30

nap a törvény hatályba lépéséig.
A rendeletek kidolgozásába a kamarát még nem vonta be a kormány. 

Orvosoklapja - Aktuális

Változott a humán vérkészítmények transzfúziós gyakorlata?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 14:26:00

Orvosoklapja - Aktuális

Az Országos Vérellátó Szolgálat olyan ernyőszervezet, amely szabványosított előírásaival az ország valamennyi régiójában garancia a véradás és a vérkészítmények minőségére, a helyes gyógyszergyártási alapelvekre (GMP) tekintettel. A klinikai transzfuziológia területén az egységesített gondolkodást képviseli a Transzfúziós Szabályzat.

Tömeglélegeztetés – avagy hogyan lélegeztessünk sok embert személyre szabottan?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 14:18:00

Orvosoklapja - Aktuális

A tömeglélegeztetés koncepciója az akut légzési problémákkal küzdő (ARDS) betegek gyógyítását és az egészségügyi ellátás hatékonyabb szervezését, valamint a meglévő lélegeztetőgép-kapacitások bővítését támogatja. A tömeglélegeztetés a hagyományos pácienslélegeztetés koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben az úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával.

Kríziskórház – kórházkrízis

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 13:56:00

Orvosoklapja - Aktuális

A krízis egy kórházban alapértelmezett állapot. Az egészségügyi intézményrendszer azokban az esetekben lép be a képbe, amelyek az átlagemberek életében már a legsúlyosabb helyzeteket jelentik. Kríziskommunikációs felkészültségre olyankor van szüksége egy kórháznak, amikor a normál működéstől jelentősen eltérő szituációba kerül.

Egy háziorvos gondolatai az EESZT-ről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-06 13:44:00

Orvosoklapja - Aktuális

Sokan félnek, hogy az informatika térnyerése háttérbe szorítja az egészségügyben a személyes kapcsolatokat. Véleményem szerint azonban ez a félelem alaptalan, hiszen csak egy új kommunikációs lehetőségről van szó, melyet jól használva tartalmasabbá válnak az orvos-beteg találkozások, és a páciensek aktív bevonása révén a betegellátás minősége jelentősen javítható, sikeresebbé válhat az egészségtudatosabb életre való ösztönzés.

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK