2020/37. hét

2020-09-14 13:44:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

A héten Pécsett került megszervezésre személyes találkozó az ÖVT felmondással kapcsolatos problémák megvitatására. A közeljövőben valószínűleg – a járványhelyzet miatt – átállunk online tájékoztatók, konzultációk megtartására, ahol személyesen az elnökség tagjaival át lehet beszélni az ÖVT felmondással kapcsolatos gyakorlati problémákat, ötleteket, javaslatokat.

Kezdeményezzük az EMMI-nél az elnökség és egyéb kamarai döntéshozó testületek üléseinek online lebonyolításánt. A jelenlegi jogi szabályozók alapján számos esetben csak fizikai jelenlét esetén hozható elnökségi, bizottsági döntés, amely a járványhelyzet erősödése miatt problémákba ütközik. Ez érinti az Országos Küldöttközgyűlés lebonyolítását is. 

Köröztetésre és véleményezésre került a távorvoslási (telemedicinális) ellátásokkal kapcsolatos jogszabálymódosítás. Összefoglalóan azt a javaslatot tettük, hogy amennyiben kötelezettségként jelenik meg az ellátásokra való képesség technikai feltételeinek biztosítása, ahhoz szükséges finanszírozási forrásokat is rendelni, és azt a  szolgáltatók rendelkezésére bocsátani. Ezen felül javasoltuk, hogy a már széles körben használt transztelefonikus EKG és telefonos konzultációk listája mellé kerüljenek be az elszámolható beavatkozások közé a telemetrikus vérnyomás / vércukor / vérlipid / oxigénszaturáció mérésével kapcsolatos konzultációk is. 

A héten dr. Kincses Gyula elnök az ATV-nek, dr. Lénárd Rita alelnök a HetiTV-nek, dr. Álmos Péter alelnök az RTL Klubnak, dr. Nagy Ákos a Világgazdaságnak, dr. Nagy Marcell titkár az InfoRádiónak, dr. Svéd Tamás titkár pedig a Klubrádiónak és a SzegedTV-nek nyilatkozott.

Megtekintések száma: 305
ESEMÉNYEK