A COVID elleni harmadik oltások indulása kapcsán készült független szakértői elemzés és javaslat - a MOK ajánlásával

2021-08-01 20:04:00 FORRÁS:

Szerző: MOK Elnökség

Koronavírus - Tudástár-Protokollok

A COVID negyedik hulláma itt áll a küszöbön, majdani méretét, súlyosságát egyelőre nem ismerjük. A felkészülésben is lennének még feladataink, de megelőzéséért – illetve most már inkább alacsony, kontrollálható szinten tartásáért - továbbra is legtöbbet a vakcinációval tehetjük.  Magyarországon jelenleg az oltási kedv sajnos nem nagy, a beoltottak számának növekedése megtorpant, arányuk egyelőre elégtelen a közösségi immunitás kialakulásához.

Mindemellett kérdések merültek fel a már beoltottaknál - különösen a Sinopharm vakcinát kapott, 6o éven felüli honfitársainknál - a kialakult védettséggel kapcsolatban.

A kormány a közelmúltban meghirdette a harmadik oltás felvételének lehetőségét, melynek lebonyolításáról, irányelveiről a négy nappal az oltások megkezdése előtt, július 27-én megjelent a 45277-1/2021/JIF iktatószámú eljárásrend rendelkezik. A kiadott iránymutatás azonban - noha a dokumentum a kísérő kommunikáció szerint számos szakmai szervezet és szakember bevonásával készült – kevés kézzelfogható segítséget jelent az oltásokat majdan valóban beadó háziorvosok és változatos szakmai hátterű, az oltópontokra rendelt orvosok számára.

E hiányosságot észlelve egészségügyi szakemberek egy csoportja elkészítette saját, a vakcináció jelenlegi magyar helyzetét áttekintő elemzését és az oltások beadásának folytatására vonatkozó, részletes, érthető és átlátható, szakmai érvekkel, valamint szakirodalommal kellően alátámasztott ajánlását.

Ezt a munkát, mint elveivel és értékeivel megegyezőt – egyebek mellett tudományos alapon nyugvó, transzparens, rugalmasan alkalmazható és felülvizsgálható – a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nagy örömmel üdvözli és köszöni!

Tagjainknak jó szívvel ajánljuk figyelmébe e nagy segítséget jelentő, igényes szakmai véleményt!

LETÖLTÉS
Megtekintések száma: 42855
ESEMÉNYEK