Legyen népszerű a rákellenes életmód!

2022-04-11 14:18:00 FORRÁS: -

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara

Hírek - Kongresszusok, képzések

A Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.) tiszteletére, a daganatos betegségeket megelőző életmód népszerűsítésére szervezett országos konferenciát A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány. Az eseményen kiemelték: a rákellenes egészségmegőrzés csak akkor lehet eredményes, ha annak a négy pillér: a kormányzás, a gazdasági, szakmai környezet, a civil társadalmi környezet, és a média is stabil támaszt nyújt.

Az eseményen számos előadó képviseltette magát ezekből a szektorokból.

Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár fő célként a magyar lakosság egészségügyi állapotának javítását jelölte meg. 2030-ig öt évvel szeretnék növelni születéskor várható élettartalmat úgy, hogy az egészségben eltöltött évek száma is folyamatosan emelkedjen.

IMG_20220408_102633

Szerinte komoly eredmény, hogy a lakosság csaknem háromnegyede nem dohányzik, ugyanakkor nagyon aggályosnak tartja az e-cigaretták térhódítását. Mint mondta: ezeket az eszközöket a dohánygyárak is népszerűsítik, holott nincs bizonyíték rá, hogy az e-cigaretta használatának hosszútávon ne lennének káros hatásai. Itt szerinte az átverés, csalás széles körben zajlik. Az államtitkár hangsúlyozta a szűrések fontosságát is. Ismertette, hogy egyre szélesebb körben zajlik egy alacsony sugárdózisú, CT-vel végzett modellvizsgálat az 55-75 éves dohányosok körében.

 

 IMG_20220408_092143 

Prof.Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy az évente hazánkban regisztrált 75 ezer új daganatos esetszám növekedni fog, elsősorban az öregedő társadalom miatt. Ugyanakkor jó hír, hogy ma 10%-al nagyobb eséllyel gyógyul meg a daganatos beteg, mint 10-15 évvel ezelőtt, 2030-ig pedig további 10%-al szeretnék csökkenteni a daganatos halálozást. Ennek előmozdításában segíteni fog többek között a szűrések számának növelése, a robotsebészet alkalmazása és az országos telemedicina kialakítása.

 

A konferencián Dr. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, belgyógyász szakorvos is előadott, aki személyes, gyógyítás során szerzett tapasztalatit is megosztotta a közönséggel. Mint fogalmazott: „Ma Magyarországon a "rák" szó hallatán az emberek sajnos még mindig a halálra asszociálnak. Amikor egy beteg ott ül az orvos előtt és azt hallja, hogy daganatos betegsége van, gyakorlatilag a halálfélelmet éli át.

IMG_20220408_124352

Ezután hirtelen az egészségügyi "futószalagon" találja magát, olyan szavakat, kifejezéseket hall, amiket nem is ért meg teljesen. Egy ismeretlen, félelmetes életszakasz kezdődik, olyan kezelési módokról beszélnek neki, amikről talán már hallott, de amiket sosem tapasztalt.

Ilyenkor gyakorlatilag elveszti a kontrollt a saját élete fölött, napjait, tevékenységeit orvosi protokolloknak kell alárendelnie, ezért elveszettnek, kiszolgáltatottnak érzi magát.

Ezt a kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetet kihasználva csapnak le a csalók, sarlatánok kuruzslók, a remény vámszedői.

Pedig az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban, például a molekuláris diagnosztika segítségével számos ráktípusnál alkalmazhatóvá váltak a precíziós, személyre szabott, célzott terápiás lehetőségek, amelyekkel jelentős javulást lehet elérni.

Ehhez azonban szemléletváltás kell a betegek és orvosok részéről is, kell hozzá a beteg aktív részvétele a gyógyulás-gyógyítás folyamatában, a beteg-orvos kapcsolat a múlt századi paternalista kapcsolat helyett egyenrangú bizalmi kapcsolat kell, hogy legyen. Ez a kapcsolat a gyógyulás-gyógyítás kulcsa, ez segít távoltartani a remény vámszedőit.”

Akik egészségügyi állapotukat szerették volna felmérni, azok a konferencia teljes ideje alatt felkereshették az EMMI parkolójában lévő szűrőbuszt, ahol szájüregi és bőrrákszűrésen is részt vehettek.

IMG_20220408_150752

 

Megtekintések száma: 17476
ESEMÉNYEK