Azzal teremtünk alkuhelyzetet, amivel lehet

2020-01-18 00:00:00 FORRÁS: nepszava.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Nem kértünk senkitől türelmi időt, hiszen a város nem ér rá.  Ez a száz nap elég volt jónéhány fontos dologra.

Nem leszek az a főpolgármester, aki alatt megszűnt a szemétszállítás azért, mert az állami cég nem fizeti ki azt, ami jár – mondja Karácsony Gergely a népszavának adott interjúban.

Már elkezdődött az egyeztetés az egészségügyi fejlesztésekre idén elkölthető 10 milliárdról. Mit kér a főváros?

Jelentős különbség van a megközelítésben: mi nem csilivili rendelőket szeretnénk, hanem azt, hogy a betegek időben hozzájuthassanak a gyógyulásukat szolgáló ellátáshoz. Azt tartjuk fontosnak, hogy a fővárosiaknak ne kelljen több hetet, vagy akár hónapokat várniuk egy olyan diagnosztikai vizsgálatra, amely szó szerint élet-halál kérdése. A cél az, hogy a pluszforrások bevonásával Budapesten megszűnjenek az MR-CT várólisták. A várakozási idő csökkenjen egy napra. Ahol már van CT vagy MR berendezés, ott nem újabb gépeket, hanem az üzemeltetéshez szükséges forrásokat kell biztosítani. Azokat a kerületeket preferáljuk a vezetés pártszínétől függetlenül, amelyek korábban nem vagy csak csekély mértékben részesültek az Egészséges Budapest Program forrásaiból. Először a várólisták csökkentésére fókuszálunk és csak utána következhetnek az alapellátás fejlesztését szolgáló infrastrukturális beruházások. Nem az építőipart akarjuk hizlalni, hanem a betegeket jobb ellátáshoz segíteni.

Fürjes Balázs államtitkár szerint a főváros ingyen adna telkeket az Etele téren a szuperkórház építésére. Miért tenne ilyet?

Az FKT ülésén csak annyi hangzott el, hogy megvizsgáljuk ezt a helyszínt is. Az, hogy ingyen adnánk át, az csupán államtitkár úr fantáziájában született meg. Ha az állam baráti vállalkozóktól tud telket venni a beruházáshoz, akkor a fővárosnak is fizethet, főként, hogy sokkal jobb helyen lévő ingatlanokról van szó.

ESEMÉNYEK