Indul az iskola: nemcsak a testnek fontos az otthoni reggeli

2022-08-31 10:42:00 FORRÁS: Dobson Szabolcs, koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó, Fotó: Providence Doucet, Unsplash

Szerző: Dobson Szabolcs, gyógyszerész

Hírek - Patikamérlegen

 
Egy új spanyol tanulmány a Frontiers of Nutrition szaklap 08. 23-i számában kimutatta, hogy az otthoni, kiegyensúlyozott reggeli jobb pszichoszociális egészséget eredményezhet a gyermekek és serdülők körében.
Az eredmények arra utalnak, hogy a reggeli kihagyása vagy házon kívüli elfogyasztása a fizikai és mentális egészségügyi problémák magasabb kockázatával járt együtt.
A pszichoszociális egészség az érzelmi, szociális és fizikai jólét leírására használt kifejezés. Ez magában foglalja a pszichológiai, valamint a szociális és kollektív jóllétet.
Az új tanulmányban 3772 spanyolországi gyermek és tinédzser pszichoszociális egészségét mérték az Erősségek és Nehézségek Kérdőív (SDQ) segítségével, 5 alskálával:
- érzelmi problémák
- magatartási problémák
- hiperaktivitás
- kortársakkal való problémák
- szociábilis viselkedés
A résztvevőket minden területen pontozták. A reggeli étkezési szokásokat, például a helyszínt és az ételválasztást szintén pontozták.
A reggeli kihagyása és a pszichoszociális egészségügyi problémák közötti összefüggést már korábban leírták a szakirodalomban. Az a tény azonban, hogy a házon kívül elfogyaztott reggeli nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal társulhat, e tanulmány új eredménye.
Egyes élelmiszercsoportok, például tejtermékek vagy gabonafélék kihagyása nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal járt együtt, míg mások (például a feldolgozott húsok) negligálása alacsonyabb pszichoszociális problémákkal szövődött.
Az eredmények arra utalnak, hogy fontos, hogy a reggelit – ha lehetséges – otthon fogyasszuk, beleértve bizonyos ételeket (például tejtermékeket, gabonaféléket), míg másokat (pl. feldolgozott húsokat) minimalizáljunk.
Hivatkozás: López-Gil JF, Smith L, López-Bueno R and Tárraga-López PJ (2022) Breakfast and psychosocial behavioural problems in young population: The role of status, place, and habits. Front. Nutr. 9:871238. doi: 10.3389/fnut.2022.871238
Megtekintések száma: 11814
ESEMÉNYEK