Az OKGY elhalasztásáról hozott példamutató döntést a MOK

2021-11-12 18:00:00 FORRÁS: MOK elnökség

Szerző: A Hatodik Szék

Hírek - OKGY 2021

Tisztelt Országos Küldött, Kedves Kolléga!

A COVID-19 járvány miatt hosszú ideje nem tudtunk személyesen találkozni, közös dolgainkat megbeszélni, küzdelmeink további irányát közösen kijelölni.

Ezért mindnyájan nagyon vártuk az e hó 27-re kitűzött Országos Küldöttközgyűlést, melynek járványidőszak alatti szervezését az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának jogi állásfoglalása tette lehetővé.

A COVID-19 járvány felerősödése, a közelmúlt szomorú számadatai és a járvány drámai növekedését mutató előrejelzések új megvilágításba helyezték a kérdést. Egy négyszáz orvost zárt térbe foglaló gyűlés megtartása már nem egyszerűen jogi, hanem ellátásbiztonsági, járványügyi és etikai kérdéssé vált. Bár a küldöttek mostanra legalább két oltást felvettek, az esetleges tünetmentes fertőzés továbbadásának kockázata mellett figyelembe kellett vennünk azt a lehetőséget is, hogy a járvány várható csúcsa közelében számos küldött nem tudja munkáját otthagyni, így alacsony részvétel mellett a gyűlés legitimitása, az ott hozott döntések is megkérdőjelezhetővé válnak.

Fentiek miatt az OKGY megtarthatóságával kapcsolatban állásfoglalást kértünk felügyleti szervünk, az EMMI államtitkárságától, ez azonban a TESZT ülés időpontjáig nem érkezett meg. 

Mindezen szempontokat figyelembe véve a Területi Szervezetek Tanácsa november 10-én megtartott ülésén a résztvevők hosszabb megbeszélés után - a szavazati joggal rendelkező MOK Elnök tartózkodása mellett - a november 27-re összehívott OKGY elhalasztásáról hoztak példamutatóan felelős döntést.

Így sajnos idén már biztosan nem találkozunk. A nagyon esedékes OKGY-t a járvány által megengedett legkorábbi időpontban igyekszünk megtartani, de ez reálisan csak 2022 tavaszára várható. 

Addig szeretnénk a tervek részletes, közös kimunkálását elvégezni, a járvány alatt fellazult kapcsolattartást megerősíteni, ehhez új utakat és fórumokat találni. Hamarosan jelentkezünk első javaslatainkkal és vitaindító terveinkkel. Ezekhez, és a közös munka szervezéséhez várjuk mindenki ötleteit és hozzájárulását!

Az újabb nehéz időszakhoz mindenkinek sok kitartást és erőt kívánunk.  

 

Budapest, 2021. november 11.

 

Megtekintések száma: 882
ESEMÉNYEK