2020/18. hét

2020-05-03 21:31:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Heti beszámolók

Egyeztettünk a magánszolgáltatók EESZT csatlakozásának közelgő határideje miatt az ÁEEK illetékeseivel. A határidő valószínűleg a járvány miatt nem fog változni, a vonatkozó jogszabály-módosítások is hamarosan mind hatályba lépnek, így teljessé válhat az elektronikus egészségügyi szolgáltatások rendszere Magyarországon, amely mind a betegeknek, mind az orvosoknak számos előnnyel jár majd. 

Kedden a Kincses Gyula a Mensa Hungariqa vendége volt egy videokonferencián. A beszélgetésben a MOK lehetséges szakmai szerepéről és a víruhelyzetről folyt interaktív beszélgetés. 

Szerdán, elnökségi ülésünkre váratlanul becsatlakozott Horváth Ildikó államtitkár asszony és Csiki Zoltán helyettes államtitkár. Az informális beszélgetés lényegi elemei a következők voltak:

  • Megállapítása szerint az egészségügyet valamelyest újra kell indítani (másnap végül ez EMMI utasítás formájában megszületett, de erről előzetesen a megbeszélésen nem kaptunk tájéloztatást).
  • Jeleztük neki, hogy tagjaink kérését teljesen támogatva szorgalmazni fogjuk a bértárgyalások mielőbbi folytatását. Az államtitkár asszony hozzáállása ebben a kérdésben támogatónak bizonyult.
  • Beszéltünk a járványkórházak működtetésének idejéről és módjáról.Számításai szerint a járványidőszak akár 1,5-2 évig is eltarthat. Arra vonatkozóan nem volt információja, hogy a járványügyi védekezés élvonalában maradnak-e a már átalakított kórházak maradnak, vagy a kiskunhalasihoz hasonló létesítmények épülnek inkább.

Szintén az elnökségi ülés keretein belül elfogadtuk a 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 17. § alapján írt vészhelyzeti szabályzatot, mely a Kamara vészhelyzetre adaptált működését hivatott segíteni. Elfogadtuk ezen felül a  Szondi 100 Kft. 2019. évi, számviteli törvény szerinti beszámolóját, valamint a MOK Lapkiadó Kft. 2019. évi, számviteli törvény szerinti beszámolóját. Döntöttünk  méltányossági ügyekben és országos szakfelügyelői és intézményi vezetői pályázatok támogatásáról.

Csütörtökön Kincses Gyula elnök Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozott. A miniszter úr az egészségügy állapotáról tájékozódott, és kérte a  MOK véleményét az ellátások újraindíthatóságáról, a szükséges lépésekről. Kincses Gyula kitért arra, hogy szükséges az egészségügyi dolgozók rendszeres és teljes körű tesztelése, valamint arra, hogy a bérrendezés nélkül nem lehet eredményesen újraindítani az ellátást.

Vasárnap folytatta találkozóit Kincses Gyula, ez alkalommal Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával találkozott. A MOK elnök üdvözölte azt, hogy a szűrési program által végre valós képet kaphatunk majd a járvány kiterjedéséről, dinamikájáról és az átfertőzöttségi rátáról.  Egyetértés volt abban, hogy az egészségügyi dolgozókat is tesztelni kell, de a Rektor úr szerint még nem áll rendelkezésre megfelelő számú és megbízhatóságú eszköz.  Szintén egyetértés volt abban, hogy a bérrendezés intézményi és orvosi érdek is. 

 

Sajtómegjelenéseink közül kiemelendő:

  • Nagy Ákos (fogorvos alelnökünk) RTL Klub riportja az ellátás meglepően gyors és néhány ponton ellentmondásos újraindításáról, valamint a Világgazdaságnak adott nyilatkozata a fogorvosi ellátás indulása kapcsán.
  • Álmos Péter alelnökünk az RTL Klubnak, a Lélekemelő Magazinnak, valamint a Jazzy rádió Millásreggeli c. műsorának nyilatkozott. 
  • Lénárd Ritát a héten a Heti TV Pirkadat c. műsorában láthatták.
  • Svéd Tamás a 168 órának nyilatkozott.
Megtekintések száma: 6341
ESEMÉNYEK