Egészségkert a gyógyító pillanatokért

2021-10-09 08:29:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Szabó Rita

Orvosok lapja - Konzílium

Még a világjárvány kezdete előtt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban dolgozó öt hölgy – egy pszichiáter, egy pszichológus, egy ápoló, egy gazdasági és egy kommunikációs szakember – egy, a betegek és a munkatársak felüdülését is szolgáló, gyógyító kertet álmodott meg a kecskeméti székhely kihasználatlan udvarán.

Elképzeléseiket papírra vetették, és egy gyógyszercég pályázatán 4 millió forint támogatást nyertek ötleteik megvalósításához.


Régi vágyunk volt, hogy a rendelkezésre álló, viszonylag nagy, kihasználatlan udvart fejlesszük, és kialakítsuk a betegek, illetve a dolgozók számára is hasznos kertté, ahová jó kimenni pihenni, friss levegőt szívni, madárcsicsergést hallgatni kezdte el mesélni az Egészségkert-projekt történetét Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény PR-menedzsere. A kórház tartalékterületének birtokba vétele néhány éve kezdődött, amikor egy játszótér épült a meglévő betegkertbe. A Richter Anna Díj pedig 2020-ban esélyt adott arra, hogy folytatódjon az elkezdett munka, és egy olyan attrakciókkal teli kertet hozzunk létre, mely a testi-lelki felüdülést, a gyógyulást egyaránt szolgálja.


A terápiás kert szakmai hátterét Dr. Svébis Mihály megyei intézményvezető felkérésére Dr. Molnár Mária onko-pszichiáter főorvosnő biztosította. A megvalósítás felkarolására Leskowsky Laura, a gazdasági osztály osztályvezető-helyettese vállalkozott, akinek régi terve volt, hogy rendbe tegyék a kórház udvarát. A csapat tagja még az onkológiai betegeket évtizedek óta szívvel-lélekkel ápoló Lantos Lenke. A team Gyapjas Tünde pszichológussal vált teljessé, aki kiégést megelőző, burnout tréningeket tart a kórház dolgozói számára. 


Tudományos vizsgálatok is igazolják, hogy a természetben eltöltött idő nemcsak a hangulatunkat, közérzetünket javítja, de jótékony hatással van immunrendszerünk működésére, ezáltal segíti a betegek gyógyulását – meséli Dr. Molnár Mária.A kert, a növényzet gyógyító, pszichikai, esztétikai kedvező hatásait számos tanulmány kimutatta. A gyógyulás folyamatai nehezen mennek végbe a természettől elidegenedett közegben. A kertre irányuló tudományos vizsgálatok és eredmények figyelemre méltók, amelyeket gyakorlati alkalmazásba kívántunk önteni egy egészségügyi intézmény területére készített kertterv és megvalósítása keretében. A szemet gyönyörködtető, zöld környezet testet-lelket megújító hatását mindenki elismeri, a beteg embereket pedig különösképpen jótékonyan érinti. 


Gyapjas Tünde pszichológus szerint kevésbé ismert, hogy kimutatható egészségjavító hatása van már annak is, ha egy súlyos beteg az ablakon keresztül szép tájat, zsenge növényzetet lát. Nem mindegy tehát, hogy egy kórházat milyen környezet vesz körül. A kert kialakítása során az egyik legfontosabb célja volt a csapatnak, hogy az onkológiai betegeket segítsék, hiszen az elkészült útnak köszönhetően most már ki lehet kísérni vagy akár betegágyastól ki lehet tolni a palliatív részlegen fekvőket, akik családtagjaik körében tölthetnek el értékes, meghitt perceket.

Betegeink az építkezés alatt izgatottan várták, hogy elkészüljön a kert, és kimehessenek napfürdőzni – mondja Lantos Lenke, az Onkoradiológiai Központ ápolója. Emellett természetesen fontos cél volt, hogy az itt dolgozók is lemehessenek napközben a kertbe, néhány percre megpihenni, majd felfrissülve folytatni a sokszor monoton, lelkileg is megterhelő munkát. – folytatja a gondolatot Gyapjas Tünde pszichológus. 

 

De az Egészségkert megkönnyítheti a várakozást a vizsgálatokra, kezelésekre, csökkentheti az ezzel járó feszültséget is. A csapat a szakmai felkészülést, érzékenyítést a téma kapcsán egy különleges erdőterápiával kezdte. A három órás, vezetett erdőfürdőzésen a Kecskeméti Arborétumban a team összehangolódott a természettel, ki-ki önmagával is. A relaxációs program stresszoldó, nyugtató, egyúttal immunerősítő hatással is bír. A projektet a csapat egy design thinking workshoppal folytatta, ahol a közös ötletelésből (játékos formában) lassan kialakultak az első tervek, az Egészségkert mindenki által elfogadott vázrajza.

 

A gyógyító kert általában egy olyan kert, amelyet gyógyításra szántak, célzottan a lelki, érzelmi és fizikai egészség megőrzése érdekében, éppen ezért számos attrakciót, elemet találtunk ki a kettős cél érdekében – meséli Leskowsky Laura gazdasági osztályvezető-helyettes. – Az utakon, rámpákon, térvilágításon és új kültéri bútorokon kívül kültéri tornaeszközök, és egy végtelen jelet ábrázoló gyalogösvény szolgálja a fizikai erőnlét karbantartását. Az illatos, színes virágokon kívül örökzöldek és egy növények alkotta labirintus, illetve szökőkút és szobrok varázsolják az udvart terápiás kertté. Az út mentén kialakított pihenő öblökben ahová a betegeket akár ágyastól is ki lehet kísérni pozitív idézetekkel ellátott, lélekemelő stációkat is szeretnénk kihelyezni. Mindez sajnos a pályázaton elnyert összegből nem valósulhat meg, és a vírushelyzet sem kedvezett a kerti munkáknak, de mindenképpen folytatni szeretnénk az elképzeléseinket.


Az Egészségkert első ütemének befejezését követően – mely során elkészültek a pihenőöblök, az út és az új, kerti bútorok, illetve növények kerültek beépítésre – megtartották az első nagy sikerű rendezvényt is, Gyenes Kata fotográfus Rózsák tánca című, kültéri fotókiállítását.

Az Egészségkert gondolata közben annyira elnyerte az onkológiai betegek tetszését, hogy egyikük 500 000 Ft-tal támogatta a megvalósítást. Emellett növényfelajánlásaival egy Kecskemét közeli kertészet is a nemes ügy mellé állt. 

A projekt zárásaként egy kisfilmet is forgattak a csapatról. A forgatáson megcsodálta a kertet Irénke néni, a kórház egyik betege is, aki végre hosszú idő után, újra élvezhette a szabad levegőt, csodás napsütést. Mindeközben meglepte a stábot az Egészségkert első fanatikus rajongója, egy kedves cicus is, akit a csapattagok végül Vitaminnak kereszteltek el.

Megtekintések száma: 3236

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK