2020/15. hét

2020-04-14 08:27:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Szabó Rita

Hírek - Heti beszámolók

Április 6-án levelet írtunk Kásler miniszternek. Levelünkben leírtuk, hogy méltánytalannak és  és igazságtalannak tartjuk, hogy ha egy egészségügyi dolgozó karanténba kerül fertőzés gyanúja miatt, akkor - az általános szabályozásnak megfelelően- a kiesett időre 60%-os táppénzre jogosult. Ugyancsak 60%-os táppénz jár betegség esetén abban az esetben is, ha nem bizonyítható, hogy a fertőzés a munkavégzés során következett be. Ez igazságtalan, mert az egészségügyi dolgozók jellemzően nem saját életvitelük miatt kerülnek karanténba, hanem vagy a gyógyító munkájuk során végzett tevékenységükkel összefüggésben.

Ezért kértük, hogy a veszélyhelyzet idejére a kormány rendeletben írja elő, hogy ha egészségügyi dolgozó COVID-19 megbetegedés gyanúja miatt kerül karanténba (ideértve a munkáltató vagy hatóság által elrendelt házi karantént is), erre az időre 100% táppénz illesse meg, függetlenül a COVID19 fertőzést igazoló tesztek eredményétől és attól, hogy hogy ellátása otthon, vagy gyógyintézetben történik. 

Április 7-én két választ is kaptunk a leveleinkre. Az elsőt az EMMI egészségügyi államtitkárságtól: arra a levelünkre, amelyben az alapellátási fogorvosi praxisok számára kértünk praxisvásárlási támogatást, sajnos egy általános, konkrét ígéretet nem tartalmazó választ kaptunk. 

Hasonlóan konkrétum nélküli volt az egészségügyi  vállalkozói kedvezményekkel kapcsolatos levelünkre írt a Gazdaság Újraindításáért Felelős Akció Csoporttól kapott válasz. Az általános jókívánságok mellett azt tudtuk meg, hogy ezzel a problémával Palkovics miniszter úr fog foglalkozni.

Április 8-án a Gazdaság Újraindításáért Felelős Akció Csoporttól kapott válasz alapján levelet írtunk Palkovics miniszter úrnak. 

A levélben kifejtettük, hogy az egészségügyi ágazat társadalmi súlyának megfelelő támogatást érdemelne, különösen a válsághelyzetben rá háruló terhek és veszélyek miatt. Közöltük azt is, hogy tagjainktól érkező jelzések alapján a jelenlegi vállalkozás- támogatási rendszer nem indokolható igazságtalanságokat okoz: ugyanazt a feladatot ugyanabból a NEAK forrásból  ellátó háziorvosi vagy fogorvosi vállalkozások közül az egyik kap támogatást, a másik nem, attól függően, hogy milyen adózási formát választott. Ez indokolatlan diszkrimináció a frontvonalban dolgozó közfeladatot ellátó orvosok között.
A fentiek alapján kértük Miniszter Urat, hogy az egészségügyet társadalmi súlyának, jelentőségének megfelelően kiemelt ágazatként tekintse, és az egészségügyi vállalkozásoknak a vállalkozás formájától függetlenül biztosítson kiemelt kedvezményeket, támogatást.

Április 9-én eljuttatunk egy feljegyzést az Operatív Törzshöz és az egészségügyi államtitkársághoz a “Láthatatlan áldozatokról”. Kifejtettük, hogy az helyes, hogy a kormányzat és az ágazat vezetése most a COVID-19 járvány következményeinek a ke­zelésére, az ellátórendszer felkészítésére koncentrál, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a járvány a jelen szakaszában még nem okoz általános, komoly terhelést az ellátórendszer számára, ám a fenti átszervezések, az orvos-beteg találkozások ritkítását célzó in­tézkedések, a halasztható kezelések, műtétek egyelőre meghatározatlan idővel való eltolása, valamint a 65 év feletti orvosok közvetlen ellátásból való kivonása  miatt nagyszámú olyan beteg van, akinek az egyéb, nem koronavírushoz köthető betegsége ellátást, gondozást, gyógykezelésének folyta­tá­sát igényli.
Ezen betegek ellátása nagyon meglassult, megnehezedett, Így a járvány jelen szakaszában, relatív kevés fertőzött mellett a fenti problémából adódó “láthatatlan áldozatok”, járulékos károk, az ellátat­lanul maradt vagy késve ellátott betegek egészségkárosodása, esetleges halála a járvány által okozott kárnál akár nagyobb jelentőségű is lehet.

Április 12-én Nagy Marcell MOK titkár etikai eljárást kezdeményezett dr. Tamási József ellen a koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokat relativizáló, megkérdőjelező kijelentései, videó megosztás miatt.

A héten Dr. Kincses Gyula elnök az RTL Híradónak és a Demokratának, Dr. Lénárd Rita alelnök a Klubrádiónak, a 24.hu-nak, az ATV-nek és a Magyar Narancsnak, Dr. Álmos Péter alelnök és Dr. Nagy Marcell az Európa Rádiónak nyilatkoztak.

ESEMÉNYEK