Frissítsd az oltásod, hogy ne kerülj kórházba!

2021-12-03 12:49:00 FORRÁS: MOK elnökség

Szerző: Magyar Orvosi Kamara

Koronavírus - Lakossági tájékoztatás

Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint*:
 
70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van
35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)
20 fő maszkon keresztül kap oxigént

87 fő oltatlan
31 fő négy hónapnál régebben oltott
7 fő négy hónapon belül oltott 
ezen belül  2 fő háromszor oltott
 
Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok megosztásának tilalma gátolja a betegek számára legjobb megközelítés egységes használatát.
 
Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Az oltottság adatai a mintában: Sinopharm (15 fő), Astra-Zeneca (7 fő), Pfizer (5 fő), Janssen (5 fő), Szputnyik (4 fő), Moderna (1 fő), és 1 beteg csak 1 db 4 hónapon túli Pfizer oltással rendelkezett, azaz  az országban beadott vakcinák arányához viszonyítva az intenzív osztályon kezeltek között magasabb arányban fordulnak elő a Sinopharm, Astra-Zeneca és Janssen vakcinával oltottak. 
_____
 
*Több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.
Megtekintések száma: 13932
ESEMÉNYEK