Vastapssal búcsúztatták a leköszönő elnököt

2023-11-25 11:13:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara. Fotó: Benke József.

Hírek - Választás 2023

Délelőtt 10 órakor kezdődött a Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése, miután a második összehívásra 163 küldött meg jelent a 250-ből. (Később még több országos küldött csatlakozott a küldöttközgyűléshez.)

Az első napirendi pont  az országos elnökség éves beszámolójának megvitatása és elfogadása volt. 
Dr. Kincses Gyula leköszönő elnök beszámolójában felsorolta az elmúlt négy  év számos eredményét, melyek közül a legfontosabb a hálapénz felszámolása, a tisztességes jövedelem megteremtése, a szakma megbecsültségének növelése volt.

Szerinte az első három év kifejezetten előrelépés volt. Így például a COVID járvány ideje alatt szakmai anyagokat készítettek, javaslatokat tettek, felhívták a figyelmet a “láthatatlan áldozatokra”, etikai irányelvet alkottak. 

Emlékeztetett arra, hogy a 2020 októberi "karmelitás megállapodás után két nappal minden előzetes egyeztetés nélkül benyújtásra és elfogadásra került az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. Ebben érdemi korrekciókat, könnyítéseket, halasztásokat értünk el.  A folyamatos tiltakozásunk hatására nem került bevezetésre a törvényben elrendelt mínusz 20%-os béreltérítés lehetősége, elértük a vezényelhetőség korlátozását, az egyoldalú áthelyezések tilalmát".

Kincses Gyula felidézte, hogy a  2022-es év ellentmondásos év volt, az első fele kifejezetten sikeres, majd - mint fogalmazott -, augusztusban stílusváltás történt a belügyminisztérium részéről, így például a sajtóból értesültek arról, hogy a kormány elé került az egészségügyi reformcsomag.

Ennek hatására február elején rendkívüli országos küldöttközgyűlést tartottak és követelték a szakdolgozói béremelést, a háziorvosi és fogorvosi alapellátás megerősítését és a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítását. Ennek nyomatékosítására arra kérték  a kollágákat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződést, a kórházban dolgozók pedig helyezzék letétbe az ÖVT felmondást. "Az OKGY követeléseire válaszul az országgyűlés megszüntette a kötelező tagságot és elvette az etikai eljárásokat a MOK-tól.  Ezt követően 34 ezer kolléga jelezte önként, hogy a kamara tagja kíván maradni"- idézte fel az elnök.

A MOK ezután sem került légüres térbe “kaptunk pofont, de minden egyéb jogosítványunk változatlan, élnünk kell vele.” Mint mondta, a szakmai párbeszéd fennmaradt az egészségügyi kormányzattal. A beszéd elhangzása után vastapssal búcsúztatták a leköszönő elnököt. A beszédre reagálva számos hozzászólás érkezett, melyet többen kampánycélra használtak fel. A beszámolót végül 128 igen, 36 nem és 14 tartózkodás mellett az országos küldöttközgyűlés elfogadta. 

 Az új országos elnökséget délután választják meg.

 

Megtekintések száma: 4086
ESEMÉNYEK