Mikortól jár a magasabb illetmény fizetési fokozat változása esetén?

2023-10-12 14:17:00

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó fizetési fokozatát az egészségügyi szolgálati jogviszonyban töltött ideje alapján kell megállapítani. A következő fizetési fokozatba való lépés feltétele a jogviszonyban töltött meghatározott várakozási idő letelte, ami a hatályos jogszabály értelmében minden 5. évben érhető el. A következő fizetési fokozat elérése az egészségügyi szolgálati munkaszerződés módosításának minősül, amiről a munkáltatónak értesítenie kell a munkavállalót.

A fizetési fokozatban történő mozgás azt jelenti, hogy nő az az összeg, amit az orvos illetményének el kell érnie, ezen felül azonban a munkáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy minősítésének eredménye alapján tesz javaslatot az illetmény összegére. Ha a javaslatot az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy nem fogadja el, a munkáltató az egészségügyi szolgálati szerződést felmondja (a felmondási időre és a végkielégítés szabályaira való tekintettel; Munka Törvénykönyve alapján). [Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény (a továbbiakban: Eszjtv.) 8. § (10)-(12) bek.]

Az Eszjtv. 1. sz. melléklete szerinti fizetési fokozat tehát annyit jelent, hogy mi az a minimum összeg, amit orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a Kormány rendeletében meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi egyetemi végzettséggel, valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy illetményének el kell érnie [Eszjtv. 8. § (3) bek.], nem pedig a konkrét illetményt határozza meg.

A magasabb fizetési fokozatba való átlépés pedig a várakozási idő elteltét követő hónap első napja.

A példa kedvéért, ha valaki 1998. szeptember 2-án kezdett el dolgozni (a fizetési fokozat megállapításánál számításba vehető jogviszonyban) és ennek megfelelően idén szeptember 2-án eléri a 25 év egészségügyi szolgálati jogviszonyban töltött időt, akkor október 1-én lép a 8. fizetési fokozatba.

A 2023. január 1-től hatályos illetménytábla (forint/hó, bruttó)

Eszjtv. 1. sz. melléklete

Megtekintések száma: 10907
ESEMÉNYEK