Vállalkozók és Magánegészségügyben Dolgozók orvosi kamarai csoportja alakul

2023-03-28 09:41:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Dr. Masszi György, gyermekkardiológus

Nyomásgyakorlás

A magánegészségügyben dolgozó orvosi kamara tagok képviseletére kamarai csoport alakul, Vállalkozók és Magánegészségügyben Dolgozók csoportja néven (rövidítve VME). Az orvosi kamara alapszabályát követve, a csoport alapítói megírták az ügyrendet, ami jelenleg véleményezés alatt van, ennek elfogadása után válik elérhetővé az e-mail és Facebook cím, ahol a csatlakozni kívánók jelentkezhetnek. Ezeket az elérhetőségeket később a MOK internetes felületein ismerhetik meg a kamarai tagok. 

A magánegészségügy jelentős térnyerésének vagyunk tanúi az elmúlt évtizedben, a szektor fejlődése különösen felgyorsult a CoVid járvány alatt, és amíg az állami szektor kapacitása elmarad a pandémia előttitől, ez a trend tovább folytatódik. Azt olvashatjuk, hogy az EESZT adatok szerint már minden nyolcadik járóbeteg és minden huszadik fekvőbeteg a magánszektor szolgáltatásait veszi igénybe, a magánellátás hazánkban elvitathatatlanul jelentős tényezővé vált. 

Korábban az állami, és sokszor MOK narratíva is a magánszektort népegészségügyi léptékben nem jelentős, gyakran negatív színben tüntette fel. Nem tudunk publikus adatokat, de mindannyian láthatjuk a környezetünkben, hogy ma már általánossá vált az állami kórházban praktizáló szakorvosok között a magánrendelés, és egyre több kollegánk főállásban dolgozik a magánszektorban.

Néhány éve érlelődik, de az év elején vált konkrét szándékká, hogy az Orvosi Kamarán belül az alapszabály adta lehetőségnek megfelelően egy saját csoportot alakítsunk mely érti, képviseli és segíti a magánszférában dolgozókat. A kamara önkéntessé válása nem változtatta meg az alapítás szándékát, továbbra is szükség van egy alulról szerveződő csoportra, hogy a döntések ne a fejünk felett történjenek, úgy, hogy lehetőségünk sincs a véleményezésre, változtató javaslatokra.

Sokszor halljuk a kérdést, nekünk vállalkozóknak mit adott a MOK? A kamara volt, akinek a béremelési javaslatát a kormány elfogadta, és ezután az orvosi munka értéke a helyére került, ez pedig a versenyhelyzetből fakadóan a magánszektorban is emelte az orvosi díjakat. A MOK javaslatára fogadta el a kormány a hálapénz eltörlését, mely nemcsak erkölcsileg tisztította meg a gyógyítást, de a magánszféra részére is tiszta feltételeket teremtett, ma már nincs tisztességtelen verseny az „ingyenes” szolgáltatást értékesítőkkel. De a helyes kérdés most, mit adhat nekünk a MOK? Azt gondoljuk ez az a köztestület, ahol hangot adhatunk véleményünknek, javaslatainknak, a magánszektor működésének és így a pácienseink ellátásának javításának érdekében, ha mi ezt nem tesszük, nem várhatjuk hitelesen másoktól.

A MOK elnökség részéről biztatást kaptunk a megalakulásra, de elsőként velük fogunk leülni és tisztázzuk, hogy a magánegészségügyet nem említsék negatív színben az állami egészségügy minőség romlásának okaként. A szektorok versenyhelyzete minden szereplőt jobb ellátásra késztet, ami előnyös. Valljuk, hogy tisztességes, elérhető, magas szintű ellátás jár minden biztosított magyar állampolgárnak, de emellett látjuk az igényt az ott nem vagy nem jól teljesíthető plusz szolgáltatással járó (kényelmesebb, időben gyorsabb, különszobás, az orvosválasztás lehetősége, stb.) magánellátásra.  A magyar betegek a lábukkal szavaztak arra, hogy az egészségügyi ellátásukban ezt a formát is választják. Előttünk álló feladat a magán- és az állami betegellátás harmonizációja, szeretnék ezt javaslatainkkal elősegíteni, a döntések előkészítésében véleményt formálni.

Nem gondoljuk, hogy az orvosi továbbképzés reformja a legégetőbb feladatok között van, és egyetértünk, hogy a kormányzat végül visszavonta a tervezetet, ami a magánorvosokat a gyakorlati pontszerzés okán havonta 20 órára állami intézetbe irányította volna. Ki fogunk állni amellett, hogy a jelenlegi gyakorlat maradjon, a magánorvosok is szektorsemlegesen a munkahelyükön igazolhassák le a gyakorlati pontokat.

A magánorvosok mellett a magánegészségügyben dolgozó alkalmazottak, és az állami egészségügyben közreműködő vállalkozók érdekeiért is kiállunk. Más, vállalkozókat is képviselő társulásokkal, a Háziorvosi és Pszichiáteri csoporttal, valamint a Fogorvosok területi szervezetével a közös érdekek mentén szeretnénk együttműködni.
Kérjük a magánegészségügyben dolgozó kollegákat - pártpreferencia nélkül - lépjenek be a VME csoportba. A csoport belső kommunikációjában az internetes felületeket használjuk. Ragaszkodni fogunk a csoport szakmai céljához, ami a vállalkozók és a magánegészségügyben dolgozók érdekképviselete, pártpolitikai kérdésekben nem kívánunk megnyilvánulni.

Reméljük a kormányzat és az orvosi kamara képviselői visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, és lehetőségünk lesz, hogy a magánegészségügyi szektort érintő intézkedések esetén a véleményezésében részt vegyünk, javaslatokat tegyünk, vagy szükség esetén tiltakozzunk.
 
Megtekintések száma: 14698
ESEMÉNYEK