Szabad Szemmel

2023-04-17 08:52:00 FORRÁS: Nyitókép: Gadó Klára, fotók: Gadó Klára

Szerző: -

Kultúra - Hírek

Gadó Klára fotókiállítása az Óbudai Társaskörben

Kurátor: Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus
Megnyitó: 2023. április 19. (szerda) 18 óra
A kiállítás megtekinthető: 2023. május 22-ig
 
„Nála a fényképezőgép olyan hétköznapi tartozék, mint a női táskában a rúzs, a fésű, a parfüm.” Keleti Éva – Gadó Kláráról

Dr. Gadó Klára belgyógyász professzor az ország első Geriátriai Klinikáját vezeti a Semmelweis Egyetemhez tartozó Szent Rókus Kórházban, és ő a SE Egészségtudományi Kara Klinikai Tárgyak Tanszékének vezetője is. Autodidakta fotós, bár április 19-én már az ötödik kiállítása nyílik. Ezúttal az Óbudai Társaskörben – Szabad szemmel címmel.


Gadó-absztrakt4

Rozsdafreskók című első kiállításának helyszíne a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ volt 2014 decemberében. Egy évvel későbbi tárlatának megnyitóján Grecsó Krisztián író így fogalmazott: „Ha Gadó Klára fotóit nézem, tudni akarom, mi van a felhők mögött meg a föld alatt. Milyen egyszerű titkai vannak a testté lett formáknak, felületeknek, a megszemélyesített anyagnak.”

Szakmai mentora, Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus írta Gadó Kláráról pár évvel ezelőtt: „Vannak olyan váratlan, véletlen találkozások, amelyek mégis rendkívül meghatározóvá válnak. Számomra ilyen a megismerkedésem Gadó Klárával. Barátaim mutatták be nekem, mondták, hogy fantasztikus orvos, de azt is mindjárt melléfogalmazták, hogy fotografál is. Megnéztem a képeit, és rácsodálkoztam: a fotografálásban is mesteri. Egy olyan ágát fedezte fel, vagy találta ki a fotográfiának, amely előttem ismeretlen volt. Ő belelát mindenbe, mindennek a legmélyére, legyen az egy faldarabka vagy parfümös üveg a fürdőszobában, váza alján egy ujjnyi víz, és olyasmiket vesz észre, olyan képeket formál, amelyeket más nem. Az ő fotóján egy tányér vagy egy kenyérszelet töredezett mintája is összetett történetet mesél.


Gadó-absztrakt9

Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat. Nála a fényképezőgép olyan hétköznapi tartozék, mint a női táskában a rúzs, a fésű, a parfüm. Ő a fotógépén keresztül a hétköznapi életet formálja széppé és egyedivé.”

Gadó Klára mondta egy interjújában (Art is Business): „Az orvoslás a hivatásom, a fotózás a szenvedélyem, de ebben abszolút amatőr vagyok. Nem is szeretném magamat a profikhoz mérni. Gyerekkorom óta imádok fotózni, az első képeimet még édesapám Ljubityel gépével készítettem. Fantasztikus masina volt: felülről kellett belenézni, és a napsütéshez beállítani a blendét és az időt. Évekkel később, amikor az orvosegyetem befejezése után gyesen voltam otthon, próbálkoztam festéssel, rajzolással is. Ám ahhoz, hogy igazán jól fessek, nagyon sokat kellett volna tanulni. A fotózás egyszerűbbnek, praktikusabbnak tűnt. Már régóta mobiltelefonnal fényképezek. Azokhoz az absztrakt képekhez, amiket csinálok, a telefon is elég, és ez mindig kéznél van. A fényképezés nekem csakis pluszt adott, végtelen örömöt. Ez nálam szinte extatikus állapot.”


Gadó-absztrakt8
Megtekintések száma: 11803
ESEMÉNYEK