Korrupt sportorvost jelentett fel az NVSZ

2021-06-20 12:42:00 FORRÁS: Nemzeti Védelmi Szolgálat

Szerző: Nemzeti Védelmi Szolgálat

Hírek - Ágazati hírek

Az NVSZ megbízhatósági vizsgálat során megállapította, hogy az orvos 7 olyan személy részére adott ki versenyengedélyt, akik a vizsgálaton meg sem jelentek. Mindezért összesen 40.000.Ft-ot fogadott el, így ellene az NVSZ – vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságon.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) birtokába került információk szerint egy vidéken rendelő sportorvos feltűnően sok vizsgálatot végzett rövid idő alatt, ezért felmerült a lehetősége, hogy tényleges vizsgálat, vagy a sportolók személyes jelenléte nélkül állíthatott ki versenyengedélyeket.

 

Az ellenőrzött orvos végezte az ellátási területéhez tartozó verseny- és amatőr sportolók, válogatott kerettagok, olimpikonok alkalmassági, időszakos ellenőrző- és terhelhetőségi állapot vizsgálatát, és döntési joga volt a sportolók alkalmasságának, versenyeztethetőségének elbírálásában.

 

Az NVSZ megbízhatósági vizsgálat során megállapította, hogy az orvos 7 olyan személy részére adott ki versenyengedélyt, akik a vizsgálaton meg sem jelentek.

 

Mindezért összesen 40.000.Ft-ot fogadott el, így ellene az NVSZ – vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságon.

 

Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségét, úgy cselekményéért akár öt évi szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Az NVSZ hangsúlyozza, hogy a megbízhatósági vizsgálatok célja nem az érintettek „lépre csalása” az egészségügyben sem. Aki a munkáját becsülettel végzi, a felkínált vesztegetési összeget nem fogadja el és nem szegi meg munkaköri kötelességét, azt emiatt nem érheti hátrány.

 

Minderre egy vidéki kórház utókezelő és rehabilitációs osztályának vezető főorvosa a példa. Esetében előzetes kockázatelemzés alapján rendeltek el megbízhatósági vizsgálatot, mivel a pandémiás helyzetben különösen nehézzé vált a kórházak krónikus belgyógyászati osztályaira történő bekerülés, így az érintett munkakörében az ápolásra szoruló betegek hozzátartozói részéről fokozott korrupciós nyomás jelentkezhetett.

 

A vizsgálat során a főorvos a részére felajánlott vesztegetési összeget nem fogadta el, ezért vele  szemben a vizsgálatot befejezték.

 

Tekintettel az egészségügyi rendszer pandémiás helyzet okozta leterheltségére - 2021. június elejéig  - az NVSZ nem hajtott végre megbízhatósági vizsgálatot, a tervezés és az előkészítés szakasza zajlott, illetve párbeszédet kezdtek az egészségügyi érdekvédelmi, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása alatt álló szervezetekkel is. Ennek során a felek kifejezték érdekazonosságukat a hálapénz kivezetésében, és vállalták a közös fellépést a korrupciómegelőzés területén.

Megtekintések száma: 4470
ESEMÉNYEK