A Magyar Orvosi Kamara vezető testületeinek állásfoglalása

2020-08-19 11:26:00 FORRÁS: MOK Elnökség

Szerző: A MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa

Hírek - MOK hírek

COVID-19 állásfoglalás

A Magyar Orvosi Kamara vezető testületeinek állásfoglalása

 

A Magyarországon a környező országokhoz képest is kiemelkedően jó járványügyi helyzet sokakban indokolatlan biztonságérzetet kelt. Csökken a lakosság kezdetben példás szabálykövetése, sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását és nő azoknak a száma, akik a vírus veszélyességét – vagy egyáltalán a létét –, az ebből fakadó kockázatot és a védekezési intézkedések szükségességét vitatják, beleértve a majdani védőoltás fontosságát is.

Ez a hamis biztonságtudat indokolatlan. Tudjuk, hogy világszinten az elmúlt napokban többször csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, és a környező országokban is romlik a helyzet. Azt is tudnunk kell, hogy az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Svédországban lakosságarányosan közel tízszer annyi halálos áldozata volt a járványnak, mint Magyarországon.
A COVID -19 járvány tehát nem múlt el, és a szakemberek komoly esélyt adnak a második hullám érkezésének. Mindez felértékeli az orvosok szerepét a lakosság szemléletének alakításában, a szabálykövető magatartás erősítésében, a valós kockázatok reális felmérésében.

Ezért a MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásával, és a jelenlegi tudományos ismeretekkel összhangban kinyilvánítja, hogy a nil nocere alapelvvel, az etikus és felelősségteljes orvosi magatartással összeegyeztethetetlen a vírus okozta kockázat tagadása, az egyéni védekezés jelentőségének alábecsülése és az oltásellenesség.

 

Budapest, 2020. augusztus 19.

 

         A MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa

Megtekintések száma: 22440
ESEMÉNYEK