Jakab Ferenc: A koronavírus felszínét kapargatjuk, de a lényeget nem tudjuk

2020-03-07 19:36:00 FORRÁS: InfoStart

Szerző: Szabó Rita

Koronavírus - Vélemények

Az új koronavírus sokkal gyorsabban fertőz, mint elődei, a SARS vagy a MERS, és egyelőre sem antivirális szer, sem oltóanyag nincs ellene – mondta Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem professzora az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy nem tudni, a melegebb időjárás hatással lesz-e a járványra, és egyelőre arra is három verzió van, hogy mi lehet a fertőzés sorsa, akár örökre is velünk maradhat.

A mostani koronavírus-járvány kiindulópontja Kína. Mi az, amit már biztosan tudhatunk a kiinduló helyzetről?

Amit tudhatunk, hogy a vírus denevértől származik. Ez majdnem 100 százalék, és vagy direkt úton, vagy pedig indirekt módon, valamilyen köztes gazda révén átkerült emberre. Egy tobzoska nevezetű állatról most azt gondolják, hogy talán az lehetett egy ilyen köztigazda, de e tekintetben még folynak kutatások.

Ehhez azért kell valamilyen közvetlen érintkezés. A denevér esetében ez kérdéses lehet, nem?

Ez csak nekünk olyan furcsa, ázsiai és afrikai országokban a denevér befogása, árusítása, elfogyasztása mindennapos. Kvázi közvetlen kontaktus van ezekkel az állatokkal.

Behatárolták a vírus elején a vuhani halpiacot, aztán ez is megkérdőjeleződött. Itt is még csak tapogatózhatunk?

Amikor a járvány kitört, akkor a piacon találtak pozitív környezeti mintát, de magát a fertőzött állatot nem tudták beazonosítani. Voltak olyan feltételezések is, hogy a vuhani piacra is már beteg ember vihette be a fertőzést, és valahol előtte kezdődhetett.

Az nagyon fontos, hogy a kiinduló gócpontot megtalálják?

Tudományos és járványügyi szempontból is. A vírus örökítőanyaga ad nekünk komoly támpontot és útmutatást, ha azt valóban felderítik.

A vírus elindulási, földrajzi helyéről vonhatók le következtetések?

Vissza kell vezetni megint az ember és állat más jellegű és más irányú kapcsolatára. Ezeken a területeken az ember–állat kontaktus teljesen más jellegű, mint nálunk. Például betiltották Kínában az összes piacon az élőállat-kereskedést. Az a terv, hogy az ilyen típusú, ember–állat közti zoonotikus fertőzésekből adódó átugrások csökkenjenek vagy megszűnjenek.

Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a koronavírus kemény lecke az egész emberiség számára. Miből kapunk vajon leckét?

Nagyon sok mindenből. Ilyenek a járványügyi intézkedéseink, a karanténintézkedéseink, az alapvető higiéniánk. Például milyen érdekes, az idén sokkal kevesebb az influenzás megbetegedés a régióban. Persze, mert az emberek mossák a kezüket, merthogy most mindenki a koronavírustól fél. Elkezdtek kezet fertőtleníteni, elkezdték betartani azokat a szabályokat vagy ajánlásokat, amire mi virológusok folyamatosan figyelmeztetünk járványos helyzetben.

A napokban magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét a WHO. Ez azt is jelenti, hogy most már egyértelműen világjárványról beszélhetünk?

Ez játék a szavakkal. A WHO, ha jól tudom, a mai napig nem mondta ki azt, hogy pandémia van. Potenciálisan pandémiás vírussal van dolgunk, a pandémia küszöbén állunk, és lassan-lassan világjárványnak tekinthető.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható, az alábbi linken érhető el: https://infostart.hu/interju/2020/03/05/jakab-ferenc-a-koronavirus-felszinet-kapargatjuk-de-a-lenyeget-nem-tudjuk?page=2

Megtekintések száma: 21865
ESEMÉNYEK