A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

OKGY 2019 - II. ülésszak

2019-12-01 00:00:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - MOK Választás 2019

A küldöttközgyűlés pénteki, első ülésszakát nagy várakozással követte a szombati, második ülésszak, melynek napirendi témája az országos elnökség és a bizottsági tagok megválasztása volt. Dr. Éger István elnök dr. Gógl Árpádot, korábbi orvosi kamarai elnököt és egészségügyi minisztert kérte fel a küldöttközgyűlés levezető elnökének, melyet a tagság egyhangúlag elfogadott. Ezt követően az elnökség leköszönt, és átadták az ülés vezetését dr. Gógl Árpádnak. 

A szavazás megkezdését megelőzően dr. Farkas Gergely országos hivatalvezető ismertette a gépi szavazás menetét, majd a technikai kérdések tisztázása és a próbaszavazás után megkezdődött a választás a korábban elfogadott napirendi pontok sorrendje alapján. 

Az elnökválasztás előtt az elnökjelöltek lehetőséget kaptak öt percben arra, hogy bemutatkozzanak az országos küldöttközgyűlés tagjainak. Dr. Éger István és dr. Kincses Gyula beszédét dr. Lotz Gábor beszéde követte, aki azonban beszéde végén elnöki, alelnöki és főtitkári jelöltségétől visszalépett. Így az országos küldöttek két elnökjelöltre adhatták le voksukat. 


Az országos küldöttközgyűlésen a választásra jogosult 406 főből 323 (80%-os részvételi arány) fő jelent meg. A választás eredményét az alábbiakban ismertetjük:

Elnök (1 fő)
Dr. Kincses Gyula 202, dr. Éger István 120 szavazatot kapott, így a Magyar Orvosi Kamara elnökének az országos küldöttközgyűlés dr. Kincses Gyulát választotta.

Alelnökök (2 fő)
A beérkezett 321 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés dr. Álmos Pétert (220 szavazat) és dr. Lénárd Ritát (188 szavazat) választotta.


Fogorvos alelnök (1 fő)
A beérkezett 311 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés fogorvos alelnöknek dr. Nagy Ákost (186 szavazat) választotta.


Főtitkár (1 fő)
A beérkezett 301 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés főtitkárnak dr. Kárász Anikót válaszotta.


Titkárok (4 fő)
A beérkezett 309 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés titkárnak dr. Tóth Ildikót (186 szavazat), dr. Svéd Tamást (202 szavazat), dr. Nagy Marcellt (180 szavazat) és dr. Meglécz Katalint (172 szavazat) választotta.


Országos Felügyelőbizottság elnöke (1 fő)
A beérkezett 273 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Országos Felügyelőbizottság elnökének dr. Balatincz Pétert (200 szavazat) választotta.


Országos Felügyelőbizottság alelnöke (1 fő)
A beérkezett 266 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Országos Felügyelőbizottság alelnökének dr. Al-Katib Kamilt (189 szavazat) választotta.


Országos Felügyelőbizottsági tagok (7 fő)
A beérkezett 272 szavazat alapján az országos közgyűlés dr. Dóbi Istvánt, dr. Dul Zoltánt, dr. Márky Ádámot, dr. Papp Évát, dr. Petykó Zsuzsanna Idát, Kostyalik Jánost és dr. Pauer Orsolyát választotta az Országos Felügyelőbizottság tagjává.

Országos Etikai Bizottság elnök (1 fő)
A beérkezett 290 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Országos Etikai Bizottság elnökének dr. Böszörnényi-Nagy Gézát (153 szavazat) választotta.


Országos Etikai Bizottság alelnök (1 fő)
A beérkezett 290 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Országos Etikai Bizottság alelnökének dr. Békefi Dezsőt (157 szavazat) választotta.


Országos Etikai Bizottsági tagok (9 fő)
A beérkezett  292 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés dr. Andó Bálintot, dr. Varga Istvánt, dr. Babos Örs Leventét, dr. Radóczky-Drajkó Zsombor Kristófot, dr. Sári Tamást, dr. Varga Tamást, dr. Márton Dalma Fannit, dr. Szécsi Andrást és dr. Torontáli Renátát választotta az Országos Etikai Bizottság tagjává.


Etikai Kollégium elnök (1 fő)
A beérkezett 289 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Etikai Kollégium elnökének dr. Hegedűs Zsoltot (189 szavazat) választotta.


Etikai Kollégium alelnök (1 fő)
A beérkezett 282 szavazat alapján az országos küldöttközgyűlés az Etikai Kollégium alelnökének dr. Martin Dénest (162 szavazat) választotta.

 

A  szavazás végén a megválasztott elnök, dr. Kincses Gyula átvette a szót dr. Gógl Árpádtól. Felköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy az országos küldöttközgyűlés választási eredménye, a bizalom és a biztatás hatalmas öröm, nagy felelősség, de egyben hatalmas lehetőség is. Elmondta, hogy hosszú idő után most először van esély arra, hogy az orvostársadalom akarategységben kiálljon az érdekeiért, és visszaszerezze méltó társadalmi megbecsültségét. Úgy fogalmazott, hogy vissza kell venni a köztestület szakmai jogosítványait, és a kamarát az egészségpolitika megkerülhetetlen szereplőjévé kell tenni a biztonságos betegellátás érdekében, ahol tisztességgel lehet gyógyítani és gyógyulni.

Ezt követően a Szózat eléneklésével a koradélutáni órákban zárult az országos küldöttközgyűlés. 

 

 

Megtekintések száma: 7279
ESEMÉNYEK