A MOK oltásnépszerűsítő kampányának rajtja

2021-02-25 12:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Svéd Tamás titkár, Magyar Orvosi Kamara

Orvosok lapja - Aktuális

Mivel egyértelműen hatékony, tömegesen bevethető gyógyszer egyelőre nincs, ezért a járvány legyőzésére, de legalább kordában tartására továbbra is legfőbb fegyvereink az oltások, vakcinák maradtak.

Mint azt orvosként sajnos mindannyian látjuk, a COVID-19-járványnak még messze nincs vége. A korlátozó intézkedések mellett hazánkban november óta örvendetes módon csökkenő tendenciát mutatott a friss fertőzöttek száma, és ezt a kórházban ápolt súlyosabb esetek és a halottak száma is követte. Egy darabig úgy tűnt, túl vagyunk a legrosszabbon, de nemrég ismét romlani kezdtek az ismert statisztikai mutatók. Messze nem rózsás a helyzet a nagyvilágban sem, a virulensebb angol vírusmutáció mind nagyobb számban jelenik meg a szomszéd országokban – és felbukkant már nálunk is. Mindemellett egyre többet tudunk poszt-COVID-szindrómákról, a gyerekeknél a PIMS/MIS-C jelent meg, a felnőtteknél a korábban életerős, aktívan sportoló fiatalok és középkorúak lézengenek fáradékonyan, fejfájósan hetekkel-hónapokkal a fertőzés után. Mindez erőteljesen amellett szól, hogy a nyájimmunitás csak hatalmas áldozatok árán lenne elérhető az átfertőzöttség növekedése révén. Mivel egyértelműen hatékony, tömegesen bevethető gyógyszer egyelőre nincs, ezért a járvány legyőzésére, de legalább kordában tartására továbbra is legfőbb fegyvereink az oltások, vakcinák maradtak.

Ezek száma és elérhetősége viszont örvendetes módon emelkedik – ugyanakkor tömeges beszerzésük lehetősége egyelőre a hatalmas nemzetközi igény és a korlátozott gyártói kapacitások miatt még várat magára. Teljesen érthető így az a kormányzati igény, hogy a magyar állampolgárok számára az átoltottság eléréséhez szükséges, többmilliós vakcinamennyiséget akár több forrásból, párhuzamosan tárgyalva és beszerezve, minél gyorsabban teremtse elő. Ugyanakkor nézetünk szerint ez a gyorsaság nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. E határt nehéz meghúzni, mégis nagyon fontos, mivel átlépése mind az orvosi, mind a laikus társadalom oltásokba vetett bizalmának elvesztését kockáztatja. Mikor az Oroszországból, majd Kínából beszerzett és beszerzendő oltások engedélyeztetése kapcsán kérdések merültek fel, a MOK fenti okból több alkalommal is jelezte fenntartásait, elküldte kérdéseit az illetékeseknek. E kérdések jelentős részére azóta megnyugtató válaszokat kaptunk – az érintett hivatalok mellett a Lancet révén is.

Összességében pedig, a félreértések elkerülése végett, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját. Véleményünk szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Mivel pedig csak a beadott oltás lehet hatékony oltás, ehhez elengedhetetlen a magyar társadalom oltások iránti, minél szélesebb körű bizalmának elnyerése és megtartása.

Ezen okból a Magyar Orvosi Kamara össztársadalmi kampányt indít a védőoltás népszerűsítésére. A kampány során az oltások révén elérhető célt, a korlátozások megszűnését, a hétköznapi, nyitott és szabad élet visszatértét hangsúlyozzuk. Ezzel semmiképpen sem kollégáink, az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit és a betegség áldozatainak szenvedését, veszteségeit szeretnénk kisebbíteni vagy negálni – reméljük, erre eddigi kommunikációnk elegendő bizonyítékkal szolgál –, pusztán minél több embert szeretnénk elérni és megmozdítani a közös cél érdekében. Csak a megfelelő átoltottság elérése révén szabadulhat fel az egészségügy a nyomás alól, és kezdhetjük meg végre annak újjáépítését és átformálását.

Arra kérünk mindenkit, segítse a kampányt, szabaduljunk meg minél előbb a járványtól és hatásaitól! Köszönjük szépen előre is!

Megtekintések száma: 12458

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK