Nyílt vitát tartott az orvosi kamara az életvégi döntésekről

2023-11-11 12:48:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara. Fotó: Dr.Kincses Gyula, Benke József

Hírek - MOK hírek

A rendezvényt Karsai Dániel nyitotta meg, aki néhány mondatban ismertette a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához adott beadványával kapcsolatos fejleményeket. Mint mondta, a magyar kormánnyal idáig nem jutottak semmire, ha viszont számára kedvező lesz a bíróság november végi határozata, akkor már elvárható, hogy lépéseket tegyenek az életvégi döntésekkel kapcsolatos kérdésekben. Bízik benne, hogy több, az övéhez hasonló ügy kerül még nyilvánosságra. Többször utalt viccesen magára, mint “csodaváróra”. Ezzel célozva Gulyás Gergely miniszter kijelentésére, aki azt üzente neki, hogy ő bízik a csodában.


03-DSC06631
Dr. Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának vezető főtanácsadója szerint illúzió azt hinni, hogy az élet végéről nem az ember dönt. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy az intenzív terápiás osztályokon elhunytak 72,6%-a részesül kezelés korlátozásban. A kezeléskorlátozásról szóló döntéseket pedig emberek hozzák meg. Jelenleg közhiteles, közjegyzőnél tett okiratban lehetne lemondani az életfenntartó kezelésekről, de ez egyrészt drága, másrészt ez a szabályozás sem világos fogalmakkal operál. A hivatal megkereste az összes klinikai szolgáltatót, ebből kiderült, hogy egyetlen életvégi nyilatkozatot, "élő végrendeletet" sem mutattak be nekik a betegek, melyben lemondhattak volna ezekről a kezelésekről.

06-DSC06637
Később a közönség soraiból egy felszólaló jelezte, hogy ő szeretne előzetesen végrendelkezni az életfenntartó kezelésekről való lemondásról, de ennek a közjegyzői költsége 45 ezer Ft.  Javasolja, hogy erről a háziorvosok előtt lehetessen ingyenesen nyilatkozni, ami azután az EESZT-be kerülve láthatóvá válna az egészségügyi intézmények számára is. 


08-DSC06644
Dr. Hegedűs Katalin, a Méltóságért Alapítvány kuratóriumi elnöke erre válaszolva azt mondta, ők már javasolták ezt a megoldást a döntéshozóknak, javaslatuk eddig süket fülekre talált. Ő már 31 éve foglalkozik a haldokló betegek megsegítésével, szerinte nagyon nehéz ebben a kérdésben haladást elérni, mert minden egyes politikai váltásnál újra kell építkezni. Szerinte az előrelépéshez egy "arc” kell, aki most Karsai Dániel.

Több előadó is  hangsúlyozta, hogy a haldokló beteg testi-lelki szenvedését megkönnyíteni hivatott hospice - palliatív ellátás kapacitását kellene jelentősen növelni, mert ma nagyon sokan nem tudják ezt igénybe venni. 

Dr. Csikós Ágnes palliatív szakorvos tapasztalata szerint nagyon gyakori, hogy az életet meghosszabítjuk, de ehhez nem adunk életminőséget. Az élet meghosszabbításánál nem mindegy, hogy az milyen méltósággal és milyen kezelések által történik. A Pécsi Orvostudmányi Kar Alapellátási Intézetének igazgatója azt is elmondta, hogy a karon komoly kutatások folynak a témában, valamint az orvos - és joghallgatók felvehetik a "Ki döntsön az élet végén?" elnevezésű, gyakorlati kurzust.  Ők előzetes egészségügyi rendelkezést tudnak felvenni a szociális intézmények azon gondozottaival, akik ezt szeretnék.

20-DSC06676

Dr. Kék Emerencia, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola docense szakfogalmakat tisztázott és a katolikus egyház álláspontját ismertette. Eszerint az eutanázia elítélendő, mert halált okoz, legyen az aktív vagy passzív.II. János Pál pápát idézve azt mondta, az élet, és nem a halál kultúráját kell építeni. 

Dr. Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke elmondta, hogy az életvégi döntéshozatalok mindig megtörténnek. Ezek súlyos etikai döntések, amelyek nincsenek kellően szabályozva, ellenőrizve. Szerinte a "jog és az orvosetika által már engedélyezett  ”élő végrendelet” helyett sokszor csak rossz és hazugságokkal vagy elhallgatásokkal, illetve orvos és beteg részéről is valós vagy vélt félelmekkel teli  gyakorlattal találkozhatunk. Mindamellett jógyakorlatok is vannak, ahol az életvégi döntéshozatalok ékes rendben, etikusan és empatikusan történnek. Ezek feltérképezése és elterjesztése is fontos feladatunk lenne." Szorgalmazza, hogy széleskörű társadalmi egyeztetés induljon el a kérdésben és akárcsak például az Egyesült Királyságban -   itt is legyen egy részletes útmutató az egészségügyi intézmények számára, ami a napi gyakorlatban segítene.

21-DSC06679
Dr. Laki Beáta bioetikus jelezte, hogy számos ország gyakorlata eltérő, vannak az eutanáziát tiltó, a passzív - illetve az aktív eutanáziát elfogadó rendszerek is. Szerinte az életvégi kérdésekben a fő elvnek annak kell lennie, hogy a beteget a számára preferált módon segíthessük. Az orvos gyógyító feladata ekkor már nem teljesíthető, már csak abban segíthet, hogy a beteg a méltóságát meg tudja őrizni.

26-DSC06690 (1)

Dr. Svéd Tamás aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos,  pszichológus, pszichoterapeuta elmondta: már eleve akkor is döntést kell hozni, hogy felvegyenek-e egy beteget az intenzív osztályra, vagy sem. Ha erős, és visszafordítható az állapota, akkor egyértelműen igen, a végstádiumos, akkor a palliatív ellátásba irányítják, de van egy harmadik, szürke zóna is , ami nem egyértelmű. "Ahol mindenképpen befolyásolja a döntést az erőforrások szűkössége is. A betegellátáshoz kell legyen szabad ágy, elég ápoló, orvos és felszerelés." A valódi kérdés a szürke zónába eső felvételek és terápia befejezések esetén is az, ki illetve kik, milyen szempontrendszer és paraméterek alapján, mennyire objektíven és ellenőrizhetően hozzák meg ezeket a döntéseket - illetve hogy hogyan lehetne ezen döntéseket segíteni? Mint mondta: " Ebbe a világba úgy jó megérkezni, hogyha várnak és szeretnek , és úgy jó távozni belőle, ha szeretnek, de elengednek.”

11-DSC06654

Az utolsó előadó Varga Zsófia, az Örkény István Színház színházi dramaturgja volt, aki a február óta műsoron lévő "Isten" című darabról beszélt. A színműben egy idős, de egészséges férfi kérvényezi az eutanáziát. A közönségtől azt kérdezik: engedélyeznék-e a főszereplő számára az eutanáziát vagy sem? Előadás végén ez az arány átlagosan 60-40 százalék az engedélyezés javára.

02-DSC06656
Az eseményről megjelent további tudósítások:
https://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/ebbol_a_vilagbol_ugy_jo_tavozni__hogy_szeretnek_es_elengednek
https://nepszava.hu/3215145_eutanazia-vita-mok-karsai-daniel-sved-tamas-eletvegi-dontesek
https://hvg.hu/itthon/20231111_karsai_daniel_magyar_orvosi_kamara_eutanazia_eletvegi_dontes
https://rtl.hu/hirado/2023/11/11/karsai-daniel-eutanazia-orvosi-kamara-hospice

ESEMÉNYEK