Orvosoklapja - Aktuális

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 diagnosztikája

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-01-04 09:20:00

Orvosoklapja - Aktuális

Még nincs egy éve, hogy megjelent a világot más életvitelre kényszerítő SARS-CoV-2. Intenzíven folynak a vírus eredetét és tulajdonságai megismerését célzó kutatások. A járvány hatására rekordsebességgel halad a vakcina- és az antivirális szerek fejlesztése, a diagnosztikai kapacitásfejlesztés.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-12-30 11:15:00

Orvosoklapja - Aktuális

A cikk írásának hétvégéjén – egy kivételével – megjelentek az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletei. Gyorselemzés után összefoglaljuk a főbb megállapításokat. A kormányrendeletek nem mindig vannak összhangban a törvénnyel és egymással, így értelmezési különbségek még felmerülhetnek.

Nemzetközi összefogás a COVID–19 kezelésére alkalmazott FFP standardizálására

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-12-01 10:01:00

Orvosoklapja - Aktuális

Világviszonylatban számos ország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb donációra alkalmas, gyógyult betegtől plazmát gyűjtsön terápiás céllal. Mivel a készítmény speciális terápiás felhasználási célterületének vonatkozásában nem tekinthető standard plazmakészítménynek (szabvány-FFP), az Európai Unió (EU) tagállamai számára a European Blood Alliance (EBA) támogatásával létrehoztak egy olyan projektet, amelyben közös adatbázisban gyűjtik a konvaleszcens FFP-re vonatkozó adatokat.

Egész-ség, jólét, jóllét - szociális szakemberek a gyógyító teamben - rejtett erőforrásaink

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-25 13:10:00

Orvosoklapja - Aktuális

A kórházban dolgozó szociális munkás önálló, az egészségügytől első hallásra idegen szakterületet képvisel, és munkastílusára is inkább a kezdeményezés és önállóság jellemző, ami a teamtagok számára kezdetben zavaró lehet, és talán meghökkentő is a hierarchikus berendezkedésű egészségügyben, de minden esetben a gyógyító team egyenrangú aktív szereplője.

A Magyar Orvosok Szakszervezete új elnökének és alelnökének bemutatkozása

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-19 14:06:00

Orvosoklapja - Aktuális

Céljaink között elsődleges helyet foglal el az orvosok érdekeinek képviselete a szociális partnerek (munkáltatók, döntéshozók) irányába. A fenti, sokak szemében talán egyszerűnek tűnő szakszervezeti feladat azonban számos, különböző mértékben integrált vagy szeparált részfeladat koordinált kivitelezését jelenti.

Jó gyakorlatok a praxisközösségek életéből, egészség- és betegklubok működése

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-19 14:02:00

Orvosoklapja - Aktuális

A praxisközösség az egészségügyi alapellátásban részt vevő hagyományos gyógyító, akut és sürgősségi, valamint a preventív egészségfejlesztő szolgáltatásokat és beavatkozásokat végző szakemberek összefogásával létrejött, kölcsönös együttműködésen alapuló team.

NO PARA!

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-04 09:44:00

Orvosoklapja - Aktuális

Épp, mikor az etikai kollégium előterjesztette az etikai kódex hálapénzre vonatkozó passzusainak módosítását, a politikai akarat is megszületett a hálapénz kriminalizálására. Bár eredetileg azt szorgalmaztuk, hogy a hálapénz csak a béremelés harmadik lépcsője után váljon büntethetővé, végül a jogszabályba 2021. január elsejei dátum került, aminek mi, akik tisztán látjuk a hálapénz torzító hatását, örülünk, de egyben tudjuk, mennyire nehéz lesz egy hetvenéves szokást egyik napról a másikra kivezetni.

Nem leszünk katonák!

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-02 10:51:00

Orvosoklapja - Aktuális

Az orvostársadalom több évtizedes vágya, harca, követelése teljesült az orvosok jelentős béremelésének október 6-án megszavazott törvénybe foglalásával. Ez valóban történelmi eredmény. Azt, hogy ennek kicsit is örülhetnénk, hogy elégedettséget éreznénk, egyáltalán nem állíthatom. Ilyen rossz szájízű, ekkora elkeseredettséget, ellenállást szülő győzelmet még soha nem éltünk meg. Rosszkedvünk, felháborodásunk oka számos.

Változott a humán vérkészítmények transzfúziós gyakorlata?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 14:26:00

Orvosoklapja - Aktuális

Az Országos Vérellátó Szolgálat olyan ernyőszervezet, amely szabványosított előírásaival az ország valamennyi régiójában garancia a véradás és a vérkészítmények minőségére, a helyes gyógyszergyártási alapelvekre (GMP) tekintettel. A klinikai transzfuziológia területén az egységesített gondolkodást képviseli a Transzfúziós Szabályzat.

Tömeglélegeztetés – avagy hogyan lélegeztessünk sok embert személyre szabottan?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 14:18:00

Orvosoklapja - Aktuális

A tömeglélegeztetés koncepciója az akut légzési problémákkal küzdő (ARDS) betegek gyógyítását és az egészségügyi ellátás hatékonyabb szervezését, valamint a meglévő lélegeztetőgép-kapacitások bővítését támogatja. A tömeglélegeztetés a hagyományos pácienslélegeztetés koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben az úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával.

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK