Orvosoklapja - Konzílium

Császárvonal: mindent a császármetszésről

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-23 14:59:00

Orvosoklapja - Konzílium

Saját élményű garázsprojektnek indult, mára megkerülhetetlen kezdeményezés lett a Császárvonal, mely a császármetszéssel kapcsolatos, hiteles információk terjesztését tűzte ki céljául.

A szakszerű sebkezelés népgazdasági érdek

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-02 15:12:00

Orvosoklapja - Konzílium

Nagyon fontos lenne, hogy az egészségügyben véleményformáló szakemberek, szakpolitikusok tájékozódjanak a sebkezelés szocioökonómiai hatásairól és a szakszerű sebkezelés költséghatékonyságáról.

A Bálint-csoportmódszer: a humánus orvoslás gyakorlása

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-02 14:24:00

Orvosoklapja - Konzílium

A Bálint-csoport gyakorló szakemberek számára szervezett esetmegbeszélő csoport, amely egy konkrét segítő-kliens (orvos-beteg) kapcsolatot, illetve annak alakulását dolgozza fel egy közös, egy-másfél órás beszélgetés során.

A Heart Based Medicine nemzetközi története és hazai gyakorlata

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-02 14:11:00

Orvosoklapja - Konzílium

A Heart Based Medicine az egészségügyi dolgozók olyan nemzetközi szervezete, amely a világszerte terjedő „szereteten alapuló gyógyászat” szemléletét képviseli.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság bemutatkozása

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-02 12:29:00

Orvosoklapja - Konzílium

Az utóbbi években világszerte új, interdiszciplináris egészségügyi szakterület – az életmódorvoslás (lifestyle medicine) – bontogatja szárnyait, mely alapvetően az életmód okozta egészségkárosodások kivédésével, megelőzésével és kezelésével foglalkozik.

A JÁRVÁNYÜGYI MIKROBIOLÓGIA NÉLKÜLÖZHETETLEN

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-07-02 11:15:00

Orvosoklapja - Konzílium

Egyetlen, a fertőzések körüli tevékenység sem nélkülözheti a mikrobiológiai közreműködést.

Van-e időnk kommunikálni vészhelyzetben?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-06-14 10:10:00

Orvosoklapja - Konzílium

Amikor erre a cikkre készültem pár hete, az orvos és beteg közötti partneri kommunikációról gondoltam írni. Izgalmas kérdés ugyanis, hogyan legyünk mi, orvosok hatékonyabbak a fontos információk átadásban, miközben érzékeljük a megjelenő feszültségeket, érzelmeket, indulatokat.

Károsak lehetnek-e az NSAID-k (például ibuprofén) és az acetil-szalicilsav (ASA) COVID–19-ben?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-04-22 13:40:00

Orvosoklapja - Konzílium

A rövid válasz: ez idáig erre nincs publikált bizonyíték. Franciaországból említettek eseteket, amikor fiatal betegek állapota romlott ibuprofén bevételét követően. A témát vélhetően két okból kapta fel a média.

Heart Based Medicine

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-04-22 13:29:00

Orvosoklapja - Konzílium

A Heart Based Medicine az egészségügyi dolgozók olyan nemzetközi szervezete, amely a világszerte jelen lévő „szereteten alapuló gyógyászat” szemléletét képviseli. A szervezetet dr. Jan Bonhoeffer, a baseli Children’s Hospital professzora alapította. A Heart Based Medicine Hungary ennek a földrészeken átívelő mozgalomnak a magyarországi csoportja.

A traumatológiai ellátás finanszírozásának változása

Forrás: Dr. Flóris István Ph.D Orvos igazgató Péterfy Kórház-Rendelő | Dátum: 2020-03-05 09:14:00

Orvosoklapja - Konzílium

2019. október 24-én Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrásokért felelős miniszter az országos gyógyintézetek vezetőinek értekezletén sajtótájékoztatón, majd azt követően a szakmai értekezleten is bejelentette, hogy a kormány elfogadta azt a finanszírozási módosító javaslatot, amelyet a Magyar Traumatológus Társaság és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Traumatológiai és Kézsebészet Tagozata és Tanácsa az EMMI illetékes államtitkárságával és a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, régebbi nevén OEP) vezetőivel közel fél éves egyeztetést követően kidolgozott. Mit jelent ez a traumatológiai szakmának, a kórházaknak és milyen folyamatok előzték meg ezt a kétségtelenül pozitív eseményt?

A különböző orvosi és egészségügyi társszakmák képviselőinek véleményrovata

ESEMÉNYEK