A háziorvosok erős üzenetet küldtek

2023-02-24 16:48:00 FORRÁS:

Szerző: Elnökség

Nyomásgyakorlás

Húsz nappal ezelőtt a magyar orvosok egyértelmű üzenetet küldtek az egészségügy helyzetéről, a betegellátás hiányosságairól és az orvosok elégedetlenségéről.  Az egészségügy működőképességének megőrzése és tervezhető fejlődése érdekében követeléseket fogalmaztak meg, ezek teljesülése érdekében nyomásgyakorlás megkezdéséről határoztak. 

E nyomásgyakorlás egyik lépéseként a küldöttközgyűlés felszólította a háziorvos kollégákat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Ennek eredményeként február 23-ig Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. 

Ezzel a győri háziorvosok egységes, erős üzenetet küldtek elégedetlenségükről és elszántságukról. 

A kialakult helyzetet az illetékesek az orvosokkal való tárgyalás helyett a Covid járvány idejére jellemző vészhelyzeti szükségmegoldással akarják rendezni: az alapellátási ügyeletet kórházi rezidensek kirendelésével próbálják megoldani. Így a mai napig zökkenőmentesen, jórészt jelenleg is a háziorvos szakorvosok által működtetett ügyeleti rendszer helyett ráerőltetik a megye betegeire a kevesebb helyszínen, nem szakorvosokkal történő ügyeleti ellátást. Mindez egyszerre veszélyezteti a területi kórházak és a háziorvosi ügyeletek működését.

Az orvosok célja továbbra sem az ügyeleti ellátás megakasztása, hanem az egészségügy működőképességének megőrzése, a méltatlan helyzetben lévő és lassan elfogyó szakdolgozók azonnali béremelése,  az alap- és szakellátást veszélyeztető intézkedések módosítása, egy olyan rendszer kialakítása, melyben lehetséges a betegek gyors, hatékony gyógyítása méltó körülmények között. Ezért kérjük a kormányzatot, hogy a betegek érdekében az erőltetett átalakítást felfüggesztve kezdje meg a transzparens tárgyalásokat a Magyar Orvosi Kamara követeléseiről!

Addig betegeink és a magyar társadalom hosszú távú érdekeit szolgálva folytatjuk a nyomásgyakorlást.

Megtekintések száma: 17728
ESEMÉNYEK