Tegyünk valamit a szánk és az orrunk elé

2020-03-27 08:06:00 FORRÁS:

Szerző: Petykó Zsuzsanna Ida

Koronavírus - Állásfoglalások

Összefoglaló a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól

A következő pro és kontra érvek azt a kérdést próbálják megvizsgálni, hogy járványügyi szempontból érdemes-e a magyar lakosságnak orvosi maszkot/sebészi maszkot/házi készítésű szövetmaszkot hordani, amikor elhagyja otthonát és utazás, illetve a közterületeken való tartózkodás közben feltehetően más emberekkel kontaktusba kerülhet.

Leszögezendő, hogy a távolságtartás (social distancing) a legfontosabb betartandó rendelkezés a jelenleg kialakult járványügyi helyzetben, így mindenkinek javasolt, hogy otthonát ne hagyja el, lehetőség szerint otthonról dolgozzon és minimalizálja a személyes találkozók számát.

Harmadszor, fontos kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme.

 

PRO – Mik lehetnek a lakossági maszkviselés előnyei?

 

 1. Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.
 2. Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
 3. A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.
 4. A maszk közterületeken történő viselése magunk és a körülöttünk levők viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására, illetve arra, hogy ha bármilyen kontaktust kell felvennünk (beszélgetés, tárgyak átadása) annak idejét a lehető legrövidebbre csökkentsük az érintkezés kerülésével és az ajánlott távolság (minimum 2 méter) betartásával.
 5. Feltehetően a mostani járvány nem egy egyedülálló esemény lesz, nem zárható ki, hogy a közeljövőben  egy újabb fertőzési hullám vagy járványügyi időszak újra beköszönt. A maszkok viselésére való hajlandóság növelése nem csak a jelenlegi járványellenes védekezésben lehet hasznos, hanem a későbbi hullámok, további járványok megjelenésekor egy lakossági reflexként lassíthatja a járvány terjedését és csökkentheti az elszenvedett eszmei és anyagi károkat.

 

KONTRA – Mik lehetnek a lakossági maszkviselés ellenérvei?

 

1. Hamis biztonságérzetet nyújt

A fent felsorolt maszkok viselésekor tudatosítanunk kell magunkban és el kell fogadnunk a tényt, hogy a maszk nem szűri ki a koronavírus méretű részecskéket, tehát nem védi a viselőjét a vírusfertőzés ellen, a fertőződés esélyét tudja csupán csökkenteni.

2. A maszk zavaró lehet, ezért többször nyúlnak az emberek az arcukhoz

Az adott járványügyi helyzet elvár egyfajta fegyelmezettséget a lakosságtól. Kérdés lehet, hogy mikor nyúl valaki többször az arcához, ha van rajta maszk, vagy ha nincs. Ha csak az arcmaszkot igazgatja a viselő személy, de közben nem nyúl sem a maszk alá, sem a szemébe, akkor még mindig kisebb az esélye annak, hogy a kezekről a száj vagy orr nyálkahártyájára kerüljenek víruspartikulumok, mintha ugyanez a mozdulat maszk nélkül történne meg. Kiemelten fontos a személyes fegyelem és annak a tudatosítása, hogy a maszk viselése együtt kell járjon egyfajta önfigyelemmel és tudatos viselkedés kontrollal is. 

3. Ne propagáljuk a lakosság irányában a maszkok hordását, mert nem lesz elég maszk az egészségügyi dolgozóknak, mivel a lakosság felvásárolja a már jelenleg is hiánycikknek számító termékeket

A központi ellátó szerv feladata, hogy békeidőben és járványügyi helyzetben is megfelelő felszereléssel lássa el az egészségügyi dolgozókat. A biztonságos ellátáshoz szükséges maszkokat a központi ellátó szervnek kell beszerzések formájában biztosítania, ami nem versenyezhet a már piacra került lakosság számára megvásárolható készletekkel. A kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben a kormánynak lehetősége van (rendeletek alapján) az orvosi maszkok gyártását kontrollálni és kötelezni a gyártókat arra, hogy a termékeiket az egészségügyi finanszírozónak adják el, ne pedig a lakossági viszonteladóknak. Ilyen kormányzati eszközök alkalmazása esetén nem állhat fenn az az eset, hogy a lakossági kereslet versenyezzen az egészségüggyel az orvosi maszkokért, és a lakosság „felvásárolja” az egészségügyi dolgozók elől a maszkokat.

 

Javaslatok

 

Annak érdekében, hogy semmiképp ne alakuljon ki a lakossági pánikvásárlás miatt egészségügyi maszkhiány, a lakossági maszkviselésben is érdemes különbséget tenni maszk és maszk között. Nem feltétlenül szükséges minden esetben szabvány orvosi maszkot hordani.

 

 • Amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkokat. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.
 • A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló,  és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.
 • Viselkedjünk felelős fogyasztóként a maszkok vásárlása során is, csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, így elkerüljük azt, hogy az egészségügyi dolgozók a lakossági fogyasztás miatt szenvedjenek hiányt.
 • Viselhetünk egyszerű maszkot, de viseljük helyesen.

 

Hogy használjuk megfelelően a maszkot?

 

A maszkok hordásához tájékozódnunk kell a megfelelő felvételi, levételi módszerekről és a maszk hulladékként való megfelelő kezeléséről, esetleges fertőtlenítéséről.

 1. Felvétel:
  Mielőtt felvenné a maszkot mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
  • A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
  • Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz!
  • Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.
 2. Viselés:
  • A maszk viselése közben kerülje el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.
  • Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.
 3. Levétel: A maszk eltávolítását hátulról végezze el. Fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerülje a levétel során!
 4. Kidobás vagy fertőtlenítés:
  • Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.
  • Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
 5. Kézmosás, kézfertőtlenítés: A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.

Hogyan készítsünk maszkot otthon?

Itt találtok segítséget és szabásmintát hozzá.

A fent leírt intézkedések kizárólag megfelelő személyes higiéniával, körültekintő, rendszeres kézmosással és a távolságtartási szabályok betartásával együtt érhetik el, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen lecsökkenjen.

1. Aki tünetmentes, és feltétlenül közterületre, emberek közé kell mennie, az hordjon maszkot, ez lehet szövetmaszk is!

2. Akinek enyhe tünetei vannak (tüsszög, köhög, lázas, folyik az orra), az elsősorban ne hagyja el otthonát, de ha mégis, akkor viseljen szabvány orvosi maszkot!

3. Aki tünetes beteget ápol otthonában, viseljen szabvány orvosi maszkot, amennyiben feltétlenül szükséges elhagynia otthonát!

4. A maszkokat körültekintően, a fent leírt szabályok betartásával viseljék!

5. Csak annyi orvosi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, ezzel is elősegítve az egészségügyi dolgozók munkáját!

 

Dr. Petykó Zsuzsanna Ida

Megtekintések száma: 112785
ESEMÉNYEK