A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

A HGYE koronavírussal kapcsolatos állásfoglalása

2020-03-07 20:18:00 FORRÁS: Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Szerző: Szabó Rita

Koronavírus - Vélemények

A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi eljárásrenddel és a médiában elhangzó tájékoztatással kapcsolatban a háziorvosok és házi gyermekorvosok munkája szempontjából számos probléma merül fel. Egyesületünk véleményét egy állásfoglalásban fogalmazta meg, amelyben felhívjuk a figyelmet a jelen eljárásrend ellentmondásaira és egyben javaslatokat teszünk egy új eljárásrend kidolgozásához is.

Ennek kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a fertőzés az eddigi tapasztalatok szerint gyermekekre nem jelent komoly veszélyt, a megfelelő védőfelszerelés biztosítása nélkül hadba küldött 62 éves átlagéletkorú házi gyermekorvos gárdára azonban annál inkább. Egy hirtelen nagyobb számban megbetegedő, vagy karanténba kerülő alapellátó orvos csapat az alapellátás átmeneti összeomlását idézheti elő, így megfelelő helyettesek kijelöléséről, a betegek átirányításáról időben gondoskodni kell. Az alapellátás számára a szükséges védőfelszerelések és a járványügyi feladatok ellátása során felmerülő egyéb extra költségek finanszírozását központi keretből kell teljesíteni, ez nem hárítható át a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisokra. 
Információink szerint egy ilyen eljárásrend kidolgozása folyamatban van, amelyhez konkrét javaslatainkat eljuttattuk az illetékesek felé.
A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága koronavírus munkacsoportja néhány igen hasznos, praktikus tájékoztató anyagot készített. Megköszönve az Altorjai Péter vezette munkacsoport kiváló munkáját, ezeket az információkat a HGYE tagjai számára is elérhetővé tesszük.
A jó tűzoltó először magát biztosítja, nem rohan ész nélkül az égő házba, hiszen csak így tudja a legtöbb embert onnan eredményesen kimenteni. Mindenki vigyázzon magára, hűen orvosi esküjéhez, a legnagyobb körültekintéssel és józansággal járjon el a rábízott gyermekek egészségének megóvása érdekében. Ehhez kívánunk a HGYE vezetősége nevében türelmet,  kitartást és egészséget a várhatóan előttünk álló korántsem könnyű helyzetben mindenkinek.
 
Kovács Ákos
tudományos-szakmai munkacsoport vezető
 
Megtekintések száma: 8646
ESEMÉNYEK