Útmutató a HENYIR adatszolgáltatáshoz

2024-04-25 17:42:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoport

Hírek - MOK hírek

Kedves Kollégák!

Az elmúlt napokban minden egészségügyi szolgáltató hivatalos felhívást kapott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól.
A felhívásban az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényben, valamint az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján, hatósági jogkörében felhívja az egészségügyi szolgáltatókat a humán erőforrás adatokkal összefüggésben rendelkezésére álló adatok HENYIR rendszerbe való feltöltésére.

A KKV szektorba tartozó egészségügyi szolgáltatók nem rendelkeznek a feladatra elkülöníthető személyzettel, ügyeiket maguk intézik, ezen felül ebben a szektorban az adatváltozás nem gyakori jelenség. Az ő esetükben a betegellátásból vesz el az adatszolgáltatás jelentős időt, erre különösen az alapellátóktól érkezett jelentős számban jelzés.
A HR részleget működtető egészségügyi szolgáltatók esetében a feltöltendő  adatok mennyisége jelent még ezen részlegeknek is jelentős kihívást.

A felhívásban kért adatokat május 17-ig kell megküldeni, azonban a táblázat  kitöltése nem egészen egyértelmű feladat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Dr. Rácz István háziorvos kollégánk készített egy magyarázó ábrát, melyet most közzéteszünk.

NNGYK adatszolgaltatas 2024 aprilis
A háziorvosi fórumokon számos további hasznos tanácsot is adtak egymásnak kollégáink. Ezekből idézünk:

        1.“Sokakat csak az adószám beírása után talál meg a rendszer, ez is lehet a kezdeti hiba, így azonban meg tudjátok találni a cégeteket.”
        2. “Javasolt letölteni a táblázatot az asztali gépre, és úgy kitölteni Microsoft Office vagy az ingyenes Libreoffice-szal.
       3.“A szervezeti egység azonosítónál  ahhoz, hogy a kezdeti nullát elfogadja, a kitöltendő mezőbe jobb klikkel  a cella formázást kell          kiválasztani, azon belül pedig a szám-fülön a " szövegre”, vagy "általánosra” kell állni és leokézni! Ekkor megmarad a nulla! (Vagy használható ezek helyett az aposztóf nulla is : '0 , így is megmarad a nulla beírás és elfogadja a rendszer).”
  1.  “Az asszisztensnő FEOR a 3321 is lehet sokaknál, nem csak a 3311.”
  2. “Születési dátumnál ugyanúgy kell cellaformázást csinálni, csak itt nem a "szövegre", hanem a "dátumra” kell állni, és leokézni."
  3. “Amikor mindent kitöltöttünk, menteni kell. “
  4. A változások bejelentésekor azonban mindenképpen újból ki kell majd tölteni minden esetben ezt a táblázatot, és az összes adatot ismét be kell vinni. "
Köszönjük az alapellátó kollégáknak a hasznos tanácsokat és útmutatót, valamint a MOK Háziorvosi Csoportnak azok összegzését!

A MOK országos elnöksége tagjai nevében kérte az országos tisztifőorvostól  a havi rendszeres adatszolgáltatási kötelezettség mielőbbi visszavonását -  különösen a KKV szektorban -  az egészségügyi szolgáltatók adminisztratív terheinek csökkentése, a betegek ellátására fordítható idő megőrzése  érdekében.
ESEMÉNYEK