A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Észrevételek az akut betegellátó pontok kapcsán

2020-03-24 08:13:00 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Koronavírus - Állásfoglalások

A hétvégen nyilvánosságra került intézkedések számos megoldásra váró kérdést vetettek fel. A kollégáktól érkezett észrevételek alapján az alábbi levelet küldtük meg ma Prof. Dr. Horváth Ildikó államtitkár asszonynak.

 

Tisztelt Államtitkár Asszony!

A hétvégi utasítások tervezése és végrehajtása kapcsán a Magyar Orvosi Kamarához az alábbi jelzések, problémák érkeztek.

1. Az alapellátó orvosok telefonszámainak publikálása

Az alapellátó háziorvosi  szolgálatok megkezdték az átállást a személyes betegkonzultációk csökkentésére, a fogorvosi szolgáltatók pedig sürgősségi ellátást végeznek. Ennek során a különböző szolgáltatók, szervek az orvosok magán e-mail címeit és magán telefonszámait begyűjtik, és több esetben megkérdezésük nélkül, vagy tiltakozásuk ellenére online felületeken publikálják. 

Mint tudjuk, teljesen mindegy, hogy mikor van rendelési idő, ha az orvos telefonszáma a betegnél van, bármikor hívni fogja, ahogyan sajnos már meg is teszik esti, éjszakai időpontokban. 

Amennyiben nem a rendelőben történik a tanácsadás (rendelői telefonszám), akkor kérjük, hogy az Önkormányzatok vagy a járványvédelemért felelős népegészségügyi főosztályok lássák el szolgálati SIM kártyával és telefonnal az orvosokat.

Az orvosok privát elérhetőségei (telefonszám, e-mail, Viber, Messenger, Facebook, WhatsApp, Telegram, bármi) nem erre a feladatra valók, az a veszély fenyeget, hogy ha az orvosok a folyamatos hívások, értesítések miatt megunják ezt a helyzetet, és kikapcsolják a saját telefonjukat, a hivatalos szervek sem fogják őket tudni elérni. Ezt mindenképp el kell kerülni. 

Kérjük, hogy Államtitkár Asszony teremtse meg annak a lehetőségét, hogy az ezt igénylő kollégák számára szolgálati mobiltelefont biztosítsanak, amennyiben a feladatuk a telefonos elérhetőséget, így telefonszámuk nyilvánosságát indokolja.

2. Védőeszközök biztosítása az átszervezett alapellátásban

Kásler Miklós Miniszter úr utasítása (IV/2673/2020/EAT) értelmében helyben át kell szervezni az alapellátást, kialakítani a felső légúti tünetekkel jelentkezők elkülönített vizsgálatát az akut betegellátó központokban. Magát az intézkedést üdvözöljük, hiszen a március 15-i 11 pontos javaslatcsomagunk is tartalmazta ezt. Ugyanakkor az ellátáshoz szükséges védőeszközök, védőruhák, tisztítószerek és egyéb infrastrukturális elemek terhét (pl. minden betegre szájmaszk, kézfertőtlenítő kihelyezése, stb.) a miniszter levelében az alapellátó szolgálatokra rója. 

Ez mind szakmailag, mind anyagilag elfogadhatatlan és kigazdálkodhatatlan, és – mint azt mindannyian tudjuk – jelenleg önerőből, egyéni beszerzésként megoldhatatlan. Véleményünk és a hatályos jogszabályok szerint a járványvédelmi intézkedéseket elrendelő szerv kötelessége és felelőssége biztosítani az egyéni védőeszközöket. Amennyiben az állam ezt nem teszi meg, az orvosok megtagadhatják az ellátást, ha nem tagadják meg, akkor gócként működve maguk fogják terjeszteni a koronavírust és veszélyeztetik saját egészségüket.

Egyben jelezni kívánjuk, hogy a betegek előszűrése, lázmérése központi beléptetéskor gyakran nem történik meg, ez szintén javasolt lenne minden ellátó pontnál.

3. Boncolás, halottvizsgálat

 

Az Országos Tisztifőorvos utasítására (15344-2/2020/JIF) a Patológiákon az egyszerű kórboncolásokat felfüggesztik. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosi és ügyeleti szolgálatoknak sincs sem értelme, esetleg lehetősége sem a kórházakba szállíttatni az elhunytakat, erre kizárólag hatósági kórboncolás céljából van lehetőség. Ugyanakkor hiányzik eljárásrend, utasítás, hogy a háziorvosok hogyan végezzék a helyszíni halottvizsgálatot, kiemelten olyan helyzetben, amikor a koronavírus-fertőzés gyanúja is felmerülhet. Ehhez egyidejűleg az egyéni védőeszközök is hiányoznak.

4. Házi betegápolás, krónikus betegek

Kérjük Államtitkár Asszony segítségét abban, hogy a házi betegápolást igénylő  és krónikus idős betegek házi ellátására (pl. katétercsere) kerüljön kiadásra eljárásrend. A beérkezett információk alapján a háziorvosok  jelenleg nem mehetnek ki / nem tudnak kimenni házhoz beteget vizsgálni, ellátni (függetlenül attól, hogy akut vagy krónikus betegről van-e szó). A 65 éven felüli kollégák pedig szintén csak távsegítséget nyújthatnak, így az otthoni fekvőbetegek ellátása jelenleg nem megoldott.

Budapest, 2020. március 24.


Kiemelt kép: trainngain

Megtekintések száma: 12536
ESEMÉNYEK