Orvosoklapja - Jogos kérdések

A sürgősségi ellátás jogi nehézségei

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2024-01-31 16:15:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

A sürgősségi betegellátás a természeténél fogva számos nehézséget, köztük jogi dilemmákat is indukál. Különös jelentőséggel bír a vonatkozó jogi normák ismerete, hiszen a jogi szempontból nem megfelelő eljárás tovább nehezíti az ezen a szakmaterületen dolgozó, egyébként sem könnyű helyzetben lévő orvosok, ápolók, mentőtisztek munkáját. Jelen közlemény célja a problémafelvetés, különösen a tipikus jogi hibák bemutatása.

A betegellátás jogi szabályozásának kérdései – bevezető gondolatok

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2023-11-08 12:19:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

A 21. századi egészségügyi ellátás jogi kérdésekkel terhelt, ami komoly kihívást jelent orvosoknak, egészségügyi szakdolgozóknak egyaránt. Jelen közlemény legfontosabb célkitűzése az, hogy a teljesség és a részletekbe menő bemutatás igénye nélkül, a mindennapos betegellátáshoz kapcsolódóan dilemmákat, kihívásokat, olykor csapdahelyzeteket mutasson be, ezzel is kiemelve a témával való foglalkozás fontosságát.

Quo vadis etika?

Forrás: dr. Hegedűs Zsolt elnök, MOK Etikai Kollégium | Dátum: 2022-04-13 08:00:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

Az Orvosi Kamarában az etikai ügyrendünk felülvizsgálata van folyamatban, aminek végeredményeként akár törvénymódosításokat is szeretnénk kezdeményezni a közeljövőben.

Hiába tiltott, mai napig gyakorlat a HIV-vel élők megkülönböztetése

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-12-08 08:15:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

A hatályos kórházhigiénés szabályok betartása mellett semmilyen külön védőintézkedés nem indokolt a HIV-vel élők kezelése során, a mindennapokban mégis sokszor megkülönböztetik az ilyen betegeket az ellátásuk során.

Védtelenek-e az orvosok az online térben? (1. rész)

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-09-15 08:05:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

A közösségi média magában foglal minden olyan digitális eszközt és platformot (például Facebook, Instagram, TikTok), amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bármilyen tartalmat (szinte korlátlanul) létrehozzon és közzé tegyen. Az online média nagyon gyors ütemben növekszik, és mára a lakosság többségének fő kommunikációs módszere lett, azonban arra is lehetőséget ad, hogy jelentős reputációs veszteséget okozzon bárkinek.

Hálapénz vagy kenőpénz?

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2021-02-28 16:00:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

A paraszolvencia újraszabályozása az egészségügyi szolgálati jogviszonyra tekintettel

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) változásai

Forrás: Orvosok Lapja | Dátum: 2020-11-19 12:15:00

Orvosok lapja - Jogos kérdések

Az országgyűlés 2020. július 3-i ülésnapján elfogadta a Magyarország 2021. évi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényt, mely több ponton módosítja, 2021. január 1-től jelentősen szigorítja a hatályos kata-törvényt.

Az egészségügyet érintő jogszabályok változását követő és értelmező rovat.

ESEMÉNYEK