Szakmaiság, minőség, közös felelősség – 12 szakmai kamara részvételével tartottak konferenciát

2022-10-27 15:57:00 FORRÁS:

Szerző: Csík Melinda sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara. Fotó: Draskovics Ádám fotóriporter

Hírek - MOK hírek

A közel 380 ezer szakembert képviselő Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének vezető tisztségviselői, képviselői vettek részt azon a konferencián, melyet a szakmai kamarák napja alkalmából rendeztek meg október 26-27-én, Budapesten.

Az első előadást  Dr.Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese tartotta. Beszédében kiemelte, hogy a kormányzati munka nem létezhetne a szakmai kamarák támogatása, tapasztalata nélkül. Az együttműködést segíti, hogy több kormánytag – így ő is - korábban kamarai tisztségviselő volt. 

_DAB7199Szerinte szükség lesz stratégiai partnerségi megállapodásokra ahhoz, hogy a nyilvános társadalmi egyeztetést megelőzően, a kamarák a jogszabályok tervezeteit megismerhessék, véleményezhessék. 

Az előadás után kérdésekre is válaszolt. Dr. Farkas Gergely, a Magyar Orvosi Kamara országos hivatalvezetője azután érdeklődött, van-e kormányzati szándék arra, hogy bizonyos közigazgatási jellegű hatáskörök - így például a működési nyilvántartás vezetése - visszakerüljön a MOK feladatkörébe, van-e nyitottság a feladatok újraosztására?


_DAB7239                                       

Az államtitkár szerint nem politikai kérdés, hogy el kell-e venni vagy vissza kell-e adni közigazgatási jellegű hatásköröket az egyes kamaráknak. Mint mondta, vannak olyan szakmák, ahol erősebb kontrollt kell gyakorolni az államnak és van, ahol kevésbé. Saját véleményként kifejtette, hogy ahol kötelező tagság van, ott a regisztrációt, nyilvántartást is a kamarának kell vezetnie.  

_DAB7235

Dr.Kincses Gyula, a MOK elnöke hozzászólásában elmondta: szükséges, hogy a kamarák nagyobb kompetenciát kapjanak a szakmai szabályok megalkotásában, mert a szakmapolitikai kérdésekben a hatáskör és a felelősség a politikáé, de a szakmai döntéseket távolítani kell a politikai szférától. Ezekenek a jogosítványoknak a kamarához kell kerülnie.

A résztvevők további előadásokat hallgathattak meg a kamarai adatszolgáltatás és közérdekű adatigénylés kérdéseiről, a szakképzési rendszerről, a kamarai továbbképzések tapasztalatairól, az e- ügyintézésről és az adózási szabályok változásáról.

_DAB7665

A konferencia második napján rendezték meg MSZKSZ közgyűlését, ahol tisztújítást is tartottak. 
Az MSZKSZ elnökévé Dr. Hajnóczy Pétert, a Magyar Építész Kamara elnökét választották meg, a szövetség alelnöke Dr. Pál Tibor, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke lett. A közgyűlés az elnökség tagjának választotta Dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét. 

 

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének 12 tagszervezete van:

Magyar Állatorvosi Kamara, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Magyar Építész Kamara, Magyar Gyógyszerész Kamara, Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara, Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, Magyar Orvosi Kamara, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara, Magyar Országos Közjegyzői Kamara, Magyar Ügyvédi Kamara

Megtekintések száma: 1650
ESEMÉNYEK