Vakcinainfó – Az orvos válaszol

2021-12-21 15:41:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: „Vakcinainfó – Az orvos válaszol” orvoscsapata

Orvosok lapja - Konzílium

Lelkes orvoscsapat segíti a Covid–19-vakcinákkal kapcsolatos félelmek eloszlatását a Facebookon. A felmerült kérdések megválaszolása és a Gyakran Ismételt Kérdések átolvasása sokaknak segített abban, hogy a vakcináció mellett tegyék le a voksukat.

A kezdetek

Facebook-csoportunk 2020 márciusában, az első SARS-COV-2 járványhullám alatti lezárások során alakult Az orvos válaszol néven. Akkoriban az egészségügyi ellátás nehezen elérhető volta miatt szerettük volna segíteni az embereket, hogy felmerülő problémáikra tanácsot kaphassanak, amennyire ezt az online tér lehetővé teszi. A válaszadó orvoscsapatban szinte minden szakterület képviseltette magát. Rengeteg kérdést válaszoltunk meg, sokakat megnyugtattunk, másoknak mielőbbi orvosi vizsgálatot, ritkán azonnali sürgősségi ellátást tanácsoltunk. Az első hullám végén, amikor az ambuláns betegellátás újraindult, átmenetileg bezártuk csoportunkat, a háttérben a folytatás lehetőségeit keresve.

A Vakcinainfó megalakulása

A SARS-COV-2 elleni vakcináció megindulásakor munkánk során és saját ismerősi körünkben is azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb igény lenne a korrekt, hiteles, személyre szabott tájékoztatásra a vakcinákkal kapcsolatban, hiszen a rengeteg álhír, téves információ bizalmatlanságot szült, és így hátráltatta az átoltottság növekedését. Ezért 2021 márciusában csoportunkat újra megnyitottuk, ezúttal Vakcinainfó Az orvos válaszol néven. Célunk ezúttal a kiegyensúlyozott, evidenciákon alapuló tájékoztatáson keresztül a kételyek eloszlatása és mindezek által az átoltottság növelése lett.

Működésünk, eredményeink

Csoportunk elsősorban kérdés-felelet formájában nyújt hiteles, bizonyítékokon alapuló, szakmai tájékoztatást főként laikusok számára. Naponta kb. 100-200 kérdést válaszolunk meg, kérdezőinknek személyre szabott orvosi tanácsot adva. Tagjaink védelmében csoportunk erősen moderált: a kérdéseket kizárólag orvos engedi be a csoportba, a posztokhoz csak a kérdező és a csoport orvosai szólhatnak hozzá. Válaszadást követően a poszt lezárásra kerül, hogy elkerüljük a nem orvosi, relativizáló hozzászólásokat, a válasz megtámadását. A szabályok ellen vétőket némítással, esetleg kizárással szankcionáljuk. Válaszainkat gyakran humorral fűszerezzük, ezzel tesszük a tanácsainkat emberközelivé, még személyesebbé.

A kérdések gyakori ismétlődése miatt létrehoztuk a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) fájlunkat, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok szakmai, emészthető, érthető formában vannak jelen. Ezt a fájlt gyakran aktualizáljuk, többször bővítettük, illetve a gyorsabb áttekinthetőség kedvéért rövidített verziót is készítettünk belőle. 

A sajtó által felkapott álhírekre, félinformációkra, illetve az interneten terjengő rémhírekre rögzített posztok, esetleg hosszabb cikkek formájában igyekszünk a lehető leghamarabb reagálni. Próbáljuk ezek által is a felmerülő kételyeket eloszlatni, ezáltal a vakcinákkal szembeni bizalmat helyreállítani.

Októberben létrehoztuk saját Instagram-oldalunkat, hogy az ide feltöltött, zömében általunk készített mémek segítségével a fiatalabb, olvasni esetleg kevésbé szerető, de vizuális ingerekkel jobban megfogható embertársainkat is elérjük, az oltás felvételére buzdítsuk.

A Facebook-csoport jelenleg már több mint 47 ezer tagot számlál. Rengeteg pozitív megerősítést kapunk tagjainktól, sokan jelezték, hogy a mi munkánk hatására döntöttek az oltás felvétele mellett. Amennyire időnk, energiánk engedi, nem oltással kapcsolatos orvosi kérdéseket is igyekszünk megválaszolni, ezzel kapcsolatban is sok hálás visszajelzés érkezik.

Tapasztalataink, további céljaink

Orvoscsapatunk korát, élethelyzetét, valamint szakirányát tekintve nagyon heterogén, azonban a lelkesedés, az önkéntes munka öröme közös. A fentebb leírt tevékenységeket mindannyian szabadidőnkben végezzük. Talán éppen emiatt, nagyon elkeserít minket a különféle összeesküvéselmélet-hívők (konteósok) meggyőzhetetlensége, a rémhírterjesztés, félelemkeltés, különösen, amikor mindezt kollégák részéről tapasztaljuk. 

Természetesen tudjuk, hogy a naponta változó tudományos eredmények, legfrissebb ajánlások követése embert próbáló feladat még békeidőben is, nemhogy most, a pandémia idején. Éppen ezért szeretettel ajánljuk kollégáinknak a GYIK és az általunk írott cikkek elolvasását, hiszen ezeket a rendelkezésre álló legfrissebb ajánlásoknak megfelelően folyamatosan megújítjuk. Ezeket elérhetik egyrészt Facebook-csoportunkba belépve https://www.facebook.com/groups/azorvosvalaszol/ (jelentkezéskor el kell fogadni a csoportszabályokat) , másrészt az egeszsegkalauz.hu weboldalon, az Orvos válaszol rovatban.

Reméljük, hogy önkéntes munkánkkal nemcsak a hozzánk forduló laikusokat, hanem orvoskollégáinkat is segíteni tudjuk, és így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hazánkban az evidenciákon alapuló orvoslás (EBM) szemléletnek megfelelő, abszolút naprakész tanácsokat kapjanak az orvosukhoz forduló páciensek. Mindenkinek sok erőt és kitartást kívánunk ehhez a feladathoz, hiszen társadalmunk informáltságának javítása a vakcinák hatásosságáról és biztonságosságáról, ezáltal az átoltottság növelése közös feladatunk!

Megtekintések száma: 14188

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK