MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Közlemény a GDPR bevezetésével kapcsolatos teendőkről

2018-05-15 13:56:54 FORRÁS: mok.hu

MOK hírek

Mint ismeretes, f. év május 25-iki hatállyal az Európai Unió területén – így hazánkban is – kötelező érvénnyel életbe lép a GDPR, azaz az Európai Adatvédelmi Szabályozás.  Ezzel kapcsolatban mindeddig végrehajtási utasítás, egyéb részletszabályozás nem született, ám ettől függetlenül minden adatkezelőre érvényes, azonnali feladatot ró. A részletszabályok ismeretének hiánya nagy nehézségek elé állítja az érintetteket, és eleve borítékolja, hogy kifogástalan megoldásra vajmi kevés az esély.

Valamennyi egészségügyi szolgáltató e körbe tartozik, így tagjaink nagy része is. Az utóbbi napokban megszaporodtak az ügyet réintő kérdések, nyilvános információk és sajnálatos félreértelmezések is. Az adatvédelem területén érdekelt informatikai vállalkozások pedig ontják a legkülönbözőbb ajánlatokat, nagyságrendeben eltérő árakon és a laikusok számára nehezen kontrollálható tartalommal. A tisztánlátás kedvéért a következőket kívánjuk leszögezni:

• A Magyar Orvosi Kamara idejekorán hívta fel a figyelmet a beálló kötelezettségre és a teendőkre.
  • Köztestületünk arra törekedett, hogy tagjai számára megfelelő háttérrel bíró, korrekt szolgáltatást nyújtó vállalkozót keressen, elfogadható és a kollégák számára exkluzív kedvezményt nyújtó áron. Az erről szóló részletes tájékoztatást már korábban közzétettük.
  • Természetesen minden szolgáltató maga szabadon döntheti el, kivel, milyen tartalmú megállapodást kötve, mennyit költ saját forrásából az adatvédelmi feladatok megoldására. Kötelességünknek érezzük azonban felhívni a figyelmet, az egyes szolgáltatások árai korántsem garantáltan tükröznek értékarányosságot. Ezért ajánljuk, hogy mindenki saját érdekében gondos körültekintéssel járjon el e szolgáltatások igénybevétele kapcsán.
  • Le kell szögezni, hogy bármely szolgáltatás használatával csak az adatvédelmi teendők felderítése és meghatározásának módja lehetséges, a feladatot azonban uniformizálni szinte lehetetlen. Valamennyi adatkezelő számára megkerülhetetlenek az adott munkahely szerinti speciális egyedi teendők, azokat sem a szolgáltatók sem pedig köztestületünk átvállalni nem tudja.

Természetesen ahogy eddig, ezután is arra törekszünk, hogy testületünk tagjait naprakész információkkal és a szükséges – és számunkra elérhető – segítséggel ellássuk.

Budapest, 2018. 05. 13.                                            Magyar Orvosi Kamara

Megtekintések száma: 816

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

E-ügyintézés