2023/20. hét

2023-05-26 10:42:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara

Hírek - Heti beszámolók

Május 15-én Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke Takács Péter egészségügyi államtitkárral találkozott. Hegedűs Zsolt a kezdeményezésére létrejövő informális találkozón kiemelte, hogy a kamara jelenlegi Etikai Kódexe több, mint tízéves orvostársadalmi egyeztetés eredménye, fontos lenne ennek értékeire és a külföldön bevált jó gyakorlatokra építeni az új orvosetikai kódex megalkotásakor.

Kérte, hogy az új szabályozás véleményezésére hosszabb idő álljon rendelkezésre, illetve azok a kidolgozott elemek, melyeket az Etikai Kollégium már elfogadott és előkészített - így például a szervdonáció orvosetikai vonatkozásai vagy a közösségi média orvosetikai vonatkozásai - bekerülhessenek az új orvosetikai kódexbe.

Kérte azt is, hogy az új kódex megalkotásában az orvosi kamarának ne csak véleményezési joga legyen, hanem az ezzel foglalkozó bizottságban is képviseltethesse magát.

Május 17-én ülésezett az Országos Elnökség, ahol elfogadták a MOK Lapkaidó Kft. 2022. évi egyszerűsített éves beszámolóját, határoztak a közelgő Országos Küldöttközgyűléssel kapcsolatos technikai kérdésekről és a Területi Szervezetek Tanácsának összehívásáról.

ESEMÉNYEK