Szakértői vélemény az ibuprofén tartalmú készítmények új típusú koronavírussal fertőzött személyeknél történő alkalmazásáról

2020-05-28 11:33:00 FORRÁS: Dr. Szlávik János

Szerző: dr. Szlávik János

Koronavírus - Állásfoglalások

Dr. Szlávik János

osztályvezető főorvos

Dél-pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és

Infektológiai Intézet

 

 

            2020 március 04-én Magyarországon is diagnosztizálták az első, új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött beteget. Azóta több, mint 3000 embernél diagnosztizálták a vírust és sok, többnyire idős (65 év feletti), krónikus betegségekben szenvedő ember halt meg a kórokozóilletve a fertőzést kísérő szövődmények miatt.

            A COVID-19 betegségre mind a mai napig nem áll rendelkezésünkre igazoltan hatékony, törzskönyvezett gyógyszer, mindössze a korábbi kínai járványban alkalmazott, tapasztalatokon alapuló vizsgálatok adataira támaszkodhatunk, melyek szerint egyes malária elleni készítmények (chloroquin, hidroxy-chloroquin), HIV elleni gyógyszerek (lopinavir/ritonavir), hepatitis C elleni szerek (ribavirin), egyes antibiotikumok (például azithromycin) és influenza elleni szerek (oseltamivir, favipiravir) hatékonyak lehetnek a közepesen súlyos és súlyos betegek kezelésére. Újabban próbálkozások folynak biológiai terápiákkal (béta-interferon, tocilizumab) és a már gyógyult betegek plazmájából plazmaferezissel kivont antitestek alkalmazásával.

            Az enyhe és középsúlyos esetek nagy része nem igényel speciális ellátást, mindössze tüneti kezeléssel (láz- és fájdalom csillapítók, köptetők, köhögés csillapítók) a panaszok enyhíthetőek vagy teljesen megszüntethetőek. A tünetek enyhítésére alkalmazott szerek közül a legnépszerűbb és a legtöbbet alkalmazott az ibuprofén, a paracetamol, a diklofenák, az acetilszalicilsav, a metamizol-nátrium és a naproxén. A COVID-19 betegségben szenvedő páciensek kezelése során a paracetamol esetén a túladagolás okozta májkárosodást, a NSAID-ok alkalmazása során esetleg kialakuló fekélyképződést és kardiovaszkuláris  mellékhatásokat, acetilszalicilsav adásakor az esetlegesen kialakuló  acetilszalicilsav aszthmát, a metamizol-nátrium alkalmazásakor a fehérvérsejtszám csökkenését és a ritka agranulocytosist kell figyelmbe venni. 

 

            2020 márciusában olyan hírek jelentek meg a médiában, hogy a nem-szteroid gyulladásgátlók, köztük az ibuprofén ronthatják az újfajta koronavírus fertőzésben szenvedő betegek állapotát. Ezt követően azonban az EMA és az FDA kijelentette, hogy semmilyen klinikai bizonyíték nem támasztja alá az ibuprofén COVID-19 betegségben kifejtett káros hatását. A SARS-CoV-2-el fertőzött páciensek esetében a kezelőorvos szabadon dönthet az alkalmazási előiratokban szereplő adatok alapján, hogy melyik típusú láz- és fájdalomcsillapító szert alkalmazza. A folyamatosan ibuprofént szedő krónikus betegségekben szenvedő pácienseknél jelenlegi tudományos ismereteink szerint nincs ok a kezelés megszakítására még akkor sem, ha a betegnél újfajta koronavírus fertőzést igazolnak. Az ibuprofén továbbra is hatékony felnőtteknél, gyermekeknél és három hónaposnál idősebb csecsemőknél lázcsillapításra, fejfájás, influenza-szerű megbetegedések, fogfájás, dysmenorrhoea, arthritis és rheumatikus panaszok fennállása esetén. Alkalmazása során óvatosság ajánlott vesekárosodás, szívelégtelenség esetén, adása akut betegség esetén csak néhány napig és csak az adott betegségre ajánlott dózisban javasolt.  

            Összefoglalva az ibuprofén tartalmú gyógyszerkészítmények jelenlegi tudományos ismereteink alapján, az alkalmazási előiratban foglal előírások szerint adagolva biztonságosan alkalmazhatóak a SARS-CoV-2-al fertőzött személyek láz- és fájdalomcsillapító kezelésére.

           

Budapest, 2020 május 15.

 

 

dr. Szlávik János

osztályvezető főorvos

Infektológiai Osztály

Email: szlavikjanos@eszszk.hu

Web: www.hivinfo.hu

 Tel: 06209349449

Megtekintések száma: 79402
ESEMÉNYEK