A holnap egészségügyét a ma döntései építik

2023-03-24 17:38:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

Nyomásgyakorlás

Milyen lesz 2035-ben egy autó? Lesz eurónk? Hogyan változik az éghajlat?
És milyen lesz az egészségem? Lesz, aki gyógyítsa a gyermekem, édesanyám?
 
Úgy néz ki, a fenti kérdések egyikére sem tudunk biztos választ adni. Azt azonban bizonyosan nem szeretnénk, ha 2035-ben is olyan viszonyok jellemeznék az egészségügyet, aminek következtében Európán belül Magyarországon a legrosszabbak a rákos betegek gyógyulási esélyei.

Az egészségügyben, mint minden összetett rendszerben a változások lassan mennek végbe, a ma meghozott lépések eredményét hosszú idő után látjuk csak. Nagyon fontos ezért, hogy átgondolt, rendszert alkotó döntések mentén, a társadalom és a gyógyító szakemberek egyetértésével változtassunk. Hiszen, ha elrontjuk az irányt, akkor a rossz lépések korrekciója is sok időt vesz igénybe. Hogy milyen lassan lehet változtatni, azt talán jól szemlélteti, hogy a távoli 2035-ben válik majd csak sebész szakorvossá az a fiatal, akit idén felvesznek az orvosi egyetemre. Ha azt szeretnénk, hogy legyen 2035-ben orvosunk, akkor már most olyan lépéseket kell hoznunk, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy vállalják ezt az utat. Magyarország egészségügyét javítani akkor lehet, ha azonnal elkezdünk dolgozni azon, hogy az orvosok és szakdolgozók itt maradjanak. Meg kell szüntetni a nehezen előállítható, de könnyen elveszthető szellemi vagyon elherdálását, különben nagyon rossz színvonalú gyógyítást fog kapni ön is, és gyermekei is 12 év múlva. 

Mi kell ehhez? Az orvosokkal kezdem, hiszen mi az orvosok kamarája vagyunk. Kell egy szervezet, ami képviseli az érdekeiket és az általuk vallott értékeket. Építeni most leginkább az Orvosi Kamara adta lehetőségekre lehet, illetve a Magyar Orvosok Szakszervezete tűnik még ígéretes szövetségesnek. Ma kell meghozni minden orvosnak azt a döntést, hogy tagságával segíti-e a szervezet fennmaradását. Ez a döntés nem arról szól, hogy mindenben egyetért-e a kamara vezetőségének a tevékenységével, nem is kizárólag a saját jövőjéről. Ezzel a döntéssel azért tehet, hogy legyen, aki a későbbiekben is képviseli azokat a célokat, amit a kamara elérni igyekszik: a társadalmi szolidaritáson nyugvó, hozzáférhető ellátást és a gyógyítás feltételeit, a képzés minőségét garantáló egészségügyi rendszert.

Ezért arra kérünk minden orvoskollégát, - azokat is, akik nem értenek egyet a kamara vezetésének döntéseivel - hogy tekintsenek a kamarára olyan állandó értékként, amely túlmutat a benne működő egyénen, viszont közösségbe rendezve minden egyes tagját képviseli és védi. Az orvoslás hivatásának közösen lefektetett normái szerint óvja és formálja azt a képet, amit az orvos a társadalom számára jelent. A képet, ami mi magunk vagyunk. Maradjon tag, és alakítsa ön is közvetlenül vagy szavazata útján az egészségügyet, segítse a fontos értékek képviseletét!

Mit tud a társadalom tenni? Kérjük, hogy kövessék figyelemmel az egészségügy helyzetét és támogassák a kamarát. Gondolják át, mérlegeljék a törekvésünk céljait. Azok, akik orvosnak mentek, azzal a szándékkal választották ezt a pályát, hogy segítsenek az embereknek. Akik itt maradtak, azon vannak, hogy Magyarországon boldoguljanak, az itt élő embereket segítsék, amíg bírják, mert ezt tartják fontosnak. Tudjuk, hogy a körülmények romlásával a hibák lehetősége is gyakoribb, az orvoslás során vétett hibák pedig mindig személyes tragédiákkal járnak együtt. Ezek elkerüléséért dolgozunk. Ha felszólalunk, azt azért tesszük, mert mi is jobb egészségügyben akarunk dolgozni és tudjuk, hogy valótlan állításokra nem lehet valós problémákat kezelő rendszert építeni. Kérjük a lakosságot, hogy támogassák az egészségügyi dolgozókat, segítsenek építeni maguknak, a gyermekeiknek, idősödő szüleiknek egy olyan egészségügyet, ami 2035-re talán rendben lehet. 
ESEMÉNYEK