10 Ezer Lépés Program a prosztatarákos férfiak életkilátásainak javításáért

2023-01-09 12:36:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: B. Papp László, 10 Ezer Lépés Program

Orvosok lapja - Aktuális

Prosztatarák: receptre kellene felírni a mozgást!

190 helyszínről közel 56 ezer kilométer összegyűjtésével zárult 2022-ben a „45 nap alatt a Föld körül” országos kilométergyűjtő kihívás, 375 másokat is mozgásra ösztönző üzenet és 530 fotó érkezett be a szervezők felhívására. A 10 Ezer Lépés Program keretében lezajlott akció arra motiválta a betegeket, családtagjaikat és az őket kezelő, gondozó orvosokat, hogy rendszeren mozogjanak. A követendő példák közreadásával szerették volna tudatosítani, hogy a mozgás egy daganatos betegség diagnózisa után is javíthatja az életminőséget és az életkilátásokat.

 

A háziorvos is kérhessen PSA tumormarker vérvizsgálatot a férfiaknak, ne csak urológus vagy onkológus – hangzott el a javaslat Budapesten, a betegszervezetek és szakorvosok által közösen tartott sajtótájékoztatón, még a 10 Ezer Lépés Program „45 nap alatt a Föld körül” országos kilométergyűjtő kihívásának őszi elindításakor. A szakorvosok akkor amellett érveltek, hogy több területen előrelépésre van szükség ahhoz, hogy kevesebb áldozatot szedjen a minden évben mintegy 4500 férfinál diagnosztizált prosztatarák Magyarországon. A betegséget nagyobb arányban kellene korai, még gyógyítható állapotban felismerni. Szintén feltétel, hogy minden beteg lakhelyétől függetlenül hozzáférjen az onkológiai munkacsoport által az aktuális irányelvekkel összhangban javasolt korszerű, személyre szabott kezelésekhez, továbbá a betegek rehabilitációja is megtörténjen.

 

– 50 éves kor felett mindenképp, családi halmozódás vagy BRCA2 genetikai mutáció jelenléte esetén pedig már 40-45 éves kortól minden férfinak indokolt PSA tumormarker vérvizsgálaton és egy néhány másodperces urológiai tapintásos vizsgálaton rendszeresen részt vennie. Indokolt lenne, hogy a háziorvos által kérhető laboratóriumi paraméterek sorába bekerüljön ez az igen olcsó tumormarker vizsgálat is és ne csak szakorvos kérhessen PSA meghatározást a laboratóriumtól. Ez a már diagnosztizált betegek követését is egyszerűbbé tenné – érvelt akkor prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

 

– A prosztatarák gyógyítható, de ennek feltétele, hogy kezdeti stádiumban felfedezzük. Ugyan ma már az előrehaladottabb, áttétes betegek jelentős részénél is érdemben javítani tudunk az életkilátásokon a kezelésekkel, ám mégiscsak jobb, ha erre nincs szükség – hívta fel a figyelmet dr. Szűcs Miklós, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Onkológiai Centrumának vezetője. Hozzátette, hogy maguk a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak is sokat tehetnek azért, hogy minél tovább, jó életminőségben éljenek: a napi rendszeres, legalább fél órán át tartó testmozgás, az egészséges étrend és az egészséges testsúly bizonyítottan támogathatja a kezelések eredményességét. A mozgásra való ösztönzést szolgálja a már 5 éve futó 10 Ezer Lépés Program, és az annak keretében második alkalommal meghirdetett „45 nap alatt a Föld körül” kilométergyűjtő kihívás is.

 

– Több mint 20 ezer férfi él közöttünk, aki már szembesült prosztatarák diagnózissal, további mintegy 20 ezer férfi pedig a következő 4-5 évben fog szembesülni ezzel. Azt szeretnénk, hogy minél több prosztatarákkal élő férfi, hozzájuk kapcsolódva pedig más daganatos betegek, családtagok, egészségügyi dolgozók, a rákbetegekkel szolidaritást vállalók is kezdjenek el rendszeresen mozogni: sétálni, túrázni, kocogni, úszni, kerékpározni. A 45nap.hu oldalon november közepéig bárki hozzáadhatta saját teljesítményét is a számlálóhoz, térképen volt követhető, hogy az összegyűjtött kilométerekkel meddig jutunk el. A honlapra lehetőség volt fotókat, motiváló üzeneteket is feltölteni, hogy minél több pozitív példát közzétehessünk – ismertette a kihívás menetét Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület – prosztatarákból gyógyult – elnöke.

 

– Egyre több adat támasztja alá, hogy a rendszeres mozgás olyan sok pozitív hatást vált ki a szervezetben, ami semmi mással nem érhető el, ez pedig a rákbetegek kezelési eredményességében is megnyilvánul. Ez az oka, hogy a Magyar Rákellenes Liga országszerte működő alapszervezetei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a különféle mozgásprogramokhoz minél többen csatlakozzanak. A „45 nap alatt a Föld körül” kihívás keretében minden egyéni és csoportos feltöltést örömmel fogadtunk és bízunk abban, hogy ez a játékos forma is segítette, hogy többen felálljanak a fotelekből – fogalmazott Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. – Tapasztalatunk szerint nagyobb eséllyel tesz aktívan az egészségéért az a beteg, akit erre kezelőorvosa is biztat, ezért felhívásunk minden orvosnak is szólt, aki daganatos betegeket kezel vagy kontrollvizsgálatokkal követ – tette hozzá Rozványi Balázs.

 

A kilométergyűjtés záróeseményeként egy online ismeretterjesztő fórumot szerveztek. Prof. dr. Nyirády Péter az életmód és a mozgás szerepéről, prof. dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa a robotsebészet hazai lehetőségéről, dr. Beöthe Tamás, a Péterfy Sándor Utcai Kórház urológiai osztályának főorvosa a prosztatarák és a férfiszerepek konfliktusáról, a lelki megküzdésről, a panaszok csökkentésének lehetőségeiről beszélt. Minden előadás elérhető a https://rakgyogyitas.hu/prosztatarak22/ oldalon.

 

A 10 Ezer Lépés Program 2017 óta zajlik a Janssen támogatásával, keretében onkológusok, urológusok, gyógytornászok és betegszervezetek fogtak össze. Változatos módokon igyekeznek segíteni a prosztatarákos betegeket és családjaikat az egészséges életmódra váltásban, valamint a tudatosságban, hogy ne passzív elszenvedői, hanem aktív partnerei legyenek saját gyógyításuknak. A program része a szakembereknek szóló figyelemfelhívás is: a 10 Ezer Lépés Program napirendre került már több urológiai, uroonkológiai kongresszuson, a gyógytornászoknak pedig kifejezetten a prosztatarákos férfiak – betegségből, műtétből, sugárkezelésből – adódó panaszaira, szövődményeire fókuszáló tematikus továbbképzéseket tartottak. A program aktualitásai a https://www.facebook.com/10ezerlepes oldalon követhetők.

Megtekintések száma: 13442

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK