Az egészségügyi dolgozók hepatitis C szűrésének gyakorlati vonatkozásai

2019-10-30 00:00:00 FORRÁS:

Szerző: -

Hírek - Szakmai

Makara Mihály dr.1 Schaff Zsuzsanna dr.2 és a Nemzeti Hepatitis Bizottság3, Csányi Endre Péter dr,4 Vincziczki Áron Zoltán,5 Hunyady Béla dr.6

1, Délpesti Centrumkórház

2, Semmelweis Egyetem

3, Tagjai: Gervain Judit dr., Gógl Árpád dr., Horváth Gábor dr., Hunyady Béla dr., Makara Mihály dr. Schaff Zsuzsanna dr., Szalay Ferenc dr.,Tornai István dr.,  Werling Klára dr.

4, Emberi Erőforrások Minisztériuma

5, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)

6, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és Pécsi Tudományegyetem

Háttér

Az Egészségügyi Világszervezet által kitűzött cél szerint 2030-ra a chronikus vírushepatitiszek már ne jelentsenek népegészségügyi problémát a világban. A hepatitis C vírus (HCV) elleni ellenanyag hazánk lakosságának 0,7 %-ában található meg, és a fertőzöttek 70-80%-a vírushordozó. A fertőzés szinte kizárólag közvetlen vér-kontaktus útján terjed. A leggyakoribb átviteli módok:

a, 1993 előtt a vérátömlesztés, vérkészítmények,

b, szülés,

c, intravénás vagy intranazális kábítószer használat,

d, tűszúrásos balesetek.

Utóbbi miatt az egészségügyi dolgozókban a nemzetközi vizsgálatok többségében gyakoribbnak találták a HCV előfordulási gyakoriságát.

Az egészségügyi dolgozók HCV szűréséről 2019.08.02. hatállyal új rendelet jelent meg: "12/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet egyes járványügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról"

Ennek 2. paragrafusa az alábbiakat mondja ki:

"2. § A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a következő 23/A–23/B. §-sal egészül ki:

„23/A. § (1) Az egészségügyi szolgáltató az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozók HCV szűrővizsgálatát a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében elvégezteti a (2)–(4) bekezdés szerint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot a 2019. évben teljeskörűen, valamennyi egészségügyi dolgozónál el kell végezni.

(3) A 2020. évtől kezdődően az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot azon egészségügyi dolgozónál kell elvégezni, aki a 2020. évet megelőzően nem állt egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, vagy akinél a (2) bekezdésben foglaltak szerinti szűrővizsgálatra nem került sor.

 (4) Azon egészségügyi dolgozó esetében, aki munkakörénél fogva a 2. számú melléklet 1. pontjában szereplő beavatkozások valamelyikét végzi, vagy abban közreműködik, az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot 5 évente, a többi egészségügyi dolgozó esetében 10 évente kell elvégezni."

A rendelet továbbá a mellékletet is módosította:

"2. melléklet a 12/2019. (VII. 3.) EMMI rendelethez

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. számú melléklet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 2. A HBV, illetve HCV fertőzés spontán gyógyulása utáni, illetve az antivirális terápia 4. hetében vagy későbbi időpontban végzett egyetlen, akkreditált molekuláris biológiai laborban végzett mennyiségi HBV DNS vizsgálat 20 NE/ml alatti, illetve mennyiségi HCV RNS vizsgálat 15 NE/ml alatti eredménye esetén a fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozásokra vonatkozó korlátozás megszűnik. Ezt követően HBV esetében évenkénti mennyiségi HBV DNS vizsgálat, HCV esetében a kezelés befejezése után 12 héttel egyszeri mennyiségi HCV RNS vizsgálat végzendő a fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozásokra vonatkozó korlátozás szükségességének megítélésére.”

A legfontosabb tudnivalók a HCV-ről és kezeléséről

1, A betegség többnyire panaszmentesen zajlik

 A chronikus hepatitis C akár 30-50 éven át tünetmentesen lappanghat csupán teljesen jellegtelen fáradékonyságot és hasi "diszkomfort érzést" okozva.  A májsejtek helyét végül kötőszövet foglalja el, és a májzsugor következményei, illetve a májrák kialakulása vezet halálhoz. A hepatitis C fertőzöttekben számos májon kívüli betegség is gyakoribbá válik, így pl. a cukorbetegség és az érgyulladások (az alsó végtagok cryoglobulinaemiás vasculitise jellegzetes) (lásd kép).

2, A HCV nem ragályos

A HCV hagyományos emberi kapcsolatok során lényegében nem fertőz. Heteroszexuális kapcsolatban a HCV átviteli esélye minimális, azaz több ezer éven át tartó együttélés lenne szükséges a fertőzés átviteléhez.  A szexuális kapcsolatban nem állók esetén az átvitel esélye pedig nulla körüli. Férfi homoszexuális kapcsolatban azonban a HCV átvitele előfordulhat.

3, A kivizsgálás során nem szükséges májbiopsziát végezni

A kivizsgálás ma egyetlen vérvételből teljes körűen megtörténhet, és a kezelés az eredmények alapján beállítható (az engedélyezést követően).

4, A kezelésre nincs várólista

Már két éve a várólista gyakorlatilag megszűnt, csupán különleges esetekben kell a "speciális" gyógyszerekre várni (3. genotípus, rezisztens vírus). Az új gyógyszerek befogadásával ez a várakozás is idén meg fog szűnni.

5, A kezelés közel 100%-os hatékonyságú és általában nincsenek mellékhatásai

A mai szájon át szedhető gyógyszer-kombinációk 2-4 hónap alatt gyakorlatilag mellékhatások nélkül 97% feletti hatékonysággal eliminálják a HCV fertőzést, azaz a beteg teljesen vírusmentessé válik, és a máj regenerációja megindul.

Az egészségügyi dolgozók HCV szűrésének gyakorlati lépései

1, A foglalkozás-egészségügyi orvos feladatai

Az üzemorvosoknak be kell hívnia a hozzá tartozó összes egészségügyi dolgozót egy soron kívüli HCV szerológiai vizsgálatra, illetve meg kell szerveznie a dolgozók vérvételét.

A szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott egészségügyi dolgozók esetében az egészségügyi tevékenységet végző dolgozók HCV szűrését a munkáltató által elrendelt soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálat keretében kell végrehajtani, melyet a munkáltató foglalkozás-egészségügyi alapszolgálata végez el.

Nem szervezett munkavégzés esetében, az egészségügyi tevékenységet végző egészségügyi dolgozók esetében HCV szűrésüket az egészségügyi tevékenységre való soron kívüli alkalmassági vizsgálat keretében, a tevékenységüket engedélyező egészségügyi hatóság rendeli el és erről az engedélyest tájékoztatja. A vizsgálatok elvégzésére a foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyek kötelezettek.

(A szakellátóhelyek listája a  https://www.nnk.gov.hu/tajekoztatas/lakossagi-tajekoztatas címen érhető el.)

A vizsgálatok, beleértve a laboratóriumi vizsgálatokat is, térítésmentesek a munkáltatók és a nem szervezett munkavégzés keretében tevékenységet végző egészségügyi dolgozó számára is.

A vérszállítást és a vérek HCV elleni vizsgálatát kijelölt laboratóriumok, illetve az Országos Vérellátó szolgálat laboratóriumai végzik. Amennyiben az ellenanyag-vizsgálat pozitív, tájékoztatás, beutalás, továbbá a HCV ellátására kialakított Hepatitis Regiszter rendszeren keresztül soron kívüli időpont foglalás szükséges hepatológiai szakrendelőbe (www.hepreg.hu).

2, A hepatológiai kivizsgálás

A HCV szerológia pozitivitása vagy kétes eredménye esetén a hepatológiai szakrendelőkben történt betegvizsgálatot és újabb vérminta levételét követően 1-2 munkanapon belül megtörténik a HCV nukleinsav kimutatása az akkreditált laboratóriumokban (HCV quantitativ PCR), és a vírus genotípusának meghatározása. Pozitív esetben a HepReg rendszerben sürgősséggel végzik el a gyógyszerek szakmai jóváhagyását (Hepatitisz Terápiás Bizottság), majd a kezelés engedélyének kiadását (NEAK), továbbá ez alapján a gyógyszerek kiszállítását a centrumokhoz tartozó gyógyszertárakba. A kezelés tehát összességében 2 héten belül elkezdődhet.

 3, A kezelés menete

A kezelést a hepatológiai centrumok orvosai végzik. Fontos, hogy a gyógyszerkölcsönhatásokat tekintsék át, továbbá, hogy a beteg vitaminokon kívül ne szedjen olyan étrend-kiegészítőt, növényi készítményt és vény nélküli gyógyszert, amelyet a hepatológus nem hagyott jóvá. A kúra tartama 2-4 hónap a betegség előrehaladottságától, társbetegségektől és a vírus genotípusától függően. A kezelés után 12-24 héttel végzett vírusvizsgálat negativitása igazolja a tartós vírusmentességet.

4, A munkavégzési korlátozás alá eső dolgozók speciális szempontjai

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint:

"A HIV pozitív, valamint a polimeráz láncreakcióval (PCR vizsgálattal) pozitívnak talált, az NNK-ban verifikált HBV és HCV fertőzött (vírushordozó) egészségügyi dolgozók által nem végezhető, fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozások:

  1. a) testüregben történő sebészi beavatkozások, melyek során a testüregben egyidejűleg van jelen a kéz vagy ujjak, tű és éles eszközök;
  2. b) abdominalis, cardiothoracalis, orthopédiai műtétek;
  3. c) szüléslevezetés, császármetszés;
  4. d) illesztéssel járó véres traumatológiai műtétek, kiterjedt nagyfokú égési sérülések sebészi ellátása;
  5. e) orális, periorális szövetek, fogak kezelése, metszése, eltávolítása, melyek kapcsán vérzés léphet fel."

 

A munkavégzési korlátozást tehát csak a HCV PCR pozitív esetekben kell alkalmazni, és csak addig kell fenntartani, míg a kezelés során (először annak 4. hetében vizsgálva) a vírusszám 15 NE/ml alá kerül. A tartós vírusmentességet igazoló vizsgálatot esetükben hamarabb kell elvégezni: a kezelés befejezését követő 12. héten.

A HepReg rendszerben mindvégig automatikusan biztosított, hogy minden olyan dolgozó esetében, aki a munkavégzési korlátozás alá esik, sürgősséggel történjen meg minden diagnosztikus és adminisztratív lépés.

Összefoglalás

A közelmúltban megjelent rendelet alapján minden egészségügyi dolgozót 2019-ben kötelező szűrni HCV-re. A szűréseket az üzemorvok végzik el. A vírushordozók haladéktalan gyógyítása a gyakorlatilag mellékhatás-mentes, rendkívül hatékony tablettás készítményekkel a hepatológiai centrumokban megoldott. Az egészségügyi dolgozók garantált HCV-mentességének megvalósításával a fentiek az első jelentős lépést jelentik hazánkban a kialakítás alatt álló nemzeti hepatitisz eliminációs program végrehajtásában.

 

A rendelet szövege itt olvasható:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.NM

Megtekintések száma: 15632
ESEMÉNYEK