Ne töröljék el a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat!

2023-11-16 09:48:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara. Fotó: National Cancer Institute, Unsplash

Szerző: Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökség

Hírek - MOK hírek

Frissítés: A Magyar Távirati Iroda a lenti közleményt – az MTI-OS szabályzatára hivatkozva – csak abban az esetben volt hajlandó leközölni, ha annak utolsó mondatától eltekintünk. Ezt megtettük annak érdekében, hogy közleményünk szakmai tartalmát minél többen megismerhessék, ugyanakkor bízunk abban, hogy felhívásunk az érintettekhez teljes terjedelmében eljut.

A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni. 

Annál is inkább, mivel a 2023.11.14-én megtartott 46. Medicina Fórum konferencián Takács Péter államtitkár még arról beszélt, hogy jobban ki kell használni, kiterjeszteni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált, pár órával később viszont már ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek. 

Az intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti. A felnőttkori alkalmasságvizsgálat mind munkavállalói, mind  népegészségügyi szempontból fontos, hiszen a szűrővizsgálatok során a betegségek még korai, jól kezelhető szakban diagnosztizálhatóak és kezelhetőek. Gazdasági szempontból is belátható, hogy a havi 1000-2000 forint közötti összeg, amit a munkáltató egy munkavállalóra ebből a célból költ, különösebb megtakarítást nem jelent, ugyanakkor egy hosszabb táppénzes állomány, vagy egy munkaügyi per és kártérítési eljárás ennél jóval nagyobb kiadást eredményez. 

A jogszabálytervezet a munkáltatók munkavédelmi felelősségét nem érinti, az összes munkaegészségügyi szolgáltatást a jövőben is kötelesek biztosítani, az egészségkárosodásokkal kapcsolatban továbbra  is 100%-os kártérítési felelősséggel tartoznak majd. Így az a munkáltató, amely az alkalmasságvizsgálatok megszüntetése mellett dönt, kizárólag azt az esélyt veszíti el, hogy időben mérsékelni tudja a munkavállaló munkából történő kiesése miatt keletkező kárát. 

A törvénymódosítás elfogadása esetén a munkáltató adminisztratív terhei nem csökkennek érdemben, gazdasági veszteségei, kiadásai várhatóan nőni fognak, a dolgozók megbetegedéseit  később, nehezebben gyógyítható szakban diagnosztizálják, és a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota tovább romlik majd, milliárdokban mérhető gazdasági károkat okozva. 

A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége ezért kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a törvénytervezetet ne szavazzák meg, mert az Magyarország érdekeivel ellentétes.
ESEMÉNYEK