MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Felsőoktatás: rengeteg változás némi zavarral

2019-09-12 07:45:05 FORRÁS: InfoStart

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Az új tanévtől középfokú nyelvvizsgával és egy emelt szintű érettségivel kell rendelkeznie a felvételt nyerő hallgatónak.

Több egyetemen hétfőn kezdődött az új tanév. A hallgatók az új szemeszterben már nyelvtanulási diákhitelt is felvehetnek, 2020-tól pedig a tervek szerint az ösztöndíjak is nőnek. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a diákok nem pontosan értik a felsőoktatási követelmények változásait, írja az Infostart.

Az új tanévtől ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felsőoktatásba, egy középfokú nyelvvizsgával és egy emelt szintű érettségivel kell rendelkeznie. Ennek megfelelően módosulnak a plusz pont szerzési lehetőségek is. A Nemzeti Pedagógus Kar honlapján gyűjtötte össze a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat, de a kar elnöke azt tapasztalta, hogy a diákok nem pontosan értik az új rendszert.

Egy emelt szintű érettségi és egy B2-es nyelvtudást igazoló dokumentum szükséges ahhoz, hogy valaki megkezdhesse 2020 szeptemberében a felsőoktatási tanulmányait. Ezt a diákok teljesíthetik:

- egyrészt egy idegen nyelvi, emelt szintű érettségi legalább 60 százalékos teljesítésével, hiszen így teljesül az emelt szint és a B2-es nyelvtudást igazoló dokumentum,

- másrészt teljesíthetik egy bármely tantárgyból letett emelt szintű érettségivel és egy bármilyen idegen nyelvből szerzett B2-es nyelvtudást igazoló dokumentummal,

- és ezt követően jöhetnek a többletpontok – vagyis plusz pontot csak a további emelt szintű érettségi, vagy adott esetben a további nyelvvizsga jelent.

Bonyolíthatja a képet, hogy emelt szintű érettségiért csak abban az esetben jár plusz pont, hogyha abból a két tantárgyból, amelyet ő a felvételihez választ – jó pár helyen ezt előírják kötelezően, máshol több tantárgyból lehet választani kettőt –, abból tesz emelt szintű érettségit, és az egyik legalább 45 százalékos. Ebben az esetben járhat az 50 többletpont, de csak a másodikért.

A Nemzeti Pedagógus Kar azért tett közzé a honlapján a tájékoztató segédanyagot, mert úgy érezték, hogy a diákok nem teljesen voltak tájékozottak, miközben nagyon fontos lenne, hogy értsék, és pontosan értelmezzék a jogszabályt, amely azért számos ellentmondást tartalmaz magában, hangsúlyozta Horváth Péter, ezért minden diáknak, pedagógusnak és a szülőknek is azt tanácsolják, tájékozódjon, mert akár taktikai jellegű megfontolások is képbe kerülhetnek a következő évi jelentkezéseknél.

Megtekintések száma: 125

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK