MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Hazavihető vizsgálat - új Holter EKG az orosházi kórházban

2019-06-13 06:30:07 FORRÁS: Weborvos

Lapszemle

Kis mérete és elhanyagolható súlya miatt egyáltalán nem zavaró, szinte észre sem lehet venni.

Kisebb és könnyebb eszköz, egy hétig működő akkumulátor, gyorsabb és pontosabb diagnózis, hatékonyabb gyógyulási esély a szívbetegeknek. Sőt, van aki ennek köszönhetően már meg is kapta az életminőségét javító pacemakert. 

Négy, összesen 2,5 millió forint értékű mobil Holter EKG készülékkel gazdagodott az Orosházi Kórház kardiológiai részlege.

– Az új eszköz mérete és súlya tizede a korábbinak, az akkumulátora pár óra helyett akár egy hétig is bírja, így a nap 24 órájában folyamatosan tudja rögzíteni az adatokat – mondja dr. Dani Győző a Non-Invazív Mátrix Kardiológia szakágvezetője (lásd belső képünk). 

 

A kardiológus főorvos kiemelte, van néhány olyan ritmuszavar, ami egyre gyakrabban fordul elő, de nehéz felismerni a hagyományos EKG vizsgálattal. Ezt a készüléket viszont hazaviszi a beteg, kis mérete és elhanyagolható súlya miatt egyáltalán nem zavaró, szinte észre sem lehet venni, a testre rögzített tappancsok segítségével pedig folyamatosan rögzíti a szív működésének adatait. 

A Holter EKG-hoz jár egy modern adatelemző szoftver is, ami a korábbinál sokkal komplexebb és gyorsabb vizsgálati eredményt biztosít.

– A szoftver arra is képes, hogy a mozgás közben keletkező egyéb zajokat kiszűrje, így ezek nem torzítják a tényleges eredményeket, ezáltal még pontosabb diagnózist lehet felállítani és terápiás kezelést javasolni. A készülékeket néhány hete már használjuk, és volt olyan betegünk, akinél ennek köszönhetően idejében felismertük a ritmuszavart és az érintett már meg is kapta a pacemakerét – ismertette dr. Dani Győző. 

Az új eszközök beszerzését cégek és magánszemélyek, valamint az Orosházi Kórházért Alapítvány támogatta.

– Az utóbbi hónapokban egyre jellemzőbb, hogy a városban és a térségben élők támogatják a kórházat. Az Orosházi Kórházért Alapítvány célja, hogy a befolyt adományokból, támogatásokból többek között a kórház eszközparkját fejlessze, ezzel alapozva meg az intézmény hosszabb távú működését, a minél hatékonyabb gyógyító munkát – fogalmazott dr. Duray Gergő. A főigazgató hozzátette, a kardiológián tervben van egy új terheléses rendszer beszerzése, ehhez is várja az alapítvány a felajánlásokat. 

Fotó: Rosta Tibor

Megtekintések száma: 86

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK