Az új alapellátási ügyeleti szerződésről

2023-04-20 15:21:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara, fotó: Unseen Studio, Unsplash

Szerző: Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökség

Nyomásgyakorlás

Kedves Kollégák!

Győri háziorvos kollégák szerződött ügyvédjük és a MOK háziorvosi csoportja segítségével kidolgoztak egy lényegesen vállalhatóbb alapellátási ügyeleti szerződést, amelyet az egyeztetés során elfogadott az OMSZ főigazgatója.

A MOK elnöksége véleményezte az új alapellátási személyes közreműködői szerződés tervezetet, és miután ez előnyösebb az előző szerződésnél, támogatja azt, hogy a jövőben ez legyen a szerződési minta.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a nyomásgyakorlás, a szerződések alá nem írása okafogyottá vált, mert az Országos Küldöttközgyűlés e tárgyban hozott, a nyomásgyakorlással kapcsolatos döntése ettől függetlenül változatlanul hatályos. A nyomásgyakorlás célja az alapellátásban nem az ügyeleti problémák rendezése, hanem általában az alapellátás problémáinak megoldása. Ez nem történt meg. Az államtitkársággal megindultak a tárgyalások, de – mint azt többször hangsúlyoztuk – a tárgyalást önmagában nem tartjuk eredménynek, csak azt, ha ez megnyugtató megegyezéssel zárul. Eredményes tárgyalások esetén a nyomásgyakorlás felfüggesztéséről a Területi Szervezetek Tanácsa, illetve az Országos Küldöttközgyűlés jogosult dönteni.

Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökség
ESEMÉNYEK