Mi az a kentaur (centaurus) koronavírus változat?

2022-08-05 08:00:00 FORRÁS: Dobson Szabolcs, Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó, fotó: Getty Images

Szerző: Dobson Szabolcs, gyógyszerész

Hírek - Patikamérlegen

A világ országaiban jelenleg domináns SARS-CoV2 vírusváltozat az omikron variáns. Az elmúlt hónapokban azonban számos alváltozatot észleltek az omikron vonalon belül. Az egyik, a virológusok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által használt Pangeo leszármazási vonalon a BA.2.75 nevet kapta. Ezt egy Tweet-bejegyzés nevezte el Centaurus-nak (kentaurnak) (lásd lent); tehát ez nem hivatalos, hanem laikus elnevezés, amit a média kapott fel és terjesztett el.

A WHO még nem tekinti a BA.2.75-öt aggodalomra okot adó alvariánsnak, bár jelenleg figyelemmel kíséri azt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2022. július 7-én monitorozás alatt álló alvariánsnak minősítette. Jelenlétét európai országokban, köztük az Egyesült Királyságban és Németországban is észlelték.

A szakértők először 2022 májusban jelentették ezt a változatot Indiában, ahol a hírek szerint gyorsabban terjedt, mint az omikron többi alváltozata.

A szakértők már megállapították, hogy a BA.2.75-nek kilenc mutációja van, ezek közül nyolc új a tüskefehérjét kódoló genom területén, a 29 BA.2-mutáción felül, amelyek már jelen voltak abban a változatban, amelyből kifejlődött.

Az adatok azt mutatják, hogy a BA.2.75 különösen alkalmas a delta variáns által generált immunvédelem leküzdésére, miközben hasonló más omikron variánsokhoz az oltást követően. El kell azonban mondani, hogy az adatok nagyon előzetesek és kevés betegre vonatkoznak, valamint egyelőre csak pszeudovírussal generáltak, szemben a valódi BA.2.75 izolátumokkal, így ki kell várnunk a további eredményeket.

Forrás:

https://twitter.com/xabitron1/status/1542933593042845698?s=20&t=NW0Y-2HyZYJknVpS1YfMsA&fbclid=IwAR06QoEtNqwfmTGJJrCRLk_CDeuSchMA20UBs7dVkAic5a6c5FRNlkqfOiA

Megtekintések száma: 11827
ESEMÉNYEK