2020/6. hét

2020-02-09 07:19:00 FORRÁS: Dr. Meglécz Katalin

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Heti beszámolók

2020. február 03-án került sor az ágazati bértárgyalás következő fordulójára, melyen a Kamara képviseletében az elnök és az alelnökök vettek résztAz álláspontok közeledtek, egyetértettek abban, hogy kiemelt hangsúlyt kell fektetni az egészségügyben dolgozók társadalmi megbecsültségére, tisztességes megélhetésükre és az életpályamodellek kulcselemeire is. Az előző forduló döntése alapján ezen az ülésen a reprezentatív szakszervezetekkel egyeztetett bértáblát kellett benyújtani. Komoly eredményként könyvelhetjük el, hogy a szakszervezet elfogadta a MOK bértábláját, és a mi táblánk lett benyújtva. Kompromisszumra eddig kizárólag az ütemezésben kényszerültünk. Ez is vállalható, mert csak az utolsó emelés kerül át 2022 januárra, így az emelés nem egyetlen évben (2021) terheli meg érdemben a költségvetést. Megmarad az, hogy 2021 egy nagy lépcső az emelésben, ami kifejezi az ágazat, az orvosok társadalmi megbecsültségét és megalapozza a hálapénz megszüntetését. Ez a javaslat került a Kormány nevében tárgyaló EMMI elé, és ott kvázi befogadásra (befogadásra, bár még nem elfogadásra) került. 

A következő tárgyalási fordulóig el kell készíteni a bértáblának korcsoportos létszámokból számított költségvonzatot is tartalmazó változatát. Az EMMI megígérte, hogy ehhez megadják az adatokat. Költségvetés-tervezési okokból, ezt a tárgyalási szakaszt márciusban le kell zárni, tehát akkor jön el az igazság pillanata. A tárgyaláson sürgősen megoldandó feladatként vettettük fel az alapellátás finanszírozási kérdéseit, különös tekintettel a 2020 januárjától esedékes béremelésre.

Örülünk, hogy a tárgyalások jelenleg eredményesen és jó irányban folynak, de valós eredményt nem az EMMI-ben, hanem a pénzügyi kormányzatban kell majd elérni. Ezért folytatjuk az önkéntes többletmunka felmondásának szervezését, nekünk az Országos Küldött Közgyűlés novemberi határozatnak megfelelően felkészültnek kell lennünk arra az esetre is, ha a pénzügyi kormányzat nemet mond, az EMMI által is támogatott követelésünkre.

A tárgyalások következő fordulójára március elején kerül sor.
Szerdán tartotta az országos elnökség soron következő ülésétMeghallgattuk a Magyar Orvoskért Alapítvány elnökének beszámolóját, meghatároztuk a következő TESZT ülés időpontját,  döntöttünk méltányossági ügyekben és az elnökség munkájának szervezési kérdéseiben.

Ugyancsak szerdán került sor egyeztető megbeszélésre a magánszolgáltatók  EESZT csatlakozásával összefüggésben az e-személyi olvasó készülék hazai forgalmazójával. Az egyeztetésen Dr. Nagy Marcell titkár és Dr. Farkas Gergely az Országos Hivatal vezetője vettek részt.

Szerdán ülésezett az Országos Etikai Bizottság, pénteken pedig az Országos felügyelő Bizottság tartotta alakuló ülését. 

 

Ugyancsak szerdán  este Dr. Kincses Gyula elnök az Óbudai Orvosklub vendége volt. A beszélgetésben részt vett Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója és Dr. Szentes Tamás, a Szent Margit Kórház frissen kinevezett főigazgatója. A jó hangulatú, az ellentétes érdekeket is felszínre hozó beszélgetést Dr. Thomka György sebész főorvos vezette. Igazi vita a alakult ki a hálapénz betilthatóságáról és a magánegészségügy szerepéről.

 

Pénteken Dr. Kincses Gyula elnök és Dr. Meglécz Katalin titkár vettek részt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága ülésén, ahol a kormányzati szervek adtak tájékoztatást a megtett intézkedésekről. A MOK felajánlotta segítségét az orvoskollégák hiteles tájékoztatásában, melyet a jelenlévő szakemberek örömmel vettek.

 

Elkészült a Szondi100 Kft, és a MOK Lapkiadó Kft. átvilágítása. A jelentések itt olvashatók.

 

Pénteken Dr. Álmos Péter alelnök a “Pánik vagy helyzet" konferencián vett részt, amely a segítő szakmák jogbiztonságának kérdésével foglalkozott.A héten ismét számos sajtómegkeresésének tettünk eleget: 

 

Beszélgetés  Dr. Kincses Gyula elnökkel hálapénzről, egészségpolitikáról, orvos-beteg kapcsolatról:

https://szemlelek.net/2020/02/03/kincses_gyula_interju

A hálapénz torzító hatásáról beszéltek kollégáink:

https://24.hu/belfold/2020/02/03/halapenz-paraszolvencia-egeszsegugy-orvosok-allami-maganellatas/

A Klubrádióban  Dr. Kincses Gyula elnökkel a bértábláról hallhattunk beszélgetést:

https://www.klubradio.hu/adasok/ilyen-bereket-szeretnenek-az-orvosok-110684

 Dr. Lénárd Rita alelnökkel pedig a Heti Tv Pirkadat c. műsorában láthattunk interjút:

https://heti.tv/2020/02/05/pirkadat-breuer-peterrel-dr-lenard-rita/

A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban szakmai kérdésekre Dr. Meglécz Katalin titkár válaszolt:

https://index.hu/techtud/2020/02/04/a_haziorvosok_nem_erzekelik_hogy_a_koronavirus_miatt_jobban_aggodnanak_az_emberek/

Megtekintések száma: 1441
ESEMÉNYEK