MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Népszerű a mentőszolgálat önkéntes programja

2019-09-14 07:00:00 FORRÁS: magyarnemzet.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Ebben a néhány hónapban eldől, hogy valakinek ez lesz-e az útja vagy sem.

Van, aki már az általános iskolai életmentő tanfolyamon is tudta, ez a neki való életpálya, míg más informatikusvégzettségét tette félre, hogy mentőápoló lehessen, és olyan is, aki valóságos életmisszióként tekint erre a hivatásra. Az Országos Mentőszolgálat önkéntes programjára mindenki más-más okból érkezik, de egy cél hajtja őket: hogy életeket mentsenek - írta riportjában a magyarnemzet.hu.

Egyenruhában sorakozik öt fiatal, három lány és két fiú. Szolgálatra jelentkeznek, amely esetükben még a tanulást jelenti. Ők ugyanis valamennyien a szolnoki mentőállomás önkéntesei; alig két napja kezdődött meg a képzésük, de mintha ide születtek volna, olyan magabiztosan mozognak az épületben. Az önkéntes program 2018-ban indult, hogy a pályaválasztás előtt álló 18-22 éves fiatalokkal megismertessék a mentőszolgálat munkáját.

– Ebben a néhány hónapban eldől, hogy valakinek ez lesz-e az útja vagy sem. Amennyiben maradni szeretnének, úgy tovább folytatódik a tanulás és vállalniuk kell, hogy három év alatt elvégzik a mentőápolói képzést – tájékoztat Várnagy Gyula, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóságának vezető projektmenedzsere. Mint mondja, országszerte harmincan végezték el a féléves önkéntes programot a tavalyi turnusból, s többen közülük azóta is mentőállomásokon maradtak.

A fent említett három lány egészségügyi középiskolában végzett, és azért vannak itt, mert szeretnék elmélyíteni az ismereteiket, és első kézből tanulni azoktól, akik minden nap a terepen bizonyítanak.

– Minél több időt töltök itt, annál inkább érzem, hogy a helyemen vagyok – mondja Barbara, akinek egyetlen félelme, hogy olyan esethez kell majd mennie, ahol egy súlyosan megsérült gyermek szorul ellátásra. A teljes riport itt olvasható

Megtekintések száma: 117

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK