Gyakran Ismételt Kérdések

2023-02-14 11:02:00 FORRÁS:

Szerző: Elnökség

Nyomásgyakorlás

Gyakran Ismételt Kérdések a nyomásgyakorlással kapcsolatban

SZAKELLÁTÁS


  • Lehet-e problémám abból, ha visszamondom az ÖVT szerződést?

A 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B § egyértelműen fogalmaz, “Az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.”

Tehát ha bármilyen fenyegetést kapsz, vagy hátrányt szenvedsz, tudd, hogy az törvényellenes, minden segítséget megkapsz a Kamarától az érdekeid védelme érdekében. 


  • Csökkenni fog a fizetésem, ha felmondom az ÖVT-t?

Az ÖVT arról szól, hogy havonta 2 ügyeletnél többre nem kötelezhet téged a munkáltatód, csak ha beleegyeztél ebbe. Tehát ha a jövőben nem ügyelsz többet ennél, akkor értelemszerűen nem is kapsz annyi ügyeleti díjat, mint korábban. Cserébe a családoddal és pihenéssel töltheted az idődet, nem pedig a súlyos ellátási hiányok elfedésével. Ez olyan befektetés, ami megtérül, ha a fellépésednek is köszönhetően sikerül eredményeket elérnünk. 


  • Mikor mondják fel ténylegesen az ÖVT szerződésemet?

A MOK Területi Szervezetek Tanácsa dönt a beadás időpontjáról. Ez annak függvénye, hogy a kormányzat ténylegesen elkötelezett-e a magyar egészségügy jobbítása érdekében. Természetesen amennyiben a letétbe helyezett felmondások élesednek, arról tájékoztatunk. 


  • Ha beadják az ÖVT felmondást, akkor utána nem kell ügyelnem?

De igen, kötelezhet rá a munkáltatód, hetente 8 óra ügyeletet rendelhet el számodra (akár más bontásban, havi 2x12, 1x24, stb.). Az ÖVT felmondását követően a beadást követő hónap végéig kötelezhet még az efeletti ügyeletekre, utána nem. 


ALAPELLÁTÁS


  • Kényszeríthetnek-e a háziorvosi ügyeleti szerződés aláírására?

Nem, minden szerződés törvény szerint csak a szerződő felek egyetértésével jöhet létre, mind az államtitkár, mind az OMSZ vezetője kijelentette, hogy az aláírás nem kötelező. Tehát nem kényszeríthetnek semmilyen szerződés aláírására, ha te nem akarod. Ezen felül -amennyiben a kényszerítő fél orvos- etikai vétséget követ el az, aki ebben a folyamatban megtévesztő információkat ad számodra, fenyeget. 


  • Törvényben le van írva, hogy kötelező részt vennem az ügyeleti ellátásban. Most akkor kötelező aláírnom a szerződést?

Nem, ez két különböző dolog. Az orvos nem az ügyeleti ellátásban való részvételt (ami törvényi kötelezettség) tagadja meg, hanem egy számára hátrányos szerződés aláírását, ezt semmilyen törvény nem tiltja. 


  • Kényszeríthetnek-e háziorvosi ügyeletre, ha nem írtam alá a szerződést?

Egészségügyi ellátásra kizárólag a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya, az illetékes tisztifőorvos utasíthat. Erre senki más, sem kollegiális vezető, sem OMSZ alkalmazott nem kötelezhet, te pedig szerződés, engedély nélkül nem is végezheted. Ugyanakkor ilyen esetben nem lehet számonkérni a szerződésben foglaltakat, hiszen szerződést nem írtál alá. A munka ellentételezéséről, valamint az egyéb szabályokról és kötelezettségekről a kirendelő határozatban részletesen kell rendelkezni. 

Megtekintések száma: 13618
ESEMÉNYEK