Bemutatkozik a Vállalkozók és Magánegészségügyben Dolgozók Csoportja (MOK VME)

2024-05-17 10:37:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Mátyás Edit pszichoterapeuta szakorvos, integratív hipnoterapeuta, az Integratív Pszichoterápiás

Orvosok lapja - Aktuális


2023-ban a Magyar Orvosi Kamara vállalkozó és magánegészségügyben dolgozó orvosai és diplomásai közül tizenhárman a MOK alapszabályának lehetőségével élve megalapítottuk csoportunkat.

A csoport célja a MOK egészségügyi vállalkozó és a magánegészségügyben dolgozó tagjainak összefogása és hivatásrendi érdekeinek képviselete, az egészségügyi vállalkozások társadalmi értékének bemutatása. A csoport a magánegészségügyben dolgozók és a közellátásban közreműködőként dolgozó vállalkozók mellett a vállalkozások alkalmazottainak is hatékony hivatásrendi érdekképviseletét vállalja fel.

Csoportunk története régebbi, mint a formális megalakulás ideje:

2020-ban, a Covid idején pezsgő szakmai és szakmapolitikai élet zajlott a MOK Facebook-fórumokon. Mivel gyorsan kiderült, hogy a vállalkozó és magánegészségügyben dolgozó MOK-tagokat érintő gazdasági problémákra szinte senki nem gondol, illetve nem is szeretne foglalkozni ezekkel, végül megalakult egy ún. MOK-Adó csoport, melyben kidolgoztunk egy egészségügyi vállalkozók járulékfizetési állami támogatásáról szóló javaslatot. (Sajnos végül semmilyen támogatást, kompenzációt nem kaptak a rendelőiket bezárni kényszerült magánorvosok, magánpszichológusok.)

  1. év végén egy hirtelen törvényjavaslattal a magánorvosokat kötelezni akarták működési engedélyükhöz szükséges szakmai gyakorlat címén a közellátásban dolgozni, ügyelni. Ekkor az érintetteknek nagyon gyorsan lépniük kellett, hiszen az ún. ,,társadalmi egyeztetésre” a karácsonyi időszakot gondolták a javaslattevők. Gyorsan összeállt egy vállalkozó csapat, mely intenzíven és végül sikeresen dolgozott azon, hogy véleményük eljusson a társadalomhoz. (Mint ismeretes, ezt a törvényjavaslatot az óta is tartó ideiglenességgel visszavonták.)

Mindezek után 2023. év elején az emlékezetes MOK országos közgyűlésen személyesen találkoztak a három évig egymást jószerivel csak a Facebookon ismerő kollégák, és elhatároztuk, hogy megalapítjuk a MOK VME-t.

2024 márciusában megválasztottuk a csoport vezetőjének dr. Masszi Györgyöt, titkároknak dr. Daróczy-Gaál Ágnest és dr. Mogyorósi Dorottyát.

Csoportunk azon túl, hogy képviseli a MOK-ban a vállalkozó és magánegészségügyben dolgozó orvosok és diplomás szakemberek érdekeit, feladatának tartja a magán és állami egészségügy optimálisabb együttműködésének elősegítését.

Mára a magánszektor megkerülhetetlen részévé vált a magyar egészségügynek, egyre több MOK-tag gyógyít valamilyen vállalkozási formában, vagy alkalmazottja vállalkozásnak. A MOK felmérése szerint a járóbeteg-ellátásában dolgozó szakorvosok közel fele dolgozik magánrendelőben, részben vagy kizárólag.

Mindannyiunk érdeke a betegutak és a finanszírozás átlátható, igazságos és fenntartható szabályozása. Valljuk, hogy minden biztosított magyar betegnek jár a tisztességes közfinanszírozású ellátás. Emellett biztosítani kell a magánszektor speciális igényeket is kielégítő optimális működését, valamint, hogy az állampolgárok szektorsemlegesen és akadálytalanul hozzáférjenek az őket megillető és a gyógyulásukat legjobban szolgáló ellátáshoz.  

A magyar orvosokat és klinikai diplomásokat képviselő MOK-ban egyre erősebb az igény a magánellátásban dolgozók szempontjainak hatékony képviseletére.

Várunk a csoportba minden MOK-tagot, aki céljainkkal egyetért és tenni akar azokért. Az érdeklődők a jelentkezési lapot és a jelentkezés menetének leírását a MOK csoportjait bemutató oldalon találják.

https://mok.hu/a-kamararol/kamarai-csoportok

Megtekintések száma: 1532

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK