2021/22-26. hét

2021-07-07 17:04:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Június 17-én 

Kincses Gyula elnök a Kórházszövetség Kongresszusán vett részt. A kerekasztal beszélgetésben kifejtette, hogy az orvosi kar kifejezetten rossz mentális-pszichés állapotban van, a hatalmas terhelés után számos rendezetlen kérdés miatt nem tudnak felszabadultan visszatérni a megszokott munkarendhez. Kiemelt problémák az ügyelet és az összeférhetetlenség kérdése, valamint a működési engedélyek meghosszabbítása.Kitért arra, hogy az ügyelet kérdése többletforrás nélkül, csak a meglévő források újraosztásával nem rendezhető.

június 21-én 

A „Köszönet a Hősöknek” díjátadón a megyei szervezetek javaslatának figyelembevételével 100 orvos kapott kitüntetést.

Levelet küldtünk Jenei Zoltán OKFŐ főigazgató úrnak a rezidensek szakképzési támogatásával kapcsolatban.

június 23-án

Elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt időszak legfontosabb kérdéseit, az Eszjv. törvénnyel kapcsolatos további lépéseket, egyeztettünk a  MOK akadémia megújításáról és az OKGY lebonyolításáról.Döntöttünk méltányossági kérdésekben, és meghallgattunk a MOK Lapkiadó Kft beszámolóját, melyet az elnökség írásbeli döntéshozatallal elfogadott.

június 24-én

Az Eszjtv. végrehajtási problémáival, az alapellátásban a praxisközösségek kérdésével és a lejáró működési engedélyek meghosszabbításának kérdésével kapcsolatos tárgyalási kezdeményeztünk Kásler Miklós EMMI miniszternél. 

A MOK elnöke találkozott a frissen alakult MOK Pszichiátriai Csoport vezetőségével.

Délután a 42. Medicina Konferencián vett részt dr. Kincses Gyula elnök.

 június 26-án 

Levelet írtunk Pintér Sándor miniszternek a Semmelweis-nap munkaszüneti napként történő kiadásával kapcsolatban,hivatkozva az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény rendelkezésére, mivel az a belügyi tárcánál foglakoztatott egészségügy dolgozók esetében nem minősül szabadnapnak. A BM válaszában tájékoztatott, hogy a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII tv. rendelkezései alá tartoznak az egészségügyi dolgozók is, és a szerint kapják szabadnapjaikat.

június 29-én

Kincses Gyula elnök  Semmelweis-napi Megemlékezésen koszorúzott.

július 01-én

Köszöntjük az egészségügyi dolgozókat és gratulálunk az elismerésben részesülteknek!

július 03-án

Az Eszjv. törvénnyel kapcsolatban egyeztetést kérő megkeresésünkre tárgyaláson vett részt a MOK elnöksége. OKFŐ-nél a tárgyalópartnerek Jenei Zoltán, Bene Ildikó, Takács Péter és Páva Hanna voltak, a MOK részéről Kincses Gyula, Álmos Péter és Tóth Ildikó vettek részt a megbeszélésen. A megbeszélés megoldáskereső volt. És az általunk leírt probléma-azonosítás, illetve célok, alapelvek tekintetében nem volt érdemi nézetkülönbség. A megoldási lehetőségben is csak részleges, azaz megítélésünk szerint nem esélytelen egy jó szabályozás elérése.

Döntően az ügyeletről és a kötelező pihenőidőről volt szó.

Az ügyeletí díjak terén egyetértettünk abban. hogy fix ügyeleti díjakra ban szükség, amit a feladat-terhelés differenciálna a progresszivitás, a szakterület és az életkor szerint. Természetesen a szabadnapok, munkaszüneti napok, valamint az önként  vállalt túlmunka is szorzót kapna a díjazásban.

Abban is egyetértettünk, hogy a pihenőnapot ki kell fizetni,  fizetni a pihenőnapot, ugyanakkor olyan jogi környezetet szeretnének kezdeményezni, ami biztosítja az egységes jogszerű működést és a rendszer fenntarthatóságát. 

Több kérdést érintve kimondásra került, hogy a jogviszonyváltás nem járhat  hátránnyal így a szabadság, jubileumi jutalom rendezendő.

Július második hetében új találkozóra kerül sor, mivel a júliusi törvénykezési szünet előtt a kormány felé javaslatot akarnak benyújtani.

 

Megtekintések száma: 17726
ESEMÉNYEK