November 17. a koraszülöttek világnapja

2019-11-15 00:00:00 FORRÁS: civilhetes.net

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A világnapban részt vevő gyermekintézmények is programokat szerveznek a kicsiknek és nagyobbaknak.

November 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a hazai középületek a koraszülöttek világnapja alkalmából, előtte való nap, szombaton ingyenes családi programok is várják az érintetteket és érdeklődőket. Magyarországon ugyanis minden tizedik baba idő előtt jön világra, és van még mit tenni a tájékoztatás, a diagnosztizálás és a kezelés terén - írta a civilhetes.net.

Bár a probléma évente több ezer családot érint, Magyarországon a koraszülés témája még mindig szinte tabunak számít. Az idő előtt – a terhesség 24-37. hete között – világra jövő gyerekek anyukái hetekig, vagy akár hónapokig nem ölelhetik meg gyermeküket, eközben sokan önmagukat hibáztatják a történtekért, környezetük pedig még gyakran meg is bélyegzi, magára hagyja őket. Arról pedig, hogy a koraszülés mivel jár, hogyan lehet rá felkészülni, nem beszél velük senki. Pedig kellene: tájékoztatással, megelőzéssel és megfelelő ellátással jelentősen csökkenteni lehetne a koraszülöttek számát.

A NaturAqua 2016 óta támogatja a koracsaládokat, az első három évben a koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételével a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel (KORE) összefogva, az idei közös lépés a KoRelax program mellett többek között a havi rendszerességű, országos szintű pszichológiai beszélgetőkörök szervezése.

A világnap alkalmából november 16-án a Mammut 2. Kölyökpark - Bababarát Játszóház és Fejlesztőközpontban ingyenes, családi eseményt tartanak, ahol előregisztáció után várják a koracsaládokat a hasznos információk, tájékoztatás mellett arcfestéssel, kvízjátékkal, KORE kenguru-öleléssel, és sok más vidám programmal.

Megtekintések száma: 670
ESEMÉNYEK