Tisztán élet címmel indít plakátkampányt az orvosi kamara a kórházi fertőzések visszaszorításáért

2024-05-03 07:25:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Magyar Orvosi Kamara

Hírek - MOK hírek

A kórházi fertőzések megelőzésében nemcsak az egészségügyi személyzetnek, hanem a betegeknek és családtagjaiknak is döntő szerepe van – erre hívja fel a figyelmet Tisztán élet elnevezésű kézhigiénés világnapi* kampányában a Magyar Orvosi Kamara.

Több százmillió kórházban ápolt beteget érintenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte, amelyek túlnyomó többsége a kórokozókkal szennyezett kéz közvetítésével terjed. Azonban a megfelelő kézhigiénés gyakorlattal – amely akár 50 százalékkal is mérsékelheti a fertőzési rátát – és még néhány szabály betartásával az intézményekbe érkező látogatók is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon is kevesebb legyen a kórházi fertőzés.

Nyolc évvel ezelőtt az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport emelte be a köztudatba, hogy a kórházi fertőzések problémája milyen jelentős Magyarországon. Azóta több civil egyesület is zászlajára tűzte a témát, és ma már egyre többet beszélünk a problémáról, amelynek kezelésére kormányzati szinten is tettek lépéseket.

A kézhigiéné világnapján a Magyar Orvosi Kamara az intézményekben kifüggeszthető figyelemfelhívó plakátokat tesz közzé azokkal az egyszerű szabályokkal, amelyek betartásával a betegek és a látogatók is hozzájárulhatnak a kórházi fertőzések megelőzéséhez. Az ismertető anyagok szabadon letölthetők, sokszorosíthatók és terjeszthetők. 

A plakát nyomtatható verziója  
Tanácsok látogatóknak - nyomtatható verzió 

korhazi_fertozes_megelozes_mok
*Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére május 5-e 2009. óta a kézhigiéné világnapja.

 

 

ESEMÉNYEK