Orvosoklapja - Konzílium

A legfontosabb lépés

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-11-08 09:57:00

Orvosok lapja - Konzílium

„A betegellátás minőségi mutatóinak mérései és azok nyilvános közzététele feltételezhetően a legfontosabb lépés az egészségügyi rendszer megreformálásához.” (Michael E. Porter)

Majomhimlő - régi kórokozó új köntösben

Forrás: Orvosok Lapja, 2022. augusztus. Fotó: Pixabay | Dátum: 2022-09-06 13:09:00

Orvosok lapja - Konzílium

Szerzők: Takács Mária, Henczkó Judit, Déri Dániel, Barcsay Erzsébet, Pályi Bernadett, Kis Zoltán Nemzeti Népegészségügyi Központ, Virológiai Laboratóriumi Osztály és Nemzeti Biztonsági Laboratórium

A kórházi fertőtlenítés forradalmasítása (x)

Forrás: B+N Referencia Zrt. | Dátum: 2022-07-08 10:16:00

Orvosok lapja - Konzílium

Az ultraviola (UV) sugárzással történő fertőtlenítés gyors és hatékony módszer – többek között kórházak gyakran érintett felületeinek kiegészítő, vegyszermentes fertőtlenítésére.

Nem elég megszerezni, meg is kell tartani - Ügyfélélmény a praxisok gyakorlatában

Forrás: | Dátum: 2022-04-01 09:25:00

Orvosok lapja - Konzílium

Tapasztalati tény, hogy új páciensek megszólítása általában sokkal nehézkesebb, költségesebb folyamat, mint a régiek elérése és kiszolgálása. Volt idő, amikor orvoshoz akkor jártunk, amikor akut egészségügyi problémánk volt, mára ugyanakkor kialakult az igény és részben adott a kereslet is arra, hogy folyamatosan egészségügyi – szerencsés esetben megelőző – szolgáltatásokat nyújtsunk visszatérő pácienseknek.

Lehet-e még adni a daganatos gyermekeknek?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-03-18 12:23:00

Orvosok lapja - Konzílium

Magyarországon a hivatalos adatok szerint a daganatos gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványok jutnak anyagi téren a legjelentősebb társadalmi támogatáshoz.

Gyógyító vezető

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-01-04 09:52:00

Orvosok lapja - Konzílium

Mit tehet a vezető, ha orvos? Milyen mozgástere, személyes felelőssége van abban, hogy a vezetői működésével a csapatát is gyógyítsa? A cikket a PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Alapítvány munkatársai készítették, akik az elmúlt tíz évben több mint 80 kórházi osztállyal és vezetőikkel működtek együtt szervezetfejlesztőként az emberibb egészségügyért.

Vakcinainfó – Az orvos válaszol

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-12-21 15:41:00

Orvosok lapja - Konzílium

Lelkes orvoscsapat segíti a Covid–19-vakcinákkal kapcsolatos félelmek eloszlatását a Facebookon. A felmerült kérdések megválaszolása és a Gyakran Ismételt Kérdések átolvasása sokaknak segített abban, hogy a vakcináció mellett tegyék le a voksukat.

Bálint csoport a kiégés és a Covid okozta érzelmi megterhelés enyhítéséért

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-23 07:46:00

Orvosok lapja - Konzílium

A Bálint csoportokban szerzett tapasztalatok jól kombinálhatók az egyes orvos-beteg interakciók lebonyolításának önhatékonyságával, összeköthetők a jobb mentálhigiéniával és ezzel együtt a kiégés hatékony megelőzésével.

A vak tyúk szeme helyett támaszkodjunk a laboratóriumi diagnosztikára!

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-13 10:29:00

Orvosok lapja - Konzílium

A bizonyítékokon alapuló orvoslás (vagy ahogy jobban illik ismerni: evidence based medicine) az orvosi gondolkodás alapjává vált az elmúlt évtizedekben. A gyökereivel a 19. sz. közepéig visszanyúló gyakorlat azt takarja, hogy a tapasztalatokra támaszkodó terápiát minél objektívebb gyakorlati bizonyítékokkal, diagnosztikai leletekkel támasszuk alá.

A különböző orvosi és egészségügyi társszakmák képviselőinek véleményrovata

ESEMÉNYEK