután 2016-ban elment Kaposvárra dolgozni, régi betegei utánamentek nemcsak Pécsről és az Alföldről, ahol rövid ideig szintén praktizált, hanem még külföldről is.

Ő maga viszont nem akarja külföldön gyakorolni a hivatását, pedig lett volna rá lehetősége, egy svájci egyetemi klinikára hívták vezetőnek. „Nem terveztem soha, hogy elmegyek. Én már váltottam országot. Kárpátalján magyarként éreztették velem, hogy kisebbségi vagyok. Most menjek el egy új országba, ahol ismét idegen leszek?!” Persze van benne ambíció, hiszen ezért vállalta el Kaposváron a vezetői pozíciót, de a karrierjét itthon képzeli el. Szakmailag szeretne még továbbfejlődni, de háromgyermekes apaként azt is tudja, hogy egyensúlyt kell teremteni a munka és család között.

+++

80 éve ítélték oda a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albertnek Magyarországon végzett kutatásainak elismeréseként, ennek alkalmából hozta létre a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjat, amelyet minden évben, munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoznak, akiket a szakmai zsűri mellett pácienseik is érdemesnek tartanak arra. Első alkalommal 2018-ban adtak át a hét közönségdíjat és két szakmai díjat. A kitüntetetteket abból a több mint 1000 jelöltből választották ki, akikre csaknem 52 ezer kelet-magyarországi, 75 ezer nyugat-magyarországi és mintegy 45 ezer budapesti szavazat érkezett. Az ünnepélyes díjátadóra április végén, a Magyar Tudományos Akadémián került sor.

Közönségdíj:
Dr. Czimbalmos István
család és foglalkozás egészségügyi szakorvos, Patak orvosi rendelő, Dejtár
Dr. Fodor Gábor
aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
Dr. Horváth Viktor
sebész, gasztroenterológus főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
Dr. Kozma Richárd
családorvos, 2.sz. Családorvosi Szolgálat, Mezőkövesd
Dr. Perlaki Pál
belgyógyász, kardiológus főorvos, Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyháza
Dr. Sényi Katalin
szemész, gyermekszemész, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Klinika
Dr. Tokodi István
intenzív-koraszülött főorvos, gasztroenterológus, Fejér Megyei Szent György egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár
Életműdíj
Dr. Prodán Zsolt
szívsebész, stratégiai igazgató, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszívközpont
Különdíj
Dr. Vorobcsuk András
haemodinamikai Laborvezető Főorvos, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Megtekintések száma: 1296

Hírek

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

ESEMÉNYEK