Orvosoklapja - Konzílium

Nem elég megszerezni, meg is kell tartani - Ügyfélélmény a praxisok gyakorlatában

Forrás: | Dátum: 2022-04-01 09:25:00

Orvosok lapja - Konzílium

Tapasztalati tény, hogy új páciensek megszólítása általában sokkal nehézkesebb, költségesebb folyamat, mint a régiek elérése és kiszolgálása. Volt idő, amikor orvoshoz akkor jártunk, amikor akut egészségügyi problémánk volt, mára ugyanakkor kialakult az igény és részben adott a kereslet is arra, hogy folyamatosan egészségügyi – szerencsés esetben megelőző – szolgáltatásokat nyújtsunk visszatérő pácienseknek.

Lehet-e még adni a daganatos gyermekeknek?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-03-18 12:23:00

Orvosok lapja - Konzílium

Magyarországon a hivatalos adatok szerint a daganatos gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványok jutnak anyagi téren a legjelentősebb társadalmi támogatáshoz.

Gyógyító vezető

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2022-01-04 09:52:00

Orvosok lapja - Konzílium

Mit tehet a vezető, ha orvos? Milyen mozgástere, személyes felelőssége van abban, hogy a vezetői működésével a csapatát is gyógyítsa? A cikket a PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Alapítvány munkatársai készítették, akik az elmúlt tíz évben több mint 80 kórházi osztállyal és vezetőikkel működtek együtt szervezetfejlesztőként az emberibb egészségügyért.

Vakcinainfó – Az orvos válaszol

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-12-21 15:41:00

Orvosok lapja - Konzílium

Lelkes orvoscsapat segíti a Covid–19-vakcinákkal kapcsolatos félelmek eloszlatását a Facebookon. A felmerült kérdések megválaszolása és a Gyakran Ismételt Kérdések átolvasása sokaknak segített abban, hogy a vakcináció mellett tegyék le a voksukat.

Bálint csoport a kiégés és a Covid okozta érzelmi megterhelés enyhítéséért

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-23 07:46:00

Orvosok lapja - Konzílium

A Bálint csoportokban szerzett tapasztalatok jól kombinálhatók az egyes orvos-beteg interakciók lebonyolításának önhatékonyságával, összeköthetők a jobb mentálhigiéniával és ezzel együtt a kiégés hatékony megelőzésével.

A vak tyúk szeme helyett támaszkodjunk a laboratóriumi diagnosztikára!

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-11-13 10:29:00

Orvosok lapja - Konzílium

A bizonyítékokon alapuló orvoslás (vagy ahogy jobban illik ismerni: evidence based medicine) az orvosi gondolkodás alapjává vált az elmúlt évtizedekben. A gyökereivel a 19. sz. közepéig visszanyúló gyakorlat azt takarja, hogy a tapasztalatokra támaszkodó terápiát minél objektívebb gyakorlati bizonyítékokkal, diagnosztikai leletekkel támasszuk alá.

Egészségkert a gyógyító pillanatokért

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-10-09 08:29:00

Orvosok lapja - Konzílium

Még a világjárvány kezdete előtt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban dolgozó öt hölgy – egy pszichiáter, egy pszichológus, egy ápoló, egy gazdasági és egy kommunikációs szakember – egy, a betegek és a munkatársak felüdülését is szolgáló, gyógyító kertet álmodott meg a kecskeméti székhely kihasználatlan udvarán.

Kiégésről és feltöltődésről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-09-13 08:00:00

Orvosok lapja - Konzílium

Az elmúlt másfél év során számos új kifejezéssel frissült mindannyiunk szótára. A járvány és a digitális világ szakszavai mellett talán az egyik leggyakrabban felbukkanó kifejezések a gyógyítás világában a kiégés, a krónikus stressz és a mentális pandémia voltak szerte a világon.

Kicsit más szemszögből a véradók jogairól és kötelezettségeiről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-07-20 17:47:00

Orvosok lapja - Konzílium

A vérellátás során két eltérő szempontrendszer összehangolása szükséges. A véradó önzetlen, altruista, humanitárius véradománya, amelyet más adományoktól eltérően nem juttathat el közvetlenül a rászorulónak, tehát szakértő közvetítő igénybevételére kényszerül.

COVID JÁRVÁNY – A FELE FELÉ?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-07-08 17:33:00

Orvosok lapja - Konzílium

Elmúlt év márciusának legelején érkezett el Magyarországra is a COVID–19 pandémia, amikor az első betegen diagnosztizálták a fertőzést.

A különböző orvosi és egészségügyi társszakmák képviselőinek véleményrovata

ESEMÉNYEK