A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Beszéljünk a beteghez!

2021-05-20 14:13:00 FORRÁS: Dr. Jakubovits Edit PhD

Szerző: Dr. Jakubovits Edit PhD

Helyi megoldások Covid idején - Közösségi - mentális támogatások, megoldások

A hozzátartozók is hozzá tudnak járulni szeretteik gyógyulásához. A következő levélből kiderül, hogyan.

Kedves Kollégák,

 

Pszichoterapeuta vagyok, aki hipnoterápiával foglalkozom. Dolgoztam intenzív osztályon és műtőben is. Jelenleg egyetemen tanítok.

A tapasztalatok,és kutatások azt mutatják, hogy a testi betegségekben a fizikai állapot rosszabb, ha nagyobb a szorongás, és evidens, hogy kevésbé beteg, aki kevésbé szorong.  

Ezúton osztom meg azt az ötleteimet a felhívásra.

 

  1. Egyrészt a rokonok számára javasolt kommunikációról szól az ötlet:. 

Miket kérdezzenek a betegtől, mikre fókuszáljanak a beszélgetésben? Ezek szuggesztiókként működve kedvező hatásúak lehetnek. A fő üzenete, hogy keressék meg azokat az élményeket, amikor sikeresen küzdöttek meg a nehézségekkel. Az élmények átélésével a figyelem fókusza kibillenhet a félelemből. Az élmény átélése áthangolhatja a fiiziológiát. Aki kívül van a kórházon (rokon), könnyebben tudja irányítani a felidézést, mert nem érik olyan impulzusok, amiktől még jobban elönti a félelem az elmét. Lehet a beteg figyelmét a légzőtornára is irányítani, így megélheti, hogy tud cselekedni, és elfoglalja magát pl. a számolással, hogy hányszor emelje a kezét, hányszor forduljon. Ami egyébként is hasznos, és még a beteg figyelmét is leköti, ráadásul megérezheti, hogy tud tenni magáért. És a rokon is megélheti, hogy tud tenni.

 

Másrészt, akinek kedve van, olyan módon is tud tenni magáért, hogy elmerül egy képzeleti világban, ami számára kedvező addig, amíg kívül vihar van.

Gyakorlatokat szoktunk javasolni. Ingyenesen elérhetőek, eddig kedvező visszajelzéseket kaptunk.

 

Harmadrészt pedig készítettem a lélegeztetett betegek számára segítő szövegeket. Ezt, ha nem altatva van valaki, és telefonképes, szintén el tudja érni a YouTube csatornán. De ötleteltünk úgy is, hogy kinyomtatva olvashatják, akik nincsenek intubálva és maguknál vannak.

 

Eszméletlen beteg esetére javasoltam eredetileg a családtól érkező mondatokat, amelyeket ők igazíthatnak a saját történetükhöz, és felmondhatják hanganyagra, ha a beteg pl. nincs magánál. Ebben az a kérdés, hogy ki adja oda a beküldött hanganyagot, vagy ki tartsa oda a beteg telefonját a füléhez, amikor hívják a rokonok. Önkénteseket lehet ilyenre pl. megkérni.

Van kolléganő, aki többször él azzal, hogy felhívja a rokonokat a piros zónás mobilról, a beteg adataiban megadott számon, és bíztatja a rokonokat, hogy beszéljenek a beteghez. Volt, hogy az eszméletlen lélegeztetett betegnek rendeződött a vérnyomása. Volt, amikor a beteg halála után visszahívták a doktornőt, mert nagyon hálásak voltak. A szövegjavaslatom pedig segíthet abban, hogy mit is mondhatnak ilyenkor. 

Tudom, hogy egyre több helyre bemehetnek elbúcsúzni a rokonok rövid időre. Ez is nagyon fontos, és szeretném jelezni, hogy a betegek ezt tudják, észlelik, akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs magánál.

 

Hasznos lenne talán akkor is beengedni rövid időre, amikor még van esély, de ha nem lehet, a hanganyag messziről is segíthet.

 

A lélegeztetett beteg (főleg, ha gyógyszerezve és intubálva van) elveszti a tér-idő érzékét, és a memóriája sincs meg (a betegség, a gyógyszerek, az oxigénhiány miatt sem). DE NEM HALOTT! él, és észlel, csak a tudatállapota másként működik! Például a memória elvesztése mellett nincs kritikai gondolkodás sem. Viszont a hallás csatornája a halál pillanatáig nyitva van! A beteg észleli a környezetét, a túlélése érdekében az idegrendszer fokozottan monitoroz minden információt, és igazodik hozzájuk. 

Tehát a beteg NEM tudja mi történt, hol van, mi van a családjával, és miért okoznak rendszeresen fájdalmat neki váratlan időközökben UFO ruhás lények. Ráadásul azzal a tudattal merül alá, hogy aki lélegeztetésre kerül, biztosan meg fog halni, mert ez él a köztudatban. Tehát mindenképpen hasznos szólni, beszélni ilyenkor a beteghez, és elmondani, hogy bíznak benne, hiszen azért kezelik, és most nincs más dolga, csak pihenjen, a többivel nem kell foglalkoznia, csak gyűjtse az erőt. Ezekhez ad javaslatot a lélegeztetéses szuggesztiós szövegem.

Egyébként ezek a mondatok kimondva visszahatnak azokra is, akik mondják. Azt, hogy "A"-t mondok vagy "B"-t, nem igényel külön erőfeszítést és külön időt.

Csatolom ezeket is Wordben is (a felmondott a fájlnévben azt jelenti, hogy ez a szövege annak, ami a YouTube csatornán van)

rokonoknak: https://www.youtube.com/watch?v=b5nrFsrpXvg&t=5s 

 

lélegezetetteknek: https://www.youtube.com/watch?v=bfRHhxZRxe4&t=3s

 

A csatolt levélben vannak linkek relaxálós, erőfeltöltő egyéb szuggesztiókról is, például, ami a Magyar Hipnózis Egyesület honlapján található.

 

Remélem hasznosítani tudják a kollégák.

 

Szeretettel és hálával gondolva mindenkire:

 

Dr. Jakubovits Edit PhD

 

orvos, pszichoterapeuta, egyetemi adjunktus

 

hipnotamogatas@gmail.com

 

  • A honlapszerkesztő megjegyzése: a levélben lévő linken keresztül fellelhető applikáció Dr. Somogyi Erika orvos, pszichoterapeuta szellemi terméke, fejlesztése.  
Megtekintések száma: 6680
ESEMÉNYEK