Orvosoklapja - Konzílium

Gyógyító vezető

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-01-04 09:52:00

Orvosoklapja - Konzílium

Mit tehet a vezető, ha orvos? Milyen mozgástere, személyes felelőssége van abban, hogy a vezetői működésével a csapatát is gyógyítsa? A cikket a PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Alapítvány munkatársai készítették, akik az elmúlt tíz évben több mint 80 kórházi osztállyal és vezetőikkel működtek együtt szervezetfejlesztőként az emberibb egészségügyért.

Vakcinainfó – Az orvos válaszol

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-12-21 15:41:00

Orvosoklapja - Konzílium

Lelkes orvoscsapat segíti a Covid–19-vakcinákkal kapcsolatos félelmek eloszlatását a Facebookon. A felmerült kérdések megválaszolása és a Gyakran Ismételt Kérdések átolvasása sokaknak segített abban, hogy a vakcináció mellett tegyék le a voksukat.

Bálint csoport a kiégés és a Covid okozta érzelmi megterhelés enyhítéséért

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-23 07:46:00

Orvosoklapja - Konzílium

A Bálint csoportokban szerzett tapasztalatok jól kombinálhatók az egyes orvos-beteg interakciók lebonyolításának önhatékonyságával, összeköthetők a jobb mentálhigiéniával és ezzel együtt a kiégés hatékony megelőzésével.

A vak tyúk szeme helyett támaszkodjunk a laboratóriumi diagnosztikára!

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-13 10:29:00

Orvosoklapja - Konzílium

A bizonyítékokon alapuló orvoslás (vagy ahogy jobban illik ismerni: evidence based medicine) az orvosi gondolkodás alapjává vált az elmúlt évtizedekben. A gyökereivel a 19. sz. közepéig visszanyúló gyakorlat azt takarja, hogy a tapasztalatokra támaszkodó terápiát minél objektívebb gyakorlati bizonyítékokkal, diagnosztikai leletekkel támasszuk alá.

Egészségkert a gyógyító pillanatokért

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-10-09 08:29:00

Orvosoklapja - Konzílium

Még a világjárvány kezdete előtt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban dolgozó öt hölgy – egy pszichiáter, egy pszichológus, egy ápoló, egy gazdasági és egy kommunikációs szakember – egy, a betegek és a munkatársak felüdülését is szolgáló, gyógyító kertet álmodott meg a kecskeméti székhely kihasználatlan udvarán.

Kiégésről és feltöltődésről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-09-13 08:00:00

Orvosoklapja - Konzílium

Az elmúlt másfél év során számos új kifejezéssel frissült mindannyiunk szótára. A járvány és a digitális világ szakszavai mellett talán az egyik leggyakrabban felbukkanó kifejezések a gyógyítás világában a kiégés, a krónikus stressz és a mentális pandémia voltak szerte a világon.

Kicsit más szemszögből a véradók jogairól és kötelezettségeiről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-07-20 17:47:00

Orvosoklapja - Konzílium

A vérellátás során két eltérő szempontrendszer összehangolása szükséges. A véradó önzetlen, altruista, humanitárius véradománya, amelyet más adományoktól eltérően nem juttathat el közvetlenül a rászorulónak, tehát szakértő közvetítő igénybevételére kényszerül.

COVID JÁRVÁNY – A FELE FELÉ?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-07-08 17:33:00

Orvosoklapja - Konzílium

Elmúlt év márciusának legelején érkezett el Magyarországra is a COVID–19 pandémia, amikor az első betegen diagnosztizálták a fertőzést.

Az alapellátás átalakulása

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-06-18 17:45:00

Orvosoklapja - Konzílium

A járvány harmadik hulláma a korábbi kettőnél is erősebben tört ránk, még nagyobb kihívásokat hozva. Eközben folyamatban vannak a koronavírus elleni oltások, illetve az alapellátás átalakulása a bérfejlesztés feltételeként szabott praxisközösségi együttműködés elvárásainak megfelelően.

A legfontosabb kullancs által terjesztett fertőzések Magyarországon

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-06-15 18:05:00

Orvosoklapja - Konzílium

A Földön mintegy 300 kullancsfaj él, a trópusoktól egészen a sarkvidékig. Vélhetően mindegyik hordoz magában fertőző ágenseket. Egyre valószínűbb, hogy a kullancsok számára is hasznot hajtanak a bennük lakó paraziták.

A különböző orvosi és egészségügyi társszakmák képviselőinek véleményrovata

ESEMÉNYEK